Політика > Різне

grominfo.eu

Рада змінила Виборчий кодекс: у чому суть нововведень

П'ятниця, 17 липня 2020 13:01
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485). За це рішення проголосували 308 із 387 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Перед голосуванням за закон депутати передбачили в ньому значну кількість неврахованих раніше комітетом поправок.

Про це пише УНІАН.

У чому полягають зміни до кодексу

Законом у Виборчому кодексі України, зокрема, встановлюється, що загальнодержавні та місцеві вибори можуть бути черговими або позачерговими.

Чергові місцеві вибори проводяться одночасно на всій території України, за винятком обмежень, встановлених законом. Позачергові місцеві вибори проводяться у разі дострокового припинення повноважень окремих органів місцевого самоврядування та/або сільських, селищних, міських голів. Позачергові місцеві вибори, проміжні, перші, додаткові вибори проводяться двічі на рік - в останню неділю березня та останню неділю жовтня.

В рік проведення чергових місцевих виборів усі місцеві вибори проводяться один раз на рік - в день проведення чергових місцевих виборів - останню неділю жовтня 5-го року повноважень місцевих рад та сільських, селищних, міських голів обраних на останніх чергових місцевих виборах.

Підрахунок голосів не тільки вручну

Центральна виборча комісія може прийняти рішення про впровадження інноваційних технологій, технічних та програмних засобів під час організації та проведення виборів у формі проведення експерименту або пілотного проекту стосовно, голосування виборців на виборчій дільниці за допомогою технічних засобів та програмних засобів (машинне голосування); проведення підрахунку голосів виборців за допомогою технічних засобів для електронного підрахунку голосів; складання протоколів про підрахунок голосів, підсумки та результати голосування з використанням інформаційно-аналітичної системи.

Експерименти або пілотні проекти проводяться на визначених ЦВК окремих виборчих дільницях одночасно з проведенням виборів на цих виборчих дільницях. У разі подачі до виборчих комісій документів, передбачених цим Кодексом, через електронні сервіси такі документи мають відповідати вимогам законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Грошова застава за кандидата

Грошова застава вноситься партією, яка висунула кандидата на пост президента, або особисто кандидатом на пост президента, висунутим шляхом самовисування, у безготівковій формі одним платежем на спеціальний рахунок ЦВК (після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації) в розмірі 650 мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Партія, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати, після початку виборчого процесу та до подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у депутати одним платежем вносить у безготівковій формі на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу в розмірі 1 тис. мінімальних заробітних плат, визначених у місячному розмірі (станом на день початку виборчого процесу).

Виборча квота

Законом також встановлюється, що кандидати у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, розміщуються на початку територіального виборчого списку відповідної організації партії за зменшенням кількості голосів виборців, які підтримали відповідного кандидата у депутати. При рівній кількості голосів, кандидати розміщуються у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів. Після кандидатів у депутати, які отримали кількість голосів виборців, яка дорівнює або перевищує 25% розміру виборчої квоти, у територіальному виборчому списку розміщуються інші кандидати у черговості, визначеній організацією партії при висуванні кандидатів.

Також встановлюється, що у виборчому бюлетені в одному ряду, почергово зліва направо зазначається: визначений жеребкуванням номер кожної організації партії; повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по-батькові кандидата у депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без зазначення номеру; два квадрати: порожній квадрат для волевиявлення щодо організації партії та квадрат із нанесеним трафаретом для волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії; виборчий список з прізвищами, ініціалами усіх кандидатів та їхніми порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії у дві колонки.

Посилення відповідальності за фальсифікацію голосів і підкуп виборців

Крім того, у Кодексі України про адміністративні правопорушення, зокрема, встановлюється, що проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн) і на посадових осіб - від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Встановлюється, що публічне розголошення виборцем, учасником референдуму результатів свого волевиявлення шляхом демонстрації бюлетеня в приміщенні для голосування тягне за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 тис. 700 до 5 тис. 100 грн). Пошкодження, приховування, знищення виборцем, учасником референдуму свого виборчого бюлетеня або бюлетеня для голосування на референдумі, або винесення його за межі приміщення для голосування тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн).

У Кримінальному кодексі України, зокрема, визначається, що перешкоджання вільному здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав, поєднані з обманом або примушуванням, карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Цим законом також вносяться зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та до ряду законів, зокрема, "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про службу в органах місцевого самоврядування", "Про статус депутатів місцевих рад", "Про Центральну виборчу комісію", "Про Державний реєстр виборців", "Про вибори народних депутатів України", "Про запобігання корупції" та "Про державну службу".

Коли зміни набудуть чинності

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Передбачається, що уряд не пізніше як за 90 днів до дня чергових місцевих виборів 2020 року має подати до ЦВК відповідне рішення про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад для прийняття ЦВК рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад.

