Економіка > Прогнози

grominfo.eu

Війна за енерго­носії: коли в Європі впадуть ціни на газ

Неділя, 17 жовтня 2021 16:00
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Ціни на газ продовжують залишатися в топі світових новин, що не дивно, оскільки за рік вони зросли на 800%. Зовсім скоро почнеться опалювальний сезон, а це значить, що попит на газ збільшиться.

Відповідно, почне збільшуватись й вартість палива. Однак нинішня ситуація має всі ознаки "мильної бульбашки", яка рано чи пізно лусне.

На початку поточного місяця ціни на газ в Європі встановили черговий і поки що непобитий рекорд - 6 жовтня котирування на віртуальному торговому майданчику TTF в Нідерландах досягли рівня 161,5 євро/мегават-година, що відповідає показнику 1925 доларів/1 тисяча кубометрів.

Правда, в той же день ціни обвалилися відразу на 600 доларів за тисячу кубів. Як поспішила написати зарубіжна преса, таке падіння було викликано заявою президента Росії Володимира Путіна про те, що РФ готова збільшити постачання газу в Європу.

Втім, падіння котирувань було нетривалим. Станом на 14 жовтня, вони перевищували позначку в 1200 доларів за 1000 кубометрів.

Як відомо, одна з стратегічних цілей Кремля - якнайшвидше введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2", яким газ піде в обхід України. Цей газопровід вже побудований, і зараз запущена процедура його сертифікації.

Колишній міністр енергетики, а нині віце-прем'єр Росії Олександр Новак, по суті, підтвердив, що збільшення поставок до Європи безпосередньо залежить від "швидкої сертифікації" скандального газопроводу. А останні заяви Володимира Путіна говорять про те, що в Кремлі чудово усвідомлюють наслідки "газового шантажу". Однак Російська Федерація переслідує власні цілі. Вона "тисне" на європейців, аби ті прискорили сертифікацію "Північного потоку - 2", а також змушує їх перейти до довгострокових контрактів на поставки "блакитного палива".

Рівняння на Китай

Незважаючи на маніпуляції Кремля на європейському ринку, є і об'єктивні причини зростання вартості газу. Це, в першу чергу, збільшення попиту в світі на енергоресурси, після його значного падіння під час кризи, викликаної пандемією коронавірусу. Пожвавлення світової економіки зумовило подорожчання газу протягом року на 800%.

Росія забезпечує приблизно третину потреб Європи в газі, і країни ЄС, по ідеї, могли б збільшити закупівлі з інших напрямків, зокрема, скрапленого газу. Однак він майже повністю пішов в Азію, перш за все, в Китай, і там ціни теж б'ють рекорди.

"По суті, ми спостерігаємо війну за енергоносії. На сьогодні цю війну виграє Китай, але йому це теж дорого коштує", - сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

У самому ж Китаї зараз розгортається справжнісінька енергетична криза, причому через дефіцит вугілля, а не газу, якого, по ідеї, йому поки що має вистачати. Китайська енергокриза призводить до уповільнення виробництва, і не тільки в Піднебесній, але і по всьому світу. Крім того, вона провокує дефіцит товарів від продовольства до гаджетів, що штовхає ціни вгору на всю лінійку товарів, розкручуючи інфляцію.

Але є і зворотна сторона медалі - китайська енергетична криза може призвести до падіння промислового виробництва, а це, в свою чергу, загрожує повноцінною економічною кризою.

У Європі, до речі, через високі ціни на газ, також сповільнюється виробництво, що не кращим чином відбивається на загальних економічних показниках.

Погода, криза і Росія

Але що, все ж таки, буде з цінами на газ?

"Можуть бути різні сценарії, - сказав в коментарі виданню експерт енергетичних програм Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. - Якщо почнеться економічна криза, наприклад, в Азії, в Китаї, то внаслідок падіння промислового виробництва відбудеться і падіння цін. З іншого боку, фактор, який буде стримувати зниження цін, - це холодна зима".

У президента Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара схожа позиція.

"Багато чого буде залежати від погодних умов, якщо зима буде достатньо холодною, то навряд чи ціни знизяться, - сказав експерт. - Крім того, якщо буде серйозне падіння промислового виробництва, а відповідні тенденції ми вже спостерігаємо, то відбудеться скорочення енергоспоживання і, відповідно, впаде попит, і знизяться ціни. И третій фактор - поведінка "Газпрому". Зараз у нього з'являються більш амбітні наміри переформатувати європейський газовий ринок. І в цих умовах вони ( "Газпром") можуть за певних умов піти на демпінг, аби отримати ще більшу частку на ринку".

