Політика > Думки

grominfo.eu

Міністр проти. Навіщо Аваков "поховав" Мінські угоди

Четвер, 30 листопада 2017 09:02
E-mail Друк PDF
Новини та події в Україні та закордоном. Політика, економіка, суспільство, культура, спорт, наука, освіта, технології Глава МВС продовжує конфронтацію з президентом Порошенко

Форум "Україна: в прагненні до рівноваги", що проходив у Києві у вівторок, 28 листопада, підніс сюрпризи.

З одного боку, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував написати заміну Мінськими угодами, заявивши, що вони вже мертві.

З іншого - американські союзники України виступили з прямо протилежними меседжами, попередивши Київ, що взяті зобов'язання по "Мінську"-2 все одно доведеться виконувати. Починаючи від проведення виборів і особливого статусу Донбасу і закінчуючи виплатами жителям непідконтрольних районів.

Що ховається за цими заявами, розбиралася "Країна".

Волею українського народу

Міністр внутрішніх справ України і один з центрів впливу в провладної партії "Народний фронт" (НФ) Арсен Аваков виразив сумнів в необхідності Україні виконувати Мінські угоди.

"Я вважаю, що Мінські угоди мертві і говорити про це вже не варто", - заявив Аваков, якого цитує "Інтерфакс Україна". Врегулювання конфлікту повинна проходити за новими принципами, які, за словами Авакова, "закладені і обговорюються усіма політиками зараз".

"Перше – це повне виведення всіх російських військових з'єднань з території України, контроль на кордоні України спільно з миротворцями, який запропонував президент (України Петро – Прим.Ред.) Порошенко, введення органів юстиції України на території України, окупованої зараз на Донбасі і в Криму, проведення виборів", - перерахував глава МВС України.

"Ніяких народних міліцій, ніяких своїх додаткових суден, все виключно на законодавчому та юридичному полі України", - додав міністр, трощачи на корені ідею про особливий статус Донбасу, який прописаний в Мінських угодах (ними якраз передбачена і народна міліція, і свої суди).

Другий момент: амністію підлягають тільки люди, які не заплямували себе кров'ю українських солдатів". "Якщо люди співпрацювали з місцевими адміністраціями, вимушено або за слабкості, в тій чи іншій мірі, то ось тут повинна бути наша воля примирення і ми повинні визначити, що ми цю сторінку перегорнули", - підкреслив Аваков і зробив висновок: потрібен закон про колаборантів.

Пізніше на своїй сторінці у Фейсбуці міністр додав ще один пункт про ухвалення програми відновлення Донбасу, "здатної форсовано в короткі терміни подолати наслідки війни та підняти якість життя кожного громадянина України".

"Нічого іншого український народ не прийме. І будь-який політик не може вам пообіцяти іншого – бо буде негайно знесений волею українського народу", - пригрозив Він.

Волкер говорив про своє

Проте на тому ж форумі спецпредставник Державного департаменту США по Україні Курта Волкера, який веде переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим на тему Донбасу, нагадав, що в Мінських угодах перераховані конкретні вимоги до Києва, з якими той погодився при підписанні.

"І це - такі речі, як спеціальний статус, проведення місцевих виборів, обмежена амністія людей, які вчинили певні злочини в рамках конфлікту. За реалізацію цих речей буде відповідати Україна, якщо будуть створені умови, щоб Україна могла це виконати. Тому стоїть питання готовності України до дотримання зобов'язань, якщо ми досягнемо моменту, коли ми доб'ємося введення миротворчих сил і рівень безпеки буде рости", - наголосив у відеозверненні до учасників Волкер, якого цитує "Лівий берег".

На цьому сюрпризи не закінчилися. Посол США в Україні Марі Йованович також публічно закликала український уряд відновити виплату пенсій для жителів непідконтрольних Києву районів Донбасу.

"Це включає і тимчасово переміщених осіб, які дійсно переміщені, і людей, які живуть на непідконтрольної території уряду. Це кошти, які люди заробили за десятки років своєї роботи", - підкреслила Йованович.