ЦВК має забезпечити утворення територіальних виборчих комісій для проведення у 2020 році чергових та перших місцевих виборів в порядку та строки, передбачені Виборчим кодексом України для утворення територіальних виборчих комісій на чергових місцевих виборах.

З метою забезпечення належної організації та проведення у 2020 році місцевих виборів в міських територіальних громадах, території яких затверджено Кабінетом міністрів на підставі цього Закону, відповідні міські ради міст, які визначені адміністративними центрами міських територіальних громад, мають вирішити питання щодо перегляду меж існуючих районів у місті (в містах з районним поділом) та подати відповідні рішення ЦВК не пізніше як за 60 днів до дня місцевих виборів у 2020 році.

Серед іншого, встановлюється, що принципи утворення територіальних виборчих округів не застосовуються в містах з кількістю виборців 2 млн і більше осіб.

Нагадаємо, Верховна Рада України на своєму засіданні у четвер, 16 липня, підтримала кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку.

Також Верховна Рада під час засідання 16 липня проголосувала за призначення Ольги Піщанської главою Антимонопольного комітету.
Tags:     верховна рада      вибори      вибори 2020      банк

  • 22-04-24 -
    Операція "Майдан-3" триває - Буданов

  • 19-04-24 -
    Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили

  • 16-04-24 -
    Зеленському направили на підпис законопроект про мобілізацію

  • 16-04-24 -
    Закордонний паспорт в обмін на військовий квиток: що чекає на українців за кордоном за новим законом про мобілізацію

  • 13-04-24 -
    За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК

  • 11-04-24 -
    В Україні можуть запровадити новий статус замість "обмежено придатного". Що відомо

  • 09-04-24 -
    Кадрові зміни в ЗСУ. Звільнено командувачів ОК "Південь" та "Захід", - джерела

  • 09-04-24 -
    Керівник Мінкульту відреагував на хейт довкола бронювання працівників цирку та медіа

  • 05-04-24 -
    Мобілізувати треба з 18 років: чи піде влада на цей крок

  • 24-03-24 -
    У Раді розповіли, що хочуть зробити з "обмежено придатними" до служби в ЗСУ

  • 18-03-24 -
    Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

  • 06-03-24 -
    WSJ дізнався про участь України у війні в Судані проти Росії

  • 01-03-24 -
    Демобілізація та відтермінування: у Раді розглянули правки до законопроєкту про мобілізацію

  • 29-02-24 -
    Тиск спрацює? Що дадуть Україні зміни в управлінні держпідприємствами

  • 27-02-24 -
    Клименко пояснив, чому не мобілізують поліцейських

  • 22-02-24 -
    Зеленський дозволив іноземцям служити в Нацгвардії

  • 10-02-24 -
    Чотири завдання для Сирського: чи зможе новий головком змінити хід війни

  • 09-02-24 -
    Кабмін розширив повноваження ТЦК на час мобілізації: що зміниться

  • 04-02-24 -
    Україна та Франція наблизилися до фіналізації угоди про гарантії безпеки

  • 01-02-24 -
    Мобілізація в Україні: хто не підлягатиме призову за новим законопроектом

  • 31-01-24 -
    Кабмін передав у Верховну Раду оновлений законопроєкт про мобілізацію

  • 23-01-24 -
    У Раді зареєстрували законопроєкт про множинне громадянство. Про що в ньому йдеться?

  • 13-01-24 -
    Умєров розповів, які дрони отримає Україна завдяки новій допомозі від Британії

  • 12-01-24 -
    В оборонному комітеті розповіли, які зміни планують внести до законопроєкту про мобілізацію

  • 24-12-23 -
    У Мінцифри зробили заяву на тлі чуток про повістки в "Дії"

  • 19-12-23 -
    Британія допоможе Україні зміцнити морський потенціал – The Telegraph

  • 09-12-23 -
    Чарівне слово "де­мобілізація": хто воюватиме проти російських окупантів

  • 07-12-23 -
    Список з сюрпризами: стало відомо яку зброю Україна попросила у США

  • 04-12-23 -
    Студенти, строковики і не лише: у Раді розповіли деталі можливих змін у мобілізації

  • 24-11-23 -
    Успіхи ЗСУ та "єдиний марафон": як сформувалося уявлення українців про перемогу

  • 23-11-23 -
    Кремль почав реабілітувати найманців "Вагнера", які влаштували заколот, - британська розвідка

  • 08-11-23 -
    Важливий день. Україна сьогодні очікує рішення від ЄС щодо початку переговорів: що відомо

  • 05-11-23 -
    "Мобілізують кожного п'ятого": чому служити в ЗСУ будуть не всі

  • 01-11-23 -
    Мобілізація в Україні: чи вручатимуть військовозобов'язаним жінкам повістки в листопаді

  • 24-10-23 -
    "Нові можливості": СБУ ледь не ліквідувала главу Генштабу ЗС РФ Герасимова, — WP