Щодо Росії, то вона буде "спокушати" європейців більш вигідними умовами, в тому числі, більш низькою ціною, які можливі при укладанні тривалих контрактів. Це ми вже спостерігаємо на прикладі Угорщини, яка підписала угоду з РФ на 15 років з можливістю її продовження. Газ в цю країну буде поставлятися в основному в обхід України, хоча досі паливо туди йшло виключно українським маршрутом.

Крім того, переговори з РФ про постачання газу веде Сербія. Президент цієї країни Олександр Вучич попросив Володимира Путіна "про найнижчу ціну на газ для Сербії в Європі". Можна не сумніватися, що ціна для одного з головних "друзів Путіна" буде досить привабливою, так само як в тому, що поставки до Сербії будуть здійснюватися не через Україну, а іншим маршрутом (напевно це буде "Турецький потік" і його продовження "Балканський потік").

І, хоча газові ринки Угорщини та Сербії дуже невеликі, Кремлю зручно випробувати модель поставок в обхід України саме на них, оскільки керівники цих країн найбільш лояльні до Росії та її лідера. А вже потім такий досвід можна буде поширити і на інші країни Європи.

"Головна лінія (Росії) - це те, що пов'язано з такими ринками, як Італія, Німеччина, які є найбільш місткими", - говорить Михайло Гончар.

А, якщо говорити про Німеччину, то варто згадати, що саме ця країна була головним, крім самої РФ, лобістом скандального газопроводу "Північний потік-2".

При цьому, як не парадоксально, можливий запуск цього газопроводу також може сприяти зниженню цін в Європі, вважає Андріан Прокіп.

Привід для стриманого оптимізму

Таким чином, є всі підстави сподіватися на те, що ціни на газ будуть знижуватися.

За словами Володимира Омельченка, в зимовий період вони залишатимуться на досить високому рівні, хоча і не виключені періодичні спади. "Зараз ринок настільки волатильний, що назвати точну ціну неможливо - вона буде весь час змінюватися", - додав експерт.

До речі, Кремль також зацікавлений в збереженні невизначеності на ринку, зазначив Михайло Гончар: "Тому маятникова волатильність найближчим часом збережеться".

Однак уже навесні наступного року ціни, швидше за все, опустяться. "Можливо, вони підуть вниз і раніше, але істотно нижчими вони, напевно, стануть вже в квітні-травні", - говорить Володимир Омельченко.

З ним згоден Андріан Прокіп. "В цілому, думаю, що в наступному році ціни залишатимуться досить високими, але не настільки високими, як сьогодні. Навесні, швидше за все, це буде, скажімо, 600 доларів (за 1 тисячу кубометрів)", - сказав він, додавши, що точно спрогнозувати вартість палива в умовах нинішньої невизначеності просто неможливо.

І це - хороша новина для України, яка приблизно третину споживаного країною газу імпортує - причому за цінами європейських спотів.

На сьогодні в українських підземних сховищах знаходиться майже 18 мільярдів кубометрів газу, й відповідно до планів Міністерства енергетики, запаси до початку опалювального сезону повинні перевищити 19 мільярдів кубів. При цьому на початку жовтня вже почався незначний відбір газу зі сховищ.

Зазначених запасів нашій країні має вистачити на зиму. "Хоча треба було б докупити пару мільярдів (кубометрів), - говорить Володимир Омельченко. - Але, знову ж таки, незрозуміло, за такими цінами?".

Уряд, констатуючи наявність дефіциту вугілля й дорожнечу газу для теплових електростанцій (ТЕС), робить ставку на атомну енергетику, яка вже забезпечує більше половини всієї генерації в Україні. Але тут також можливі проблеми. "Атомна генерація є базовою, вона не гнучка, і якою мірою "Укренерго" (оператор енергосистеми України) зможе впоратися з диспетчеризацією, - важко сказати".

Таким чином, сьогодні можна тільки сподіватися лише на те, що ціни на газ знизяться навесні, а також на те, що зима не буде дуже холодною. Але розраховувати на це було б занадто легковажно.

