Економіка > Думки

grominfo.eu

Україна у виграші. Преса про рішення Данії з ПП-2

Середа, 06 листопада 2019 10:18
E-mail Друк PDF
 Новини та події в Україні та за кордоном. Політика, економіка, суспільство, культура, спорт, наука, освіта, технології Північний потік-2, який Москва будує, щоб знизити залежність від транзиту газу через українську територію, подолав останню перешкоду і майже готовий.

Данія після двох років зволікань видала Газпрому дозвіл на прокладання газопроводу Північний потік-2, який може залишити Україну без транзиту, у своїй винятковій економічній зоні в Балтійському морі.

Через місяць Nord Stream 2 AG зможе приступити до прокладання 147-кілометрової ділянки газопроводу на південний схід від острова Борнхольм. Газопровід може бути добудований в перші місяці 2020 року.

Корреспондент.net зібрав думки світової преси.

Газпром зазнав невдачі
Die Welt, Німеччина

Хоча американцям і не вдалося досягти первісної мети, тобто повністю запобігти будівництву газопроводу, але все ж адміністрація США зуміла - імовірно, шляхом дипломатичного тиску на Данію - відтягнути завершення проекту на досить довгий термін.

Це дало можливість Україні отримати важливі переваги в ході переговорів з Росією про продовження транзиту газу.

Договір про транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня цього року. Не уклавши додаткового договору, Газпром не зможе виконати свої зобов'язання з постачання газу перед західноєвропейськими клієнтами.

Тому російський концерн доклав усіх зусиль, щоб до кінця року отримати в своє розпорядження альтернативний маршрут для Північного потоку-2. Але в цьому Газпром зазнав невдачі.

При середній швидкості прокладання три кілометри в день Газпрому знадобиться ще близько 100 днів для завершення робіт. До цього додається час, необхідний для роботи газопроводу в тестовому режимі.

З цієї причини Київ у ході переговорів з Москвою зможе домогтися кращих умов щодо термінів і ціни транзиту газу. Таким чином, вторинна мета уряду США - стабілізація України - досягнута.

Те, що Україна, порівняно з Росією, має економічні переваги, недавно встановила незалежна експертна комісія, що займається моніторингом перетворень в німецькій енергетиці.

"Якщо порівняти значення державних доходів від транзиту газу для України (чотири відсотки) з російськими державними доходами від експорту енергоносіїв (40 відсотків на федеральному рівні), то економічний перекіс очевидний. Якщо додатковий договір про транзит не буде укладено, то це завдасть Україні менший збиток, ніж Росії", - йдеться в доповіді.

Відмовитися від транзиту через Україну неможливо
РБК, Росія

При збереженні попиту на газ в Європі до 2035 року Росії не вдасться уникнути територію України для його експорту, прийшли до висновку аналітики Інституту проблем природних монополій. Цьому не допоможе навіть запуск нових газопроводів.

Після запуску двох нових експортних газопроводів з Росії - Північного потоку-2 (очікується не раніше 2020 року) по дну Балтійського моря і Турецького потоку (поставки повинні початися до кінця 2019 року) в Чорному морі - профіцит потужностей з транспортування газу в Європу і Туреччину істотно зросте.

Але повна відмова від транзиту через Україну навіть до 2035 року буде можлива тільки в разі радикального скорочення поставок російського трубопровідного газу на європейський ринок.

При збереженні попиту на європейському ринку на російський газ у 2035 році на рівні не нижче показників 2018 року (близько 200 мільярдів кубів) через Україну доведеться прокачувати не менше 41 мільярда кубометра газу в рік, оскільки інші експортні газопроводи не можуть тривалий час працювати зі стовідсотковим завантаженням, вважають аналітики ІПЕМ.

Сукупна потужність української газотранспортної системи майже втричі більша (приблизно, 116 мільярдів кубів на рік), і в 2018 році Газпром прокачав по цьому маршруту близько 87 мільярдів кубометрів газу.

При оптимістичному сценарії, який передбачає введення в експлуатацію Північного потоку-2 і Турецького потоку на повну потужність, пропускна здатність трубопроводів для поставок російського газу в Європу і Туреччину до 2035 року складе близько 320 мільярдів кубів на рік. Зростання попиту на російський газ при такому сценарії складе до 235,3 млрд.

Українські можливості скоротяться
Steigan blogger, Норвегія

Договір про транзит газу до Євросоюзу через Україну закінчується 31 грудня 2019 року, і досі немає впевненості, що він буде продовжений. Це призводить європейських рітейлерів у відчай.

Незважаючи на всю пропаганду про "енергетичну революцію" і поновлювані джерела енергії ЄС повністю залежимо від російського газу - без нього вони не тільки будуть мерзнути, але й не зможуть забезпечувати потреби промисловості і обслуговувати соціальні механізми.

Росія і Німеччина будують газопровід на дні Балтійського моря, який позбавить Україну ролі транзитної країни і можливості блокувати поставки.

Трубопровід прокладається зі швидкістю три кілометри в день, тому зараз, коли останні політичні перешкоди усунені, ПП-2 не буде потрібно багато часу, щоб дістатися до Німеччини. Коли газопровід буде готовий, українські можливості тиску значно скоротяться, і в Києві це знають.

Німеччина підірвала солідарність ЄС
The New York Times, США

Це делікатне геополітичне питання, адже газопроводи не тільки зміцнять залежність Німеччини і Європи від російського природного газу, а й обійдуть стороною Україну і Польщу, позбавивши ці країни транзитних зборів.

Деякі критики вважають, що Росія таким чином намагається нашкодити економіці України - особливо після анексії Криму в 2014 році і на тлі триваючих воєнних дій на сході України...

Представник Північного потоку-2 в ЄС Себастьян Засс стверджує, що уразливість України перебільшена. Раз частка вугілля і ядерної енергії скорочується, вважає він, потреба Європи в дешевому природному газі збільшиться, і російський газ продовжить текти по і українських трубах.

Президент США Дональд Трамп заявив, що новий трубопровід робить з Німеччини "заручницю Росії" і загрожує економічними санкціями.

Але оскільки будівництво майже завершено, аналітики вважають, що момент упущений і санкції навряд чи зупинять проект.

Американські чиновники вважають, що трубопроводи підірвуть "енергетичну незалежність" Європи, і що довіряти Росії не можна.

З огляду на поступову відмову Німеччини від ядерної енергетики, вона і так залежить від вугілля набагато сильніше, ніж хотілося б екологам.

Вуглецевий слід від природного газу, приблизно, вдвічі нижчий, ніж від вугілля, тому дешевий газ в країні з захмарними цінами на енергоносії - з огляду на субсидії на поновлювані джерела енергії, такі як вітер і сонце - особливо привабливий.

Однак своєю підтримкою російських газопроводів, вважають критики, Німеччина підірвала солідарність Євросоюзу.

У Північного потоку-2 ще можуть виникнути проблеми
Коммерсант, Росія

Введення Північного потоку-2 на початку 2020 року різко знижує потребу Газпрому в використанні української газотранспортної системи. Контракт на транзит через Україну закінчується 1 січня, і рішення датського регулятора підсилює позицію Москви на переговорах з Києвом.

Російська позиція вже стає більш жорсткою: в ході останнього раунду переговорів 28 жовтня Москва відмовилася схвалити запропоновану Україною методику визначення тарифу на транспортування газу, також не була досягнута домовленість про підписання технічної угоди між операторами газотранспортних систем.

Зняття проблеми з добудовою Північного потоку-2, вважає директор Центру енергетики МШУ Сколкова Тетяна Митрова, не означає, що можна зовсім обійтися без угоди з Україною щодо транзиту.

Багато чого буде залежати від погоди, пояснює вона - в разі теплої зими відсутність транзиту через Україну цілком може бути компенсовано за рахунок збільшення відбору газу з підземних сховищ, поставок СПГ, деякого збільшення завантаження інших маршрутів та організації реверсу газу Турецького потоку для поставок в Південно-Східну Європу.