  • 22-10-23 -
    Чи скасують відстрочку для "літніх студентів": в Раді дали пояснення

  • 17-10-23 -
    "Людей без досвіду на війну не заберуть": чому Ізраїль не закрив кордони в перші дні війни

  • 05-09-23 -
    Уже з 1 жовтня: кому з жінок доведеться стати на військовий облік

  • 23-08-23 -
    Україна погодилась на "гібридний трибунал" для Росії, але зі змінами

  • 18-08-23 -
    Туреччина збудує другий корвет для потреб ВМС України

  • 17-08-23 -
    Зеленский одобрил продолжение военного положения

  • 22-07-23 -
    300 тисяч невиїзних: Арахамія цікавиться, чи заборонити виїзд за кордон родичам держслужбовців

  • 11-07-23 -
    У Білому домі розповіли, чому США вирішили надати Україні касетні боєприпаси

  • 10-06-23 -
    У Міноборони обіцяють алгоритм вступу до НАТО

  • 25-05-23 -
    В ГУР розповіли про "розстрільний список" України

  • 20-05-23 -
    Байден оголосить про новий пакет військової допомоги Україні після зустрічі з Зеленським – Politico

  • 08-05-23 -
    Зеленський зробив 9 травня Днем Європи, а День перемоги запропонував на 8 травня

  • 05-05-23 -
    Минобороны предлагает ставить на воинский учет призывников только до 25 лет: среди причин мобилизация

  • 02-05-23 -
    Україні нічого не відомо про "мирну місію" Ватикану – ЗМІ

  • 19-04-23 -
    До воєнкоматів по-новому: де в Україні можуть видати повістку

  • 10-04-23 -
    Київ змінив свої плани через витік у США - ЗМІ

  • 02-04-23 -
    В Україні почав діяти закон про е-резидентство

  • 01-04-23 -
    Митрополит Павло отримав підозру від СБУ

  • 31-03-23 -
    "Ніхто за бороди таскати не буде": Данілов розкритикував УПЦ за небажання залишити лавру

  • 29-03-23 -
    Зеленський запросив Сі Цзінпіна в Україну

  • 21-03-23 -
    Британська розвідка: У РФ готуються помилувати вцілілих в’язнів-"вагнерівців", які пройшли війну

  • 21-03-23 -
    Нові поставки зброї Україні та візит Сі Цзіньпіна в РФ: новини за 20 березня

  • 02-03-23 -
    В Україні планують оптимізувати роботу військкоматів

  • 22-02-23 -
    Виступ Байдена у Варшаві та візит прем'єра Італії до Києва: новини за 21 лютого

  • 21-02-23 -
    Байден відвідав Україну та нова військова допомога від США: новини за 20 лютого

  • 20-02-23 -
    Байден їде до Польщі через рік війни в Україні: Bloomberg розкрив мету візиту

  • 12-02-23 -
    Кабмін оновив правила виїзду за кордон для чиновників

  • 09-02-23 -
    Росія на кордоні із сусідніми країнами хоче встановити систему розпізнавання облич

  • 09-02-23 -
    Україна почне готувати кадровий резерв для Криму, – Верещук

  • 06-02-23 -
    В Україні продовжать воєнний стан і мобілізацію: Зеленський вніс законопроєкти до Ради

  • 28-01-23 -
    "Ніде не прописано". Чи повертатимуть з-за кордону чоловіків в Україну для мобілізації

  • 23-01-23 -
    Військове керівництво отримало завдання створити резерви особового складу – Зеленський

  • 13-01-23 -
    Велика делегація Єврокомісії відвідає Україну 2 лютого

  • 05-01-23 -
    Макрон пообіцяв Україні необхідну військову техніку: що саме поставить Франція

  • 04-01-23 -
    Кабмін затвердив новий порядок військового обліку в Україні: що змінилося

  • 17-12-22 -
    Зеленського просять ветувати закон про посилення відповідальності для військових

  • 18-11-22 -
    Танки, САУ, ППО. Чим посилять українську армію західні партнери за підсумками "Рамштайн-7"

  • 04-11-22 -
    Рада ухвалила важливий закон щодо мобілізації та "броні" співробітників: кого не заберуть до армії

  • 01-11-22 -
    В МЗС закликали відкликати запрошення Путіну на саміт G20 та виключити Росію

  • 21-10-22 -
    Маск запитав у Медведєва, як справи в Бахмуті

  • 04-10-22 -
    Електронне громадянство. Хто може стати е-резидентом та як це допоможе Україні

  • 01-10-22 -
    Зеленський скасував осінній призов і відтермінував демобілізацію

  • 08-09-22 -
    Військовий облік для жінок відклали на рік – Маляр

  • 05-09-22 -
    Військовий облік жінок. У Міноборони назвали три спеціальності, які потрібні Генштабу

  • 29-08-22 -
    Зеленський присвоїв держнагороди міністрам, співакам, кварталівцям і журналістам УП і ЄП
  •