Політика > Влада

grominfo.eu

Без послів: як у Зеленського виправляють прорахунки Порошенка

Понеділок, 02 листопада 2020 10:09
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Як насправді будується зовнішня політика держави

У 2014 році для України вийшла на перший план необхідність в ефективній зовнішній політиці: потрібно було дістати якомога більше союзників на міжнародній арені, які б підтримали нас у питаннях повернення Криму і Донбасу, введення санкцій проти Росії, а також в контексті зближення з ЄС . Тому з 2014 року Адміністрація президента Порошенка регулярно підкреслювала, що активна дипломатична робота з іноземними колегами є одним з ключових елементів у вибудовуванні безпеки України. На сьогоднішній день подібна риторика продовжує звучати, але вже з Офісу діючого лідера держави.

"Апостроф" вирішив порівняти підходи президентів Порошенка та Зеленського щодо теми призначення послів України та реалізації їх діяльності, аби зрозуміти, що змінилося.

Як призначали послів при Порошенко?

У 2014 році Петро Порошенко позначив ефективну зовнішню політику України, як один з ключових пріоритетів своєї Адміністрації. Однак, незважаючи на подібні заяви, в його каденцію був цілий ряд країн, в яких посли не були призначені. Станом на 2018 рік у України не було послів в 20 країнах. Тодішній глава МЗС Павло Клімкін виправдовувався тим, що не призначені лише 15 послів, а також обіцяв швидко все вирішити. При цьому він пояснював, що наявність посла України за кордоном залежить від інтенсивності двосторонніх відносин й налаштованості політичного керівництва країни на їх розвиток.

Тут важливо відзначити, що саме президент призначає послів України за кордоном. Як вважає екс-міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, манера довго не призначати послів - була системною рисою Петра Порошенка.

"У каденцію Порошенка був період, коли не було призначено близько тридцяти послів України. Була якась презумпція: "Ні, давайте почекаємо, давайте подумаємо". Простежувалося певне небажання цим займатися.

Ще будучи міністром закордонних справ, Петро Порошенко часто не призначав радників. І маса співробітників МЗС їхала в посольства в ранзі перших секретарів працювати на посаді радника. Складно сказати з чим це було пов'язано: чи були це особисті погляди на політику призначень, або інші "можливі мотивації". Крім того, складалося враження, що вся дипломатія перебувала в одних руках.

На мій погляд, Порошенко приніс величезну шкоду для дипломатичної служби України. Наприклад, тривалий час, в його адміністрацію необхідно було подавати на узгодження навіть радників. А от причини, чому їх не погоджували - на це питання не давали ніяких пояснень. І як то кажуть, були найрізноманітніші думки щодо мотивації з цього приводу. Така ж сама історія була і з послами", - розповів він "Апострофу".

Чи змінилося щось за Зеленського?

Якщо порівнювати зі станом справ у 2020 році, то при Зеленському посли від України не призначені в 18 країнах.

На думку дипломата Володимира Хандогія, кількість непризначених послів в каденцію Порошенка практично не відрізняється від нинішніх часів.

"Завжди в дипломатичній службі була така ситуація, коли в ряді посольств залишалися вакантними позиції послів. Таке призначення - політична проблема, і це питання залежить від багатьох факторів, але в першу чергу - це абсолютна прерогатива президента. Однак не бачу тут великої проблеми з точки зору підтримки відносин або просування національних інтересів держави. Звичайно, погано якщо посли не призначаються в ключових країнах. Але на сьогодні, такої проблеми немає", - пояснив він "Апострофу".

На думку його колеги Костянтина Грищенка, в системі нічого особливо не змінилося, крім одного позитивного елемента.

"Нарешті скасували необхідність узгоджувати з Офісом президента тих дипломатів, які йдуть на посаду радника, оскільки вони є ключовою середньою ланкою. Цей крок є дуже важливим і позитивним. Тому що за це вже повністю несе відповідальність Міністерство закордонних справ, і з них можна вже і питати в разі, якщо щось не так. А при Порошенко одні нівелювали інших. і це була страшна проблема для посольств", - пояснив екс-міністр.

За словами Грищенка, він володіє інформацією, що до кінця 2020-го року Зеленський планує призначити більшість послів на вакантні посади.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


"Інше питання, кого призначають на цю посаду. Ось призначення нового посла у Франції (їм став Вадим Омельченко - відомий бізнесмен з Дніпра, який досі не мав дипломатичного досвіду, - "Апостроф"), мене, м'яко кажучи, здивувало. Оскільки, виходячи з біографії - людина раніше не мала нічого спільного з дипломатією. Тут важливо розуміти, що дипломатична служба - виключно професійна, і просто "варягів" в таких країнах не сприймають, а Франція - це одна з ключових країн, з якими співпрацює Україна" - пояснив дипломат.

Частота ротацій послів - проблема або даність?

Питання ротацій послів завжди було спірним. Так, відповідно до Закону України "Про дипломатичну службу", термін довготермінового відрядження дипломата, як правило, становить до чотирьох років в державах з нормальними кліматичними умовами та стабільною ситуацією безпеки. У тяжких в цьому плані державах термін перебування дипломата можливий до трьох років.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Однак, помітна певна тенденція, коли дипломати затримуються переважно в розвинених країнах. Іноді незначно, як посли у Великобританії, Франції або в Австрії, провівши на своїй посаді по шість років, замість чотирьох, а часом - на 10 років, як це сталося у випадку посла України у Ватикані.

Однак дипломат Володимир Хандогій запевняє, що проблеми з ротацією - сильно перебільшені.

"Потрібно враховувати, що соціальний пакет посла що в Африці, що у Ватикані - у всіх однаковий. Звичайно, необхідно дотримуватися практики ротації, але головне - це розвиток двосторонніх відносин держав. Я не можу сказати, що перебування посла на посаді більше чотирьох років - це щось таке кардинальне, з чим треба боротися, тому що бувають випадки, коли відкликання посла передчасно, може позначатися на розвитку дипломатичних відносин. На мій погляд, набагато важливіше щоб не було прогалин між відкликанням посла, і призначенням нового. Я за те, щоб ротація відбулася миттєво, навіть якщо посли будуть трохи довше займати посади".

У той же час, його колега Костянтин Грищенко вважає, що ситуація з ротаціями, через 1,5 року президентства Зеленського все ж була розглянута, і питанням вже зайнялися.

"Простежується інший підхід. Практично всі посли, які більше 5-6 років займають посаду, вже отримали повідомлення про те, що у них завершується каденція, і вони повертаються в Україну. Ми бачили це на прикладі посла в Ізраїлі, а також посла у Ватикані, і наскільки я розумію, подібна тенденція буде далі продовжуватися.

Можна сказати, що за цей період все більш-менш повертається до встановленого раніше порядку, коли можуть бути певні винятки, але вони не стають правилом. Йдеться про ситуації, коли люди перебувають на посадах занадто тривалий період, і при цьому не відбувається ротація. Але головне в цій всій історії, щоб був збережений професіоналізм, і щоб досвід враховували при призначеннях на подібні посади", - резюмував екс-міністр.

Посол в країні - це важливо?

Посада посла відноситься до вищого дипломатичного рангу, що дає йому доступ до контактів на найвищому рівні в приймаючій країні - аж до керівників держави. Також присутність посла в країні перебування найчастіше забезпечує більш високий рівень ініціативності працівників дипломатичної місії.

У разі, коли посла не призначено, найчастіше дипломатичну місію очолює Тимчасовий Повірений у справах, але подібна ситуація дипломатичною традицією сприймається як зниження рівня відносин між державами.

Однак дипломат Володимир Хандогій вважає, що хоча посол і впливає на стан відносин, але його діяльність у цьому питанні є далеко не вирішальною.

"Безумовно, призначення посла має відбуватися одномоментно з від'їздом попередника, як це робиться в багатьох державах. Але, наприклад в Україні вже кілька місяців відсутній посол США, і тим не менше, наші відносини розвиваються і підтримуються на достатньо високому рівні", - вважає він .

І все ж таки, в контексті швидкості процесу призначення послів - перевага явно у Офісу Зеленського.

З іншого боку, видно, що Зеленський, не будучи раніше залученим в дипломатичну діяльність, дав можливість МЗС не погоджувати з ним кандидатури радників в посольствах, щоб фахівці вирішували такі питання самі, в той час як президент буде задавати загальну лінію зовнішньої політики, а іншим супутнім процесом буде займатися безпосередньо виконавчий орган. У теорії це повинно збільшити ефективність роботи посольств України за кордоном.

Однак раніше, вже на посаді президента, Володимир Зеленський піддавався критиці в контексті призначення кандидатур на високі державні посади, щодо професійної кваліфікації кандидатів. Тому щодо роботи МЗС, особливо в області призначення послів, чинному президенту слід враховувати попередні прорахунки, щоб не зробити кадрові питання своєї "ахіллесовою п'ятою".

  • 12-04-24 -
    У Зеленського готують відставки в уряді: кого з міністрів можуть звільнити

  • 10-04-24 -
    "Більшість людей не втечуть". Зеленський дав інтерв'ю про ризики для фронту та очікування України

  • 10-04-24 -
    Сотні тисяч жертв: Зеленський допустив можливу перемогу РФ у війні

  • 09-04-24 -
    Всі правки опрацьовано: коли Рада зможе розпочати розгляд законопроекту про мобілізацію

  • 08-04-24 -
    Зеленський планує відвідати ПАР, в ЗМІ дізнались можливі терміни

  • 08-04-24 -
    За крок до ухвалення. Як у Раді працюють над законом про мобілізацію і коли чекати на рішення

  • 07-04-24 -
    Зеленський: Сподіваємося на допомогу від США, але згодні й на кредит

  • 06-04-24 -
    Про наступ не йшлось. В ОП роз'яснили заяву Єрмака про Харків в інтерв'ю Politico

  • 03-04-24 -
    Зеленський про онлайн-казино: Готуємо кроки, які додадуть контролю над галуззю

  • 02-04-24 -
    Ключові елементи компенсацій. Зеленський заявив про створення комісії з претензій і фонду

  • 01-04-24 -
    "Перезаван­та­ження" команди: до чого призведуть кадрові зміни у Зеленського

  • 31-03-24 -
    Зеленський анонсував продовження кадрових перестановок у владі

  • 30-03-24 -
    Зеленський звільнив Шефіра та декількох своїх радників

  • 30-03-24 -
    На другий термін не залишиться: в ЦВК пояснили статус Зеленського з 1 квітня

  • 26-03-24 -
    "Є ганебні громадяни": Безугла пропонує довічне ув'язнення за "привласнення функцій держави"

  • 26-03-24 -
    Зеленський різко відповів Путіну на звинувачення в теракті: Хвора й цинічна істота

  • 24-03-24 -
    Зеленский о теракте под Москвой и "вбросы" Путина: подонки пытаются свалить на другого

  • 22-03-24 -
    Депутати-­дезертири: чому Верховна Рада впадає в кому

  • 20-03-24 -
    "Слуги народу" близькі до дезорганізації: немає мотивації – джерело

  • 18-03-24 -
    Зеленський: Недалекобійність нашої армії – це недалекоглядність партнерів

  • 15-03-24 -
    У Раді пояснили, чому Зеленський залишиться легітимним президентом після 20 травня

  • 12-03-24 -
    Зеленський не чекав згоди: британці дізналися про призначення Залужного послом зі ЗМІ

  • 11-03-24 -
    Зеленський – Папі: Вбивці не йдуть Європою, бо їх стримують українці під синьо-жовтим прапором

  • 10-03-24 -
    ОП про призначення Залужного послом: процедура запущена

  • 09-03-24 -
    Заслання чи трамплін? Чому Залужного відправляють до Лондона

  • 08-03-24 -
    Задач більше – людей менше: до чого призведе оптимізація Кабміну

  • 08-03-24 -
    Залужний сам просив: Зеленський прокоментував призначення послом колишнього головкома

  • 07-03-24 -
    Комітет з нацбезпеки підтримав запровадження обов’язкової відеофіксації під час вручення повісток

  • 06-03-24 -
    ШМИГАЛЬ ЗАСПОКОЇВ УКРАЇНЦІВ ЩОДО ПЛАНІВ ПОВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН З-ЗА КОРДОНУ

  • 04-03-24 -
    Зеленський: Ситуація на польському кордоні вийшла за межі економіки й моралі

  • 03-03-24 -
    Зеленський: У Сирського карт-бланш на кадрові зміни, очікую конкретних пропозицій

  • 29-02-24 -
    "Цього ніколи не станеться": Буданов відповів про можливість "заморозки" війни з РФ

  • 26-02-24 -
    Форум для народу: чи спрацювала заспокійлива "пігулка" Банкової

  • 24-02-24 -
    Зеленський з Гостомеля звернувся до українців у річницю великої війни

  • 23-02-24 -
    Вибори, Залужний, США та шлях до миру. Що Зеленський розповів FOX News біля лінії фронту

  • 23-02-24 -
    Зеленський назвав причину відставки Залужного

  • 22-02-24 -
    Зеленський проведе прес-конференцію і форум щодо війни: дата і теми

  • 20-02-24 -
    Зеленський оцінив кризу на кордоні з Польщею: Ситуація не в зерні, а в політиці

  • 19-02-24 -
    Друге читання законопроекту про мобілізацію: коли можуть розглянути та які "гарячі" питання