Віктор Авдєєнко, Апостроф
Tags:     газ      ціни      Китай      криза      Кремль      Північний потік-2      майдан

  • 01-04-24 -
    Світла не буде? Чи зможе Путін вбити українську енергетику

  • 02-03-24 -
    Яким може бути курс долара на початку березня: прогноз банкіра

  • 28-02-24 -
    Індексація на папері? Які реальні виплати отримають пенсіонери у березні

  • 21-02-24 -
    Державі потрібні мільярди: українцям готують нові податки

  • 21-02-24 -
    За крок до торгівельної війни. Що буде, якщо Україна заборонить імпорт польської молочки

  • 12-01-24 -
    НБУ назвав три причини уповільнення інфляції: що буде з цінами у 2024 році

  • 06-01-24 -
    Голова Єврокомісії: Будуть "операційні рішення", аби розблокувати 50 млрд євро для України

  • 05-01-24 -
    ООН прогнозує похмурі перспективи для світової економіки

  • 26-12-23 -
    В НАЦБАНКУ СПРОГНОЗУВАЛИ, ЯК БУДУТЬ ЗРОСТАТИ ТАРИФИ НА КОМУНАЛКУ В 2024-2025 РОКАХ

  • 30-10-23 -
    Прогноз цін на зиму: що подорожчає найбільше та якими продуктами слід запастися вже зараз

  • 18-10-23 -
    Байден планує попросити у Конгресу $100 млрд для України та Ізраїлю - Bloomberg

  • 05-10-23 -
    Продукти в Україні дорожчають. Що буде з цінами та як можна зекономити

  • 03-10-23 -
    Курсові "гойдалки" найближчими днями: що буде з готівковим доларом після рішення НБУ

  • 24-09-23 -
    Розвідка Британії: Російська "бензинова криза" вплине й на інші країни

  • 15-09-23 -
    У вересні автогаз в Україні може подорожчати: якими будуть ціни

  • 08-08-23 -
    Відключень електрики не уникнути. Що чекає на українців узимку та як підготуватися до холодів вже зараз

  • 17-06-23 -
    Блекаути повертаються? На скільки годин можуть відключати електрику в Україні влітку

  • 02-04-23 -
    Підвищення тарифів у квітні: що буде з цінами на світло, газ та воду

  • 31-03-23 -
    Бензин та автогаз в Україні подешевшали: що буде з цінами на пальне далі

  • 07-03-23 -
    Гривня квітне навесні: яким буде валютний курс

  • 07-03-23 -
    Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України цьогоріч до 1%

  • 04-03-23 -
    Нового врожаю буде мало: чи загрожує Україні дефіцит продуктів

  • 06-01-23 -
    Накопичувальна пенсія: коли її можуть запровадити в Україні

  • 25-12-22 -
    Що буде з курсом долара: прогноз на початок наступного року

  • 22-11-22 -
    Експерти оцінили ризики блекауту в Україні

  • 18-11-22 -
    У ДТЕК готуються, що світла не буде по кілька днів і будуть "планові включення"

  • 17-11-22 -
    Взимку можуть відключати світло на 10-12 годин: нардеп назвав умови для найгіршого сценарію

  • 15-11-22 -
    Що буде з курсом долара на Різдво: у НБУ дали відповідь

  • 28-10-22 -
    НБУ спрогнозував початок відновлення економіки

  • 04-10-22 -
    МВФ на цьому тижні розгляне надання Україні 1,3 млрд екстреного фінансування – Reuters

  • 28-09-22 -
    ЄБРР прогнозує різке падіння економіки України

  • 27-08-22 -
    Гривня впаде майже вдвічі. Як зберегти свої заощадження від знецінення: плюси та мінуси популярних способів

  • 23-08-22 -
    Ціни на нафту зросли, оскільки обмеженість пропозиції знову на порядку денному – Reuters

  • 18-08-22 -
    Чи вистачить Україні цукру та що буде з цінами: прогноз аналітика

  • 02-08-22 -
    Байден схвалив пакет військової допомоги Україні на 550 мільйонів доларів: що туди входить

  • 02-08-22 -
    Це наші пенсії і зарплати. Зеленський попросив Макрона допомогти з макрофіном на 9 млрд євр

  • 30-07-22 -
    Чи буде далі рости курс долара: чого чекати у серпні

  • 28-07-22 -
    Перспективи післявоєнного відновлення економіки України та пріоритети інвестування

  • 27-07-22 -
    В Україні прогнозують зростання цін до 32%: що може зупинити масштабне здорожчання

  • 10-07-22 -
    Що буде з цінами на овочі, молоко та м'ясо в Україні: прогноз на літні місяці

  • 04-07-22 -
    Повернення до плаваючого курсу долара: коли і на скільки можуть послабити гривню