Крім того, уточнює Тетяна Митрова, для Північного потоку-2 є й інші ризики - політичні та регуляторні. На думку експерта, не можна повністю виключати як ймовірність введення санкцій щодо проекту, так і, що особливо небезпечно в світлі історії з Opal, введення регуляторних обмежень щодо завантаження газопроводу.

Також, зазначає експерт, можуть виникнути проблеми і на інших транзитних маршрутах - наприклад, через Польщу. Транзитний контракт закінчується восени 2020 року, і переговори про його продовження не починалися.

Україні потрібно допомогти
Frankfurter Allgemeine Zeitung, Німеччина

Канцлер Німеччини Ангела Меркель знає, що ПП-2 може витіснити з ринку нинішні трубопроводи через Україну. Ця країна і так страждає від російського вторгнення на сході.

А тепер їй загрожує ще й втрата мільярдних транзитних зборів. Без трубопроводів Україна опинилася б під загрозою і в стратегічному плані: Росія могла б перейти до ескалації війни, не ризикуючи при цьому зруйнувати свої експортні канали.

Ця небезпека актуальна не тільки для України, але і для Європи. Нинішня війна змусила мільйони людей залишити країну, а нова ескалація могла б зробити біженцями ще мільйони - і це безпосередньо на кордоні з ЄС.

Крім того, успіх в Україні міг би спонукати Путіна до подальших авантюр. Адже в Естонії і в Латвії живуть російськомовні меншини.

Тим часом Данія дала дозвіл на будівництво в своїх водах останньої ділянки, і тепер будівництво трубопроводу майже неможливо зупинити.

Однак процедура видачі дозволів в Німеччині і в ЄС ще не завершена. Ці правила можуть виявитися для Росії вигідними або невигідними. Йдуть переговори, і Єврокомісія хоче вмовити Москву гарантувати Україні на договірній основі збереження хоча б частини її нинішньої частки на ринку.

У Меркель є причини підтримувати проект трубопроводу в Балтійському морі. Але зараз важливо обмежити шкідливі наслідки. Якщо ЄС ще намагається врятувати для України те, що може бути врятовано, Німеччина не повинна залишатися осторонь.

Символ бажання ЄС вести бізнес з Росією
Jyllands-Posten, Данія

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод, який був противником Північного потоку-2, і данський уряд можуть тепер лише сподіватися, що позбулися проблем, пов'язаних з цим трубопроводом. Але напевно нічого знати не можна.

Цей газопровід дуже активно обговорюється і викликає багато суперечок в Європі і США. Він став могутнім символом того, що Захід, незважаючи на серйозні політичні зіткнення і конфлікти з Росією, все одно хоче вести бізнес з Москвою. Нехай навіть Путін вже показував, що готовий використовувати енергопостачання як зброю.

Газопровід займає центральне місце і в дискусіях про клімат. З одного боку, газ - це викопне паливо, проти якого виступають дуже багато, але, з іншого боку, він забруднює повітря менше, ніж вугілля і нафта, а значить, може бути корисний в перехідний період, поки ми не почнемо використовувати виключно зелену енергію.

Таким чином, оскільки весь світ стежить за розвитком подій навколо Північного потоку-2, існує ризик, що аргументи і обгрунтування Данського енергетичного агентства можуть бути неправильно зрозумілі - як звичайними людьми, так і співробітниками Білого дому.

Вчорашня новина про те, що Данія схвалила Північний потік-2, розійшлася по всьому світу за лічені години. Звичайно, великий ризик, що Данію тепер звинуватять в підтримці інтересів Росії і в тому, що вона йде на поводу у Путіна. А це було б дуже забавно, враховуючи, з якою політичною ворожістю ставляться до цього проекту в Крістіансборг.

Північний потік-2 скрутить Україну
CNBC, США

Рішення Данії стало ударом для США, які намагаються перешкодити завершенню очолюваного Росією проекту після неодноразових застережень про те, що це підвищить залежність Європи від російських енергоносіїв.

Багато хто скептично ставиться до того, що прихильники проекту керуються виключно економічними міркуваннями.

Раніше в цьому році влада США пригрозила ввести санкції щодо компаній, які беруть участь в трубопроводі, хоча немає ніяких ознак того, що Білий дім повністю виконає свої погрози.

Менш ніж через добу після того, як Данія прийняла це рішення, президент України Володимир Зеленський заявив, що цей крок послабить Європу і посилить Росію.

"Єдиною причиною будівництва цього трубопроводу є бажання "скрутити Україну", - сказав Тімоті Еш, старший аналітик з ринків з компанії Bluebay Asset Management.

Деякі американські конгресмени виступають проти очолюваного Росією проекту з цілком обгрунтованих побоювань з приводу України, сказав Еш, але, на думку президента США, який також хоче продавати газ Європі, це "виключно економічне питання".

Позиції Росії поліпшуються
Der Tagesspiegel, Німеччина

Починаються зрушення в боротьбі між Росією, Україною, ЄС і Німеччиною за енергетичні поставки, і рішення Данії змінює співвідношення сил в переговорах щодо газу між Києвом і Москвою.

Паралельно ведуться переговори про розведення військових фронтів на сході України, де російські збройні формування ось уже майже шість років ведуть війну проти уряду в Києві.

Український президент Володимир Зеленський шукає вихід. І в Москві Володимир Путін демонструє все більше гнучкості, тому що хоче позбутися від економічних санкцій. Всі ці розвитки пов'язані між собою.

Дозвіл Данії на прокладання газопроводу покращує позиції Москви на переговорах. Але і Росія, виходячи з власних інтересів, повинна прагнути до укладання угоди. Західні санкції продовжують діяти. Крім того, економіка страждає від внутрішніх проблем, загрожує рецесією...

Навесні трапився конфлікт між ЄС і Німеччиною. Більшістю голосів ЄС прийняв обмеження щодо газопроводу і залишив за собою право стежити за їх дотриманням...

У число стратегічних інтересів ЄС входить забезпечення подальшого транзиту газу через Україну, в тому числі і для того, щоб не доводилося фінансово підтримувати Київ, тому що багато мільярдів євро транзитних зборів йдуть в рахунок державних доходів.
Tags:     ГТС      ГАЗПРОМ      НАФТОГАЗ      ПІВНІЧНИЙ ПОТІК      РОСІЙСЬКИЙ ГАЗ      ТРАНЗИТ ГАЗУ      чиновник      газ

  • 18-04-24 -
    Звільняти будуть частіше, ніж наймати: у яких сферах плануються масштабні скорочення

  • 07-03-24 -
    РФ може воювати з Україною з нинішньою інтенсивністю щонайменше два роки, - розвідка Литви

  • 21-02-24 -
    В уряді Польщі занепокоєні, що через українське зерно вони втрачають німецький ринок

  • 08-02-24 -
    Мирний атом по-українські: чи потрібні нашій країні нові ядерні реактори

  • 18-12-23 -
    Глава МВФ попередила про проблеми для економіки України у разі затримки допомоги Заходу

  • 24-11-23 -
    Страйк на кордонах: скільки втратить економіка України і що обіцяють заблокованим водіям

  • 05-09-23 -
    Зернова ініціатива: Ердоган закликав Україну "пом'якшити підхід" для поновлення угоди

  • 17-08-23 -
    Британська розвідка оцінила здатність України пройти опалювальний сезон під обстрілами

  • 25-07-23 -
    Ціни на алкоголь різко зростуть: чому влада йде на такий крок

  • 09-06-23 -
    Ігор Черкаський про необхідність внесення рф до “чорного списку” FATF: "Це захистить глобальну фінансову безпеку"

  • 22-01-23 -
    Чим ризикує Європа під час розширення санкцій проти російської нафти

  • 06-01-23 -
    Нафта дорожчає другий день поспіль: що вплинуло на світові ціни

  • 27-12-22 -
    Росія може нашкодити: міністр енергетики розповів, чи будуть українці зі світлом у Новий рік

  • 22-12-22 -
    Газ Путіна. Навіщо Європі та Україні стеля цін на російський газ

  • 31-10-22 -
    У Раді назвали втрати економіки від масштабних повітряних тривог по всій Україні

  • 23-10-22 -
    Ігор Черкаський: Настав час накласти санкції на росію як на терористичну державу, якою вона стала

  • 24-09-22 -
    Що буде з цінами на бензин після повернення акцизів: прогноз Мінекономіки

  • 20-09-22 -
    Дефіцит не загрожує? Чи вистачить українцям пшениці у 2023 році

  • 06-09-22 -
    Ердоган вважає, що в енергетичній кризі винна сама Європа

  • 23-08-22 -
    В ОП назвали суму екстреної допомоги Україні на відновлення зруйнованих об'єктів

  • 14-07-22 -
    Трюдо прокоментував передачу турбіни для ПП-1

  • 09-07-22 -
    Підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення знищує аграріїв, - УЗА

  • 09-07-22 -
    Війна Росії проти України - це шок для світової економіки, - глава МЗС Франції

  • 05-07-22 -
    Ціни на нафту відновили зростання: що стало причиною

  • 04-07-22 -
    Лондон виступає за передачу Україні конфіскованих активів РФ - ЗМІ

  • 22-06-22 -
    РФ може припинити постачання газу ЄС взимку - МЕА

  • 04-06-22 -
    Війна РФ проти України спричинила тривимірну глобальну кризу – Генсек ООН

  • 26-04-22 -
    S&P: Економіка Росії повернеться до рівнів 2021 року за 10 років, України – за 5 років

  • 18-04-22 -
    Зеленський вимагає нових санкцій за "рубльову окупацію" півдня України

  • 16-04-22 -
    "Путінфляція". Посол України назвав зростання цін у Європі платою за свободу

  • 16-04-22 -
    МВФ: Війна в Україні позначиться майже на 150 країнах

  • 05-04-22 -
    Перехід на розрахунки в рублях викине російських експортерів зі світових ринків

  • 04-04-22 -
    Чому закон про конфіскацію майна росіян в Україні може виявитись нелегітимним: відповідь експерта

  • 18-02-22 -
    Україна має всі підстави клопотати про списання зовнішнього боргу - Юлія Тимошенко

  • 15-02-22 -
    Бережіть нерви. Що стоїть за панікою на фінансових ринках і коли вона закінчиться

  • 09-02-22 -
    Об’єднаний податок на працю зі ставкою 20%: перспективи, можливості, наслідки

  • 04-02-22 -
    Угода про ЗВТ із Туреччиною: що в результаті отримає економіка України

  • 27-01-22 -
    Примус до фіскалізації. Навіщо влада заганяє ФОПів у кут

  • 25-01-22 -
    Через цілеспрямовані дії проти великих іноземних інвесторів Україна перестає бути інвестиційно привабливою – економіст

  • 25-01-22 -
    Є план "Б". Шмигаль сказав, чи зможе Україна закупити газ у випадку припинення транзиту

  • 17-01-22 -
    Головний "імпорт": чому зростають ціни на продукти в Україні

  • 15-01-22 -
    В Україні раптово можуть подешевшати важливі продукти: що відбувається

  • 12-01-22 -
    Шокові ціни "з'їдають" доходи: чому в Україні злетіла вартість продуктів і що з цим робити

  • 08-01-22 -
    Експерти розповіли, які професії будуть популярними у 2022 році

  • 04-01-22 -
    В урядовому агропрогнозі не врахували ключові чинники впливу на українське господарство — Мартинюк

  • 03-01-22 -
    У "Нафтогазу" немає грошей на купівлю імпортного газу, необхідного для проходження першого кварталу 2022 року – Коболєв