Ставки міністра

Цей обмін поглядами між Аваковим і американцями відразу ж звернув на себе увагу. Плюс факт, що міністр внутрішніх справ взявся публічно коментувати (причому в суб'єктивному ключі) найважливіший документ зовнішньої політики – "Мінськ", але і по суті відносини Києва із Заходом (який міністр звинуватив по ходу ще й у "вульгарному легкодухість").

А адже це сфера, за яку відповідає президент і МЗС. І глава держави, і зовнішньополітичне відомство постійно заявляють про прихильність України Мінськими угодами.

Експерти сумніваються, що Аваков вживається в роль дипломата, і бачать в його радикальних заяви про внутрішньополітичну підґрунтя.

На їхню думку, міністр хоче стати головним виразником існуючих в країні войовничих настроїв, особою партії війни. На цю роль претендує його соратник по партії секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, але він цурається публічності.

"Аваков вже розпочав виборчу кампанію 2019 року, правда, поки незрозуміло яку з двох - президентську чи парламентську. Або взагалі обидві. Новим сигналом, що справа йде саме до цього, буде або ребрендинг "Народного фронту", або поява нових політпроектів під патронатом міністра, близьких йому по ідеології", - прогнозує політолог Руслан Бортник.

Політолог Кость Бондаренко також допускає, що Аваков зіграє електорально.

"Він може зробити ставку на супротивників Мінських угод в політиці і суспільстві і, завдяки цьому прошарку, повісті непогану електоральну гру", - припускає експерт.

При цьому міністр чудово розуміє, що закликами відмовитися від "Мінська" він б'є по зовнішній політиці президента і тому доведеться виправдовуватися перед західними союзниками.

"Аваков по суті шантажує Порошенко і змушує домовлятися, найімовірніше, щодо розкладів на 2019 рік", - говорить Бортник.

Ще один діалог йде в Авакова з американцями. "Це було запрошення до торгу, сигнал персонально для Вашингтона, що "Народний фронт" або, у всякому разі, група Авакова в парламенті може піти на зрив виконання "Мінська". Тому американському посольству краще вплинути на НАБУ, щоб надалі не було атак на оточення міністра", - вважає Бондаренко.

У такій ситуації цікаво, як поведе себе Порошенко. "Він максимум висловить занепокоєння, а може навіть і її не буде", - вважає Бондаренко.

На думку екс-спікера МЗС Олега Волошина, загальна зовнішньополітична ситуація певною мірою дозволяє великим українським політикам вести свою гру.

"Проблема залишається в тому, що у Вашингтоні немає конкретної людини, який би займався українськими справами, яким в Адміністрації президента Обами був, наприклад, віце-президент Байден. До того ж, Росія взяла паузу в переговорному процесі щодо Донбасу, про що говорить той же Волкер. Москва промацує грунт, намагаючись сформувати власне рішення, як діяти далі на Донбасі. Тому наші політики відчувають себе привільно. Але як тільки американці побачать, що розмова з Кремлем прийняв змістовний характер і компроміс цілком реальний, вони самі заговорять з Києвом в іншому тоні, змушуючи виконувати політичну частину "Мінська", - прогнозує Волошин.

  • 16-04-24 -
    Безпека 1 млрд людей перебуває під загрозою через Росію: у НАТО розкрили подробиці

  • 29-03-24 -
    Сирський про відставку Залужного: були вагомі причини

  • 28-03-24 -
    Росія посилить риторику про "терористичні загрози" для підтримки війни в Україні – ISW

  • 27-03-24 -
    ISW проаналізував заяви Путіна і Лукашенка про атаку на "Крокус" у Підмосков’ї

  • 25-03-24 -
    Плани Москви створити дві нові армії зіткнуться з проблемами, - британська розвідка

  • 21-03-24 -
    ISW: Росія грунтовно готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО

  • 13-03-24 -
    Ердоган: Мирні плани без Росії не дадуть результату

  • 10-03-24 -
    Глава МЗС про ідею Макрона щодо західних військ в Україні: це заощадить час Європі

  • 07-03-24 -
    У США прокоментували удар РФ по Одесі під час візиту Зеленського

  • 04-03-24 -
    Мирні переговори з Україною: в ISW пояснили, як РФ використовує Ердогана та Цзіньпіна