  • 04-07-22 -
    Британія також готова передати заморожені російські активи Україні - Guardian

  • 25-06-22 -
    "Нафтогаз" не знає, за скільки продаватиме газ мільйонам споживачів вже за тиждень

  • 25-06-22 -
    Ціни на бензин у Європі різко злетіли: як це позначиться на українських АЗС

  • 03-06-22 -
    Що буде з цінами в Україні: прогноз НБУ

  • 11-04-22 -
    У Кабміні спрогнозували масштаби посівної-2022

  • 21-03-22 -
    Війна Росії проти України призведе до тривалої інфляції в єврозоні, - ЄЦБ

  • 02-03-22 -
    Коли будуть нараховані пенсії та соцдопомога у березні: названі дати

  • 18-02-22 -
    Шмигаль озвучив плани щодо імпорту газу до травня

  • 25-01-22 -
    Експерти розповіли, як зростуть ціни на продукти в Україні

  • 24-01-22 -
    JP Morgan чекає нафту по $150 через Україну

  • 11-01-22 -
    В Україні можуть сильно подорожчати та зникнути з полиць деякі продукти: озвучено сумний прогноз

  • 02-01-22 -
    Аби не було війни: що чекає на українську економіку у 2022 році

  • 30-12-21 -
    Валютна "різочка" від Святого Миколая: що очікує гривню у 2022 році

  • 29-12-21 -
    Десять найбільших економічних ризиків 2022 року: що загрожує світовій економіці – Bloomberg

  • 22-10-21 -
    НБУ суттєво погіршив прогноз ВВП України

  • 15-10-21 -
    МОЗ пояснило, коли лікарі отримуватимуть 20 тисяч

  • 13-10-21 -
    Українцям вистачить газу на зиму, але лише за однієї умови - глава Спілки споживачів комунальних послуг

  • 29-09-21 -
    В Україні хочуть підняти декретні: скільки будуть платити

  • 29-09-21 -
    Не вище річних тарифів: в Кабміні пояснили, якими мають бути суми в платіжках

  • 21-09-21 -
    Стало відомо, коли запрацює закон про легалізацію криптовалюти

  • 09-08-21 -
    Під контроль - кожну копійку: в Україні будуть по-новому видавати субсидії і соцвиплати

  • 03-08-21 -
    МВФ остаточно затвердив 2,7 млрд доларів для України. Кошти надійдуть до Дня незалежності

  • 14-05-21 -
    До сплати останньою ланкою харчового ланцюга

  • 30-04-21 -
    Велика приватизація розблоковується з 1 травня

  • 23-04-21 -
    Цього літа ціни на газ очікуються удвічі більшими, ніж мінімуми в 2020 році, – НБУ

  • 22-03-21 -
    Експерт прогнозує серйозне подорожчання овочів борщового набору до кінця травня

  • 21-03-21 -
    Борщ стане розкішшю: в Україні прискорилося зростання цін на продукти

  • 19-03-21 -
    Виплат з бюджету на відшкодування бізнесу не буде - перший заступник Кличка

  • 15-03-21 -
    Залізничні квитки подорожчають з 1 квітня: як зміниться вартість

  • 10-03-21 -
    Шмигаль про причини зростання цін на продукти і паливо: Об'єктивні чинники і спроби монопольних змов. Стабілізація відбудеться в кінці березня

  • 03-03-21 -
    Світ готується до "суперциклу": чим загрожує Україні зростання цін на нафту

  • 03-03-21 -
    МВФ може відкласти перегляд програми співпраці з Україною на літо або осінь 2021-го – Bank of America

  • 03-03-21 -
    В Україні анонсували введення нульової декларації: що і кому доведеться декларувати

  • 26-02-21 -
    Коли Україна отримає гроші від МВФ? Терміни, сума та 5 умов

  • 23-02-21 -
    Частина українців отримає з 1 березня надбавку до пенсії 1000 грн: названо категорію

  • 22-02-21 -
    В Україні запустять "Сіті-експреси": Зеленський розповів, де вони з’являться першими

  • 09-02-21 -
    Накопичувальна пенсія: Шмигаль каже, запроваджувати почнуть вже цього року

  • 09-02-21 -
    Це один з перших кроків: Шмигаль виступив з важливою заявою про тарифи на тепло і гарячу воду

  • 05-02-21 -
    Прожитковий мінімум перерахують. Як зміняться правила розрахунку і соцвиплати
  •