  • 17-02-24 -
    Про Авдіївку, мобілізацію та світ без Путіна. Заяви Зеленського на Мюнхенській конференції

  • 10-02-24 -
    Примушуватимуть по-іншому: арештів рахунків "ухилянтів" не буде, — Арахамія

  • 10-02-24 -
    Зеленський змінив склад Ставки та РНБО

  • 09-02-24 -
    Зеленський надав Залужному та Буданову звання Героя України

  • 08-02-24 -
    Зеленський офіційно звільнив Залужного – указ

  • 08-02-24 -
    Законопроєкт про посилення мобілізації: Арахамія анонсував зміни до другого читання

  • 08-02-24 -
    Міністерство ветеранів – без ветеранів: з чим пов’язана відставка міністра Лапутіної

  • 07-02-24 -
    Посилення мобілізації в Україні: як проголосували депутати

  • 07-02-24 -
    Рада схвалила у першому читанні законопроект про мобілізацію

  • 06-02-24 -
    Комітет Ради підтримав продовження воєнного стану та мобілізації в Україні

  • 05-02-24 -
    Зеленський запропонував Раді продовжити воєнний стан і мобілізацію: на скільки

  • 05-02-24 -
    "Необхідне перезавантаження": Зеленський підтвердив, що розмірковує про звільнення Залужного

  • 05-02-24 -
    У війні "на землі" - патова ситуація, але на морі є результати, - Зеленський

  • 29-01-24 -
    Зеленський хотів би, щоб європейська соцдопомога для біженців приходила в бюджет України

  • 29-01-24 -
    Зеленський назвав чисельність української армії

  • 25-01-24 -
    На Кубань та Бєлгород: чому Зеленський згадав про історичні українські землі

  • 24-01-24 -
    Множинне громадянство та історичні землі: чому ідеї Зеленського розбиваються об невирішені проблеми

  • 22-01-24 -
    Зеленський вносить до Ради законопроект про множинне громадянство

  • 16-01-24 -
    Медіазвіти для ОП готує компанія "слуги народу" і в них критику покладають на "опозиційні ЗМІ"

  • 16-01-24 -
    Кулеба: "Навіть якщо у нас закінчиться зброя, ми будемо воювати лопатами"

  • 14-01-24 -
    Із Ради — в армію. Чи підуть депутати на фронт, якщо ухвалять законопроєкт про мобілізацію

  • 13-01-24 -
    У Давосі анонсували візит Зеленського

  • 11-01-24 -
    Зеленский о военных планах на 2024 год: мы будем двигаться, потому что стояние выгодно России

  • 09-01-24 -
    Нардеп про майбутнє законопроекту щодо мобілізації: є три варіанти та спірні питання

  • 04-01-24 -
    Нардепів можуть не випустити за кордон без інструктажу МЗС – ЗМІ

  • 25-12-23 -
    РФ не зможе реалізувати свої підступні плани. 2024 - рік продовження боротьби, - Буданов

  • 20-12-23 -
    Стратегія війни, мобілізація і плани на 2024 рік: що сказав Зеленський на прес-конференції

  • 15-12-23 -
    Зеленський відреагував на рішення ЄС щодо України

  • 13-12-23 -
    Умєров заявив, що звільнення Залужного не планується

  • 11-12-23 -
    Зеленський: Важливо, щоб Латинська Америка була на нашому боці

  • 07-12-23 -
    "Закордонний туризм", або Як українські депутати використовують службові відрядження

  • 06-12-23 -
    Зеленський онлайн приєднається до саміту лідерів G7

  • 04-12-23 -
    Зеленський спілкується з деякими командувачами в обхід Залужного – джерела УП

  • 25-11-23 -
    Демобілізація, "план війни" і ротація військових: які питання необхідно вирішити Україні

  • 22-11-23 -
    Рада зробила крок, аби англійська стала обов'язковою в Україні

  • 20-11-23 -
    Зеленський змінив командувача Медичних сил ЗСУ

  • 13-11-23 -
    Росія готується до зими, але повітряний щит України міцніший, ніж торік, - Зеленський

  • 08-11-23 -
    Зеленський або Залужний. Чи може бойовий генерал перемогти на виборах в Україні

  • 25-10-23 -
    Зеленський провів селектор: Україна готується до ударів по енергетиці та буде відповідати

  • 25-10-23 -
    Стефанчук про вибори під час війни: обмінюємося досвідом з іншими країнами

  • 24-10-23 -
    Кулеба виступив за множинне громадянство в Україні, але із обмеженнями
  •