  • 03-03-24 -
    Такер Карлсон назвав заяви Путіна про Україну "найбільшою дурістю", яку він колись чув

  • 29-02-24 -
    ISW прогнозує варіанти дій Кремля у відповідь на заклики невизнаного Придністров’я

  • 29-02-24 -
    Буданов прокоментував відставку Залужного

  • 25-02-24 -
    "У Путіна не було виходу": прем'єр Словаччини звинуватив українців у вторгненні ЗС РФ

  • 21-02-24 -
    ЛИШЕ КОЖЕН ДЕСЯТИЙ ЄВРОПЕЄЦЬ ВІРИТЬ, ЩО УКРАЇНА ВСЕ ЩЕ МОЖЕ ПЕРЕМОГТИ РОСІЮ

  • 19-02-24 -
    Українські чиновники відреагували на блокаду автобусів з пасажирами на польському кордоні

  • 15-02-24 -
    ISW: Кремль створює умови для початку гібридної операції в Молдові найближчим часом

  • 13-02-24 -
    «Ні за що на світі». Маск заявив, що Путін «не може програти» в Україні та виступив проти законопроєкту Сенату про допомогу

  • 13-02-24 -
    Дрім-тім Сирського? Чого чекати від нових призначень у ЗСУ

  • 10-02-24 -
    ISW проаналізував скандальне інтерв'ю Путіна: хотів створити істерику на Заході і не відмовився від цілей

  • 09-02-24 -
    The Economist назвав звільнення Залужного новим етапом війни і припустив, що Зеленський помилився

  • 07-02-24 -
    Лубінець: Законопроєкт про мобілізацію містить антиконституційні норми

  • 06-02-24 -
    ISW: Кремль посилює риторику поділу України для західної аудиторії

  • 01-02-24 -
    Дорого і юридично "слизько": в чому ключові проблеми множинного громадянства

  • 29-01-24 -
    Те, що відбувається із законом про мобілізацію – повний бардак – екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін

  • 29-01-24 -
    Мирні переговори між Україною та Росією можливі у 2024 році, — ексголовком НАТО

  • 09-01-24 -
    Забута музика "Вагнера": чи треба Україні відправляти зеків на фронт

  • 27-12-23 -
    "Це наша капітуляція": Путін не готовий до мирних переговорів з Україною, — Данілов

  • 24-12-23 -
    Сигнали Путіна про готовність зупинити війну надсилають, щоб перешкодити військовій допомозі – ISW

  • 23-11-23 -
    Війна ввійшла у критичну фазу, – голова Служби зовнішньої розвідки України

  • 21-11-23 -
    Три сценарії війни в Україні: що буде далі

  • 21-11-23 -
    Україна перебуває у центрі глобальних ризиків Третьої світової війни, - Зеленський

  • 21-11-23 -
    Зеленський заявив, що Росія хоче усунути його від влади до кінця року

  • 23-10-23 -
    Уряду РФ доведеться приймати "складні рішення", щоб знайти гроші на війну – розвідка Британії

  • 20-10-23 -
    "Багато й мало водночас": в ОП розповіли, скільки грошей потрібно для перемоги у війні

  • 04-10-23 -
    Погода не заважатиме наступу ЗСУ ще до двох місяців, - Кірбі

  • 02-10-23 -
    Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України

  • 26-09-23 -
    Загибель адмірала Соколова: у розвідці Британії пояснили, як це вплине на Чорноморський флот РФ

  • 14-09-23 -
    Зустріч Путіна і Кім Чен Ина: передача зброї Москві може зіграти на руку Україні, — експерт

  • 11-09-23 -
    Зараз не час для переговорів з РФ - Зеленський

  • 06-09-23 -
    Шурма назвав Коломойського замовником розслідування Bihus.Info, там відповіли

  • 21-08-23 -
    Шольц зробив заяву щодо зміни режиму в Росії: вся відповідальність за диктатуру на Путіні

  • 17-08-23 -
    У Білому домі заперечили розмови про членство України у НАТО в обмін на території

  • 12-08-23 -
    "Буде дуже важкий сезон": Дмитро Кулеба попередив українців про складну осінь

  • 09-08-23 -
    Бразилія спроможна повернути Росію до "зернової угоди" — Блінкен

  • 02-08-23 -
    Геополітичне падіння: як змінюється фактор Кремля в американо-китайському протистоянні

  • 31-07-23 -
    Глава Міноборони Італії припускає «політичне рішення» війни в Україні – в ОПУ відповіли

  • 21-07-23 -
    РФ не готується використовувати ядерну зброю в Україні, - директор ЦРУ

  • 11-07-23 -
    Столтенберг розповів, коли Зеленський приєднається до саміту НАТО

  • 29-06-23 -
    У США припускають, що "червоні лінії" Путіна є гнучкішими, ніж вважали раніше – Politico

  • 29-06-23 -
    Подоляк оцінив, чи є загроза для України після перекидання "вагнерівців" у Білорусь

  • 26-06-23 -
    Медведчук за лаштунками і спільники в Кремлі: хто допомагав Пригожину у "заколоті"

  • 26-06-23 -
    Резніков: цей рік стане переломним у війні з Росією

  • 24-06-23 -
    РОЗВІДКА: ПОДІЇ У РОСІЇ — ОЗНАКА КРАХУ РЕЖИМУ ПУТІНА

  • 24-06-23 -
    Подоляк про заколот Пригожина: ми фактично спостерігаємо початок громадянської війни

  • 20-06-23 -
    У Раді пропонують визнати Білорусь державою-агресором і розірвати дипвідносини

  • 19-06-23 -
    ISW розповів, як Путін намагається посилити свою підтримку серед російських радикалів

  • 19-06-23 -
    В ГУР відреагували на російську "ядерку" в Білорусі: танці з бубном

  • 15-06-23 -
    Шольц: Путін хоче захопити сусідні території, треба говорити про гарантії безпеки для України

  • 12-06-23 -
    Резніков розповів про очікування від Рамштайну

  • 12-06-23 -
    Говорять про захоплення "сірих зон": ISW пояснив, як у РФ применшують успіхи України

  • 31-05-23 -
    Прийдуть особисто. У Зеленського висміяли оголошення РФ у розшук Залужного та Сирського

  • 31-05-23 -
    Путін применшив значення атаки дронів на Москву: ISW пояснив чому

  • 24-05-23 -
    Путіну байдуже, скількох росіян він вб'є, - Волкер про перспективи для переговорів

  • 24-05-23 -
    Буданов розповів, коли почнеться контрнаступ

  • 17-05-23 -
    Намагався применшити: в ISW оцінили реакцію Пригожина на статтю про його зв'язок із ГУР

  • 09-05-23 -
    Переговори про мир в Україні зараз неможливі, - генсек ООН

  • 05-05-23 -
    Розвідка США не вірить у використання ЯЗ Росії

  • 05-05-23 -
    ISW пояснив, як Росія використає атаку безпілотника на Кремль

  • 04-05-23 -
    Відсторонити Путіна від влади. Експерт розказав, навіщо в РФ організували атаку БПЛА на Кремль

  • 04-05-23 -
    ISW: РФ могла організувати "атаку" на Кремль, щоб досягти ширшої мобілізації

  • 03-05-23 -
    Лубінець посперечався з Верещук щодо паспортів РФ від окупантів

  • 02-05-23 -
    Росіяни змінили тактику ракетних ударів по Україні: Подоляк назвав можливі цілі

  • 01-05-23 -
    Омбудсмен радить українцям в окупації брати російські паспорти: Це питання виживання

  • 25-04-23 -
    "Є ознаки": війна в Україні може закінчитися компромісом замість перемоги, — Качинський

  • 18-04-23 -
    Буданов дав прогноз про війну на найближче майбутнє

  • 10-04-23 -
    Росія використовує релігію як зброю – ISW

  • 08-04-23 -
    "Хочуть у ненависну Польщу": Медведєв заявив, що Україна не потрібна навіть українцям

  • 07-04-23 -
    Росія піде сама. Подоляк розповів, як може відбуватися деокупація Криму

  • 03-04-23 -
    "Попередження Пригожину": після вбивства Татарського в РФ можуть посилити цензуру, — ISW
  •