grominfo.eu

Кількість населення на планеті досягає 7 мільярдів

Суббота, 30.07.2011 17:03
E-mail Печать PDF

Згідно нових результатів Відділу народонаселення Департаменту з економічних та соціальних питань Організації Об'єднаних Націй, цього року чисельність населення планети становитиме 7 млрд. чоловік.

6 млрд нас стало в 1999 році. Якщо вірити прогнозу, до 2050 року людство збільшиться на 2,3 млрд людей (стільки людей жило на Землі зовсім недавно, в 1950 році). До 2100-го нас буде 10,1 млрд.

Людство чекає безпрецедентний глобальний демографічний переворот, пише Девід Блум, професор економіки й демографії Гарвардської школи охорони здоров'я, в журналі Science.

97% з 2,3 млрд прогнозованих новонароджених припадуть на менш розвинені регіони, причому майже половина (49%) - на Африку. При цьому населення більш розвинених країн залишиться "при своєму", але буде старіти, тобто все менше чоловіків і жінок працездатного віку зможуть забезпечувати пенсіонерів. Іншими словами, зазначає пан Блум, демографічна проблема зачепить увесь світ, не обмежившись бідними державами, як вважають деякі.

Протягом великої частини людської історії людство росло повільно. Перший мільярд населення був досягнутий тільки 1800 року. Однак в останні півстоліття кількість населення збільшилася з 3 до 7 млрд людей. 2011 року приблизно 135 млн народяться і 57 млн ​​помруть - чистий приріст склав 78 млн осіб.

Девід Блум підкреслює, що демографічна оцінка - річ дуже мінлива. Залежно від того, чи буде надалі знижуватися число дітей на кожну жінку, прогнози на 2050 рік варіюються від 8,1 до 10,6 млрд, а на 2100-й - від 6,2 до 15,8 млрд.

Єдине, що очевидно, - це зрушення "демографічного центру тяжіння" на менш розвинені регіони. Багато країн, що розвиваються, швидше за все, зіткнуться з величезними продовольчими труднощами, у них будуть проблеми з водою, житлом і енергією. Це серйозно позначиться на охороні здоров'я, безпеки та економічному розвитку.

Тому потрібно в найкоротші терміни вирішити безліч складних завдань: сотні мільйонів жінок повинні дізнатися про контрацепцію, необхідні пенсійна реформа, розробка глобальної імміграційної політики. Ніхто не займається цим так, як слід. "Це просто безвідповідально - сидіти склавши руки в той час, коли людство чекають масштабні демографічні зміни", - резюмує вчений.

Источник