  • 23-12-21 -
    Електрику від початку опалювального сезону відключали кожному четвертому українцю, - опитування

  • 20-12-21 -
    В Україні через ціни на газ можуть серйозно подорожчати багато товарів – експерт

  • 17-12-21 -
    Федоров про продаж "Дії": Рано чи пізно ми прийдемо до етапу, коли наш підхід до побудови цифрової держави перейматимуть інші Більше читайте тут: https://gordonua.com/ukr/news/society/fedorov-pro-prodazh-diji-rano-chi-pizno-mi-prijdemo-do-etapu-koli-

  • 08-11-21 -
    Коболєв: Скасування санкцій щодо "Північного потоку-2" з боку США пов'язано з "обнуленням" корпоративної реформи "Нафтогазу"

  • 04-11-21 -
    Кому я винен - ​​всім прощаю: чи загрожує Україні дефолт

  • 28-10-21 -
    Доведеться чекати кілька років: коли в Україні може запрацювати система накопичувальної пенсії

  • 18-10-21 -
    Зеленський: В Україні достатньо газу для споживачів за нормальними цінами

  • 07-10-21 -
    Газ з Росії в обхід України: хто винен і що робити

  • 05-10-21 -
    Міністр фінансів неприємно вражений конфліктом держбанку зі "Схемами"

  • 04-10-21 -
    Піар депутатів на субвенціях дискредитує реформу децентралізації – аналітик

  • 01-10-21 -
    Ми в боргах, як у шовках, але дуже горді, щоб домовлятися - Геннадій Друзенко

  • 29-09-21 -
    Війна регуляторів: чому Україна втратила баланс між захистом ринку та споживача

  • 22-09-21 -
    НБУ назвав чинники зростання української економіки

  • 21-09-21 -
    На стежці війни. Як команда Зеленського хоче боротися з олігархами

  • 15-09-21 -
    Не потрібно вигадувати нові велосипеди: як Зеленському уникнути тарифних бунтів

  • 13-08-21 -
    Платити за сусіда: як комунальники на рівному місці "доять" українців

  • 04-08-21 -
    Міністр: Зарплати зростають удвічі швидше, ніж ціни

  • 29-07-21 -
    Передчуття "енергетичної війни": чи збереже Україна транзит російського газу

  • 27-07-21 -
    Подорожчання електроенергії в Україні: якою може бути ціна для тих, хто витрачає багато

  • 26-07-21 -
    Економіка має бути ризиковою: які рецепти розвитку пропонує віце-прем’єр Любченко

  • 25-07-21 -
    Вітренко проти невигідних закупівель газу з РФ, "Газпром" пояснив слова Міллера

  • 23-07-21 -
    Відверта халтура великого дорожнього будівництва

  • 21-07-21 -
    Дитячі ігри на дорослі теми: чому уряд України обманює про переговори з МВФ

  • 17-07-21 -
    Вітренко: Меркель вдалося переконати в загрозі від ПП-2

  • 13-07-21 -
    Держфінанси після кризи: розвиток чи стагнація?

  • 12-07-21 -
    "Північний потік-2": позиція Німеччини залишається незмінною

  • 12-07-21 -
    Коболєв пояснив премії керівництва "Нафтогазу" в 2020 році

  • 10-07-21 -
    "Поки це виглядає як рейдерське захоплення держвласності", - глава Держаудитслужби Пліс про позицію наглядової ради Нафтогазу

  • 07-07-21 -
    Польща вимиває робочу силу з України: чим це загрожує

  • 03-06-21 -
    Зарегулировать в «тень»

  • 31-05-21 -
    Наглядова рада розбрату: за що критикують "кураторів" Нафтогазу

  • 29-05-21 -
    Бензин від Луки: чим загрожує Україні паливне ембарго Білорусі

  • 26-05-21 -
    Електро­енергія - не сало, на базарі не купиш: Україну врятують RAB-тарифи

  • 17-05-21 -
    Вітренко замість Коболєва: чи є шанс у "Нафтогазу"
  •