Економіка > Бізнес

grominfo.eu

Банкрутство чи містифікація: що відбувається з імперією Маска

Вівторок, 07 грудня 2021 16:09
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Чутки про банкрутство SpaceX викликали чимало запитань

Найбагатша людина у світі Ілон Маск днями попередив співробітників своєї компанії SpaceX про ризик банкрутства. Внутрішній корпоративний лист із таким невтішним прогнозом опинився у розпорядженні журналістів CNBC.

Що відбувається з технологічним гігантом, чи буде скасовано колонізацію Марса і як депресія Маска позначиться на Україні, розбирався "Апостроф".

Проблеми з "хижаком"

За інформацією американських журналістів, проблеми компанії SpaceX пов'язані з виробництвом двигунів Raptor (хижак - англ.), якими має бути оснащена ракета-носій нового покоління Starship.

Саме на Starship у середньостроковій перспективі планується доставляти на Місяць та Марс вантажі та людей (привіт, колонізація).

У короткостроковій перспективі Starship має виводити на орбіту супутники нового покоління V2 для високошвидкісного широкосмугового доступу до інтернету, у рамках проекту Starlink. Раніше з цим завданням справлялося сімейство ракет Falcon 9, але для того, щоб доставляти в космос супутники нового покоління (з більшою зоною покриття) потрібна ракета-носій Starship з двигунами Raptor.

Проект Starlink обіцяє стати надприбутковим бізнесом, адже для того, щоб підключити інтернет від Маска, потрібно викласти 499 доларів за обладнання та ще платити по 99 доларів на місяць абонплати.

Але немає "хижаків" - немає польотів Starship, а немає польотів Starship - немає супутників, немає супутників - немає інтернету, а немає інтернету - немає прибутку і грошей інвесторів.

Чому ж у Маска виникли проблеми з двигунами? Тут варто відзначити, що Raptor – не просто якийсь там крутий двигун – це революційний винахід. Як iPhone колись став революцією у світі смартфонів, так і Raptor Ілона Маска здійснив технологічний переворот у космічній галузі.

Справа в тому, що Raptor – це двигун закритого циклу з повною газифікацією компонентів палива. Раніше вважалося, що робочий двигун за такою технологією взагалі неможливо збудувати! Ні, в 60-х роках минулого століття в СРСР були подібні розробки, а на початку нульових американська компанія Aerojet також робила щось подібне, але насправді ці двигуни ніколи не використовувалися – не пройшли тестових випробувань.

"Це двигун, який працює на парі рідкий метан і рідкий кисень. Перехід саме на цю пару був революційним, оскільки раніше звикли застосовувати гас із рідким киснем. Не можна сказати, що на пару метан-кисень раніше ніхто не звертав уваги, та й схема рідинних двигунів відома протягом багато десятиліть, але зовсім інша справа відпрацювати на конкретній парі ці схематичні рішення. Маск зробив революційну систему, на яку рівняються всі інші розробки ракет-носіїв важкого і середнього класу, а й навіть ракет легкого класу", - пояснює "Апострофу" експерт з аерокосмічної діяльності, екс-керівник підрозділу з аналітики та прогнозування Державного космічного агентства України Андрій Колесник.

У Маска все вийшло, але тільки для запуску однієї ракети-носія Starship необхідно щонайменше 39 двигунів Raptor.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


"Ми ризикуємо стати банкрутами, якщо наступного року не запускатимемо Starship хоча б раз на два тижні", - зазначав Маск у корпоративному листі.

Тобто виробництво має бути масштабним. І це головна проблема.

"Проблеми не в самому двигуні, а в потужності виробничої лінії, яка може не впоратися з випуском тієї кількості двигунів, на яку він розраховує. Але в Техасі має бути побудований цілий завод для виробництва саме цієї версії двигунів, - додає Андрій Колесник. – Якщо не буде можливості постачати необхідну кількість двигунів і запускати раз на два тижні Starship з новою версією супутників для проекту Starlink, то, звичайно, руйнуватиметься бізнес-план, розрахований на конкретні показники і сильно битиме за вартістю самого бізнесу та фінансовими показниками самої компанії".

Великий містифікатор

Проте, незважаючи на виробничі складнощі, експерти, опитані виданням, не вірять у реальне банкрутство SpaceX.

"Я вважаю, що для цього немає підстав, - запевняє "Апострофу" експерт аналітичного центру Ad Astra Дмитро Борзенко. - По-перше, інвестори довіряють компанії, адже SpaceX не лише бренд сам по собі, а й частина особистого бренду Ілона Маска. А оскільки Маск є значущою фігурою, SpaceX завжди зможе отримати фінансування від інвесторів. По-друге, SpaceX є важливим елементом у космічній політиці США, відповідно, США, NASA і сам уряд зацікавлені в існуванні SpaceX як компанії, яка може використовувати власні ресурси, ринкову економіку, створювати найсучасніші технологічні рішення. Для США такі компанії як SpaceX є R&D-центрами. Компанія сама розробляє технології, а США можуть потім зробити конкурс на купівлю або експлуатацію технології, а SpaceX зможе надати своє рішення. З цієї точки зору SpaceX – важлива одиниця фінансування урядом США. Уряд виділяє субсидії для таких компаній. ся урядовими субсидіями і це дуже важливо. США пов'язують свою космічну політику з такими компаніями як компанія Маска».

Справді, SpaceX укладає багатомільйонні контракти з урядом США. Наприклад, щодо двигуна Raptor, то з 2009 по 2015 рік SpaceX розробляла двигун за власні гроші, а потім до фінансування підключилися ВПС США. Спочатку вони "влили" в проект 33 мільйони доларів, потім ще 16,9 мільйона, потім ще 40,8 мільйона, а потім ще 6,5 мільйона... І це тільки в один проект!

Водночас Ілон Маск добре відомий усьому світу як великий фінансовий містифікатор, який одним своїм твітом може підняти як до небес, так і обвалити ціну акцій компаній. У 2018 році Маску довелося залишити посаду голови ради директорів власної компанії Tesla після твіту про те, що він готовий викупити всі акції компанії вище за їхню ринкову вартість. Комісія з цінних паперів США звинуватила Маска у шахрайстві. Суду вдалося уникнути лише завдяки штрафу в 20 мільйонів доларів та звільненню Маска з посади голови ради директорів. У листопаді цього року Маск повідомив про продаж 10% акцій Tesla за 5 мільярдів доларів.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Не виключено, що журналістське "зливання" про банкрутство SpaceX – містифікація з цієї ж опери.

"Маск розуміє, що такі заяви призводять до волатильності акцій компанії (зміни ціни - "Апостроф"). SpaceX виграло контракт на постачання двигунів Raptor в уряду США. І по суті Маск сказав, що розробка таких двигунів на замовлення уряду призводить до ситуації кризи. Мені здається, що основна цільова аудиторія цього повідомлення – уряд", - зазначає Борзенко.

Скандальна ситуація навколо SpaceX може позначитися на Україні, адже відомо, що саме ця компанія має вивести на орбіту український супутник "Січ-2-30" у січні 2022 року. Запуск вітчизняного супутника і так мав відбутися у грудні, але, судячи з графіку стартів SpaceX, цього року цього не відбудеться.

"Український супутник виводитиметься на орбіту разом із супутниками інших країн та компаній у рамках місії Transporter-3. Там буде виведено близько ста супутників, разом з українським. І це не стосується безпосередньо проблем із двигунами для Starship, оскільки на Falcon 9 використовуються інші двигуни – Merlin. Там все відпрацьоване, їхнє виробництво оптимізоване та випускається достатня кількість двигунів", - заспокоїв Андрій Колесник.
Tags:     Ілон Маск      Tesla      банкрутство      SpaceX      газ

  • 01-03-24 -
    Автор звинувачень проти Коломойського не приходить на допит, - адвокат

  • 27-02-24 -
    Перезагрузка "налоговой полиции". Зачем нужна реформа БЭБ и что не так с идеей власти

  • 22-02-24 -
    Кримінальна справа Коломойського розвалюється — експерт про нові деталі слідства

  • 13-02-24 -
    Історія нафтопродуктів Курченка. За що Пашинському загрожує до 12 років?

  • 09-02-24 -
    Україна може підвищити податки, якщо не отримає фінансову допомогу від США – Bloomberg

  • 06-02-24 -
    Нові авто та нерухомість. За яке майно в Україні треба сплатити податок на розкіш

  • 30-01-24 -
    Підприємців позбавлятимуть верифікації за порушення правил агроекспорту до деяких країн ЄС

  • 24-01-24 -
    Мазепу выпустили из СИЗО под залог – Forbes

  • 11-12-23 -
    Примус до хабарів: в Україні розпочинаються податкові перевірки бізнесу

  • 08-11-23 -
    Полювання на "Кабанчика": влада хоче оподаткувати всіх українців

  • 22-10-23 -
    Російський олігарх розповідав, що став "тіньовим" власником всього Forbes, - WP

  • 11-10-23 -
    З 1 жовтня в таксі зобов'язані видавати касові чеки - Податкова

  • 28-09-23 -
    Осінь олігарха. Як Коломойський втратив владу і опинився на лаві підсудних

  • 22-09-23 -
    Гра з нульовою сумою: як вплине зростання мінімалки на бізнес

  • 06-09-23 -
    Кабмін погодив повне повернення податкових перевірок з 1 жовтня

  • 02-09-23 -
    Коломойському вручили підозру за шахрайські схеми

  • 01-08-23 -
    В Україні повернулися довоєнні податки: майже 55 тис. бізнесів втратили пільги

  • 12-06-23 -
    Повернення податків на довоєнний рівень з 1 липня не буде, - нардеп

  • 30-05-23 -
    Нардепи підтримали податкові зміни, які можуть дати до 10 млрд грн

  • 19-05-23 -
    Боротьба з олігархами. У чому звинувачують менеджмент компаній Фірташа та Коломойського

  • 01-05-23 -
    ГЕТМАНЦЕВ ПРОПОНУЄ ЗМЕНШИТИ ШТРАФ ДЛЯ ВЛАСНИКІВ ОФШОРІВ - ЗАКОНОПРОЄКТ

  • 26-04-23 -
    Єврокомісія погодила заборону на імпорт олії в Польщу з України

  • 15-04-23 -
    Єврокомісія надасть українському бізнесу €7,5 млн грантів: хто зможе отримати

  • 11-04-23 -
    Ахметов ініціює арбітраж проти РФ за захоплені активи, зокрема "Донбас Арену"

  • 13-03-23 -
    Україна торік стала третім найбільшим імпортером зброї у світі – SIPRI

  • 20-02-23 -
    Податкова "амністія" в Україні: як працює під час війни

  • 30-01-23 -
    Кабміну пропонують скасувати майже 50% ліцензій і дозволів для бізнесу

  • 28-01-23 -
    Податки: Кабмін схвалив законопроєкт по скасуванню "спрощенки з 2%" із 1 липня

  • 16-01-23 -
    Перший пішов: Зеленський наклав санкції на компанію-партнера російського 1xBet, — ЗМІ

  • 06-01-23 -
    Компанія UPG, за якою стоїть білоруський олігарх і син Лукашенка, прорвалася на польський ринок

  • 28-12-22 -
    Податкова оприлюднила графік документальних перевірок на 2023 рік: який бізнес потрапив до переліку

  • 09-12-22 -
    Бізнесу дозволять закуповувати та зберігати до 2 тонн палива для генераторів

  • 28-11-22 -
    Історія Ахметова в Україні може скінчитись: Конституційний суд реанімував справу про незаконність приватизації Укррудпрому

  • 07-11-22 -
    Укрнафта, Мотор Січ та інші підприємства переходять у власність держави — ЗМІ

  • 05-10-22 -
    Коломойський навідався в НАБУ

  • 19-09-22 -
    McDonald’s відновлює роботу в Україні: як та коли почнуть відкриватися ресторани

  • 08-09-22 -
    Як підготувати будинок до холодів без опалення: поради для українців на випадок важкої зими

  • 31-08-22 -
    Навіщо повернули податки на імпорт: у Раді пояснили причини

  • 12-08-22 -
    Компанія Коломойського заради 2 млн грн може створити боргів на газовому ринку на пів мільярда гривень

  • 08-08-22 -
    Зеленский поручил Шмыгалю разобраться с лицензиями российского букмекера 1xBet на работу в Украине, — СМИ

  • 25-07-22 -
    Meta відкрила центр підтримки малого бізнесу України

  • 13-07-22 -
    Twitter подав до суду на Ілона Маска

  • 11-07-22 -
    Україну чекає сезонний пік споживання: що буде з дизелем і бензином

  • 27-06-22 -
    Ахметов подав проти Росії позов до ЄСПЛ щодо компенсації збитків

  • 23-06-22 -
    Росія зруйнувала 23 ТЦ в Україні. Які втрати понесла торгівельна галузь за час війни

  • 20-06-22 -
    Газовий бізнес Фірташа – все, монополію отримав "Нафтогаз". Що це означає для населення та ринку

  • 16-06-22 -
    IKEA продає свої заводи в РФ та скорочує працівників

  • 07-06-22 -
    Фірташ йде з ринку газу. Хто забере його бізнес і на що чекати споживачам

  • 04-06-22 -
    "Епіцентр" втратив контроль над торговими центрами у Херсоні

  • 26-04-22 -
    Ілон Маск купив Twitter за 44 мільярди доларів

  • 02-04-22 -
    Прокуратура США виявила спроби російських олігархів ухилитися від санкцій

  • 30-03-22 -
    Податки для компаній, що працюють у Росії та Україні, зростуть у 1,5 раза, — законопроєкт

  • 17-03-22 -
    "Не знаю як жити": співвласник "Альфа банку" Фрідман відреагував на санкції

  • 08-03-22 -
    Як отримати 6500 гривень тим, хто втратив роботу через війну: інструкція Мінцифри

  • 15-02-22 -
    Ахметов планує повернутися до України 16 лютого – ЗМІ

  • 09-02-22 -
    ФОПам розширили можливості працювати без касових апаратів

  • 08-02-22 -
    Ілона Маска хочуть засудити за твіт

  • 03-02-22 -
    Конкуренція TikTok: Meta Цукерберга за ніч втратила 200 мільярдів доларів

  • 26-01-22 -
    У Раді домовились створити постанову про відтермінування штрафів для ФОП

  • 24-01-22 -
    Атаки влади на білий бізнес призведуть до відтоку інвестицій та втечі інвесторів, - ЗМІ

  • 10-01-22 -
    Рада може відстрочити штрафи для ФОПів - Гетманцев

  • 03-01-22 -
    Вартість послуг іноземних інтернет-сервісів суттєво зросте вже в січні через нововведення по ПДВ

  • 30-12-21 -
    АМКУ дозволив Хмельницькому і партнерам придбати "Більшовик"

  • 29-12-21 -
    АМКУ оштрафував завод Коломойського на 80 млн гривень

  • 24-12-21 -
    Уряд скасував обов'язкові касові апарати для підприємців у селі

  • 23-12-21 -
    Українські рекламодавці будуть платити за користування Google та Facebook

  • 21-12-21 -
    Roshen Порошенка оштрафували на 280 мільйонів за монополізм

  • 14-12-21 -
    Апеляційний суд скасував рішення ОАСК на користь Коломойського в справі ПриватБанку

  • 02-11-21 -
    У Кабміні вирішують, як підтримати бізнес у "червоних" зонах

  • 28-10-21 -
    Хмельницький та Черновецький змовилися, щоб заплатити мінімальну ціну за "Більшовик" – джерела

  • 19-10-21 -
    Осінь олігархів

  • 18-10-21 -
    Зеленський заявив, що не займався відмиванням грошей, хоча офшори використовував

  • 11-10-21 -
    У МВС створили Офіс захисту бізнесу

  • 28-09-21 -
    Полювання на ФОПів: хто хоче остаточно загнати малий бізнес в тінь

  • 22-09-21 -
    Аграріям пояснили, скільки податків та у які строки доведеться платити

  • 20-09-21 -
    В Україні блокували схему незаконних поставок товарів із РФ і Китаю

  • 13-09-21 -
    Бізнес можуть вивести з-під обмежень "жовтої" та "червоної" зон: названо умову

  • 07-09-21 -
    Податкова амністія почалася: хто з українців під прицілом

  • 16-08-21 -
    МОЗ дозволить працювати закладам без обмежень

  • 12-08-21 -
    АМКУ оштрафував три компанії на 46 млн гривень за змову на тендері Укравтодору
  •