Суспільство > Різне

grominfo.eu

Ще раз про «опіум для народу»

П'ятниця, 25 листопада 2011 14:04
E-mail Друк PDF
Те, що нині багато (власне, забагато!) уваги приділяють тому, хто може стати наступником митрополита Володимира (як варіант: патріарха Філарета), свідчить, на жаль, лише про одне: Україна є надто заангажованою у справи відділеного від держави інституту – церкви. Причому цей процес, схоже, не зупиняється і навіть не лишається на константному рівні – він набирає дедалі більших обертів.

Навряд чи у Великій Британії персона архиепіскопа кентерберійського (офіційне титрування глави англійської церкви, наразі на цій посаді знаходиться Роуен Вільямс) так само акумулює суспільний інтерес, як це відбувається із духовними лідерами на просторах колишнього СРСР. Воно й зрозуміло: британський прем’єр-міністр Девід Камерон (Тоні Блер, Маргарет Тетчер – підставте будь-яке ім’я) не з’являється на державних заходах у супроводі вервечки попів, не б’є поклони напередодні парламентських виборів (а якщо і б’є, то робить це у приватному порядку), не влаштовує показове шоу побожності на Різдво чи Великдень.

Хоча саме Британія (взята в даному разі для прикладу) – країна з традиціями. Під цим заяложеним висловом мається на увазі збереження ознак автентичності, піднесених до рівня базових державних засад: всі знають, що в Британії є королівська родина, є англіканська церква, тому правлячий монарх мусить бути апологетом офіційно визнаної віри. Водночас із тим віднедавна британським монархам дозволено вступати у шлюб хоч із католиками, хоч із нехристиянами взагалі. Все це коментує той таки згаданий вище Девід Камерон, говорячи, що ніхто має втручатися в особисте життя людини, навіть, якщо ця людина – король.

Зворотній процес – коли б Роуен Вільямс виступив з порадами, побажаннями на адресу Камерона, просторікуваннями на тему, як краще «об’єднати», злити в духовному екстазі Англію, Шотландію та Північну Ірландію – годі собі й уявити. Нині приблизно половина британців вважає, що церкві має буде відведено місце морального авторитета, і не більше того. Ось на цьому п’єдесталі – досвідченого та виваженого мудреця – англіканська церква сучасної Британії і стоїть собі сумирно, дбаючи про збереження біблійного паритету: богу – богове, а прем’єрові – прем’єрове.

Щоб не зациклюватись на Великій Британії, візьміть за зразок будь-яку іншу країну. Уявіть Ангелу Меркель в образі Юлії Тимошенко, котра (як в «старі добрі часи») вклякає пліч-о-пліч з Віктором Ющенком в накинутій на голову хустині – кожен з цих двох старанно робить вигляд, що молиться, бажаючи своєму супутнику сто чортів в печінку. Уявить, як Барак Обама прикладається до ікони, смачно хреститься у бік телекамер (тут, звісно, треба зробити поправку на особливості православного обряду, хоча в цілому гротеск зрозумілий).

Так, «In God WeTrust» – «на бога покладаємось» – це частина загальнолюдського комільфо – делегувати вищому розуму частину повноважень, знайти опертя для власних вчинків у комусь більшому і могутнішому. Так було і до, і під час християнської доби. Але в цивілізованому світі все таки на панівні позиції виходить раціональність, а не віра, яка унеможливлює сумнів. Віра взагалі – це контрпродуктивно, сліпа віра – небезпечно, а показова (а-ля очільники української держави в Києво-Печерській лаврі) – це, до того ж, дуже поганий піар.

Хоча, безумовно, віра і церква – це «дві великі різниці». По деяким параметрам ці поняття навіть є протилежними. Віра – індивідуальна даність, церква – суспільний інститут. Віра – стихійна і спонтанна, церква – чітко продумане утворення з власною ієрархією, цілями та завданнями, зі значними капіталовкладеннями. Віра існує стільки ж, скільки і «людина розумна», монотеїстична ж церква з’явилась разом з державою як карально-контролюючим апаратом. Одному царю був потрібен один бог, це кочові племена могли приносити жертву цілому пантеону богів.

Протягом століть держава і церква крокували в ногу. І тільки коли розвиток людської раси похитнув принцип короля Людовика «Держава – це я!», коли почали розвиватись принципи демократії, домінування церкви стало потроху відходити у минуле.

Там, де ці самі принципи так і не були закладені, церква укріпилась і продовжувала існувати. Досвід СРСР є двояким: з однієї сторони, більшовики винищували храми, з іншої – будували власний храм. Відомо, що греко-католицька церква була зруйнована зусиллями діячів церкви православної. Ще у 1940 році Лаврентій Берія розробив план ліквідації УГКЦ, а у 1941-му, коли під контролем НКВС опинився Гавриїл Костельник – священик і богослов, ідеолог приєднання греко-католиків до російської православної церкви, «процес пішов». І вже у 1945-му тодішній патріарх РПЦ Алексій рапортував полковнику НКВС Георгію Карпову про те, як вирішено «проблему уніатів».

Колишньому семінаристу Джугашвілі церква стала у нагоді. Особливо під час Другої світової війни, коли Сталін вперше звернувся до радянських громадян: «Брати і сестри!». (А у 1945-му, коли з руїн підіймали центр Києва, ентузіасти від ідеології накрапали пісеньку: «Люба сестронько, милий братику, попрацюємо на Хрещатику…»). Але церква, упокорена більшовицькою владою, мала бути одна – так само, як єдиним і неповторним був генсек КПРС . Й оскільки Москва – пуп землі й колиска православ’я, природно, що у інших конфесій шансу вижити майже не було.

Паралельно із цим в Радянському Союзі існувала й інша церква – комуністична. З її руйнацією звільнилася величезна ідеологічна ніша. Місце Леніна і Маркса волало пусткою, і православ’я, змушене до того поводитись вельми помірковано, слухатися старших товаришів з погонами, поступово перестало обмежувати себе в апетитах. (Співпраця церкви і спецслужб є фактом, в принципі, природним: так взаємодіють між собою гвинтики однієї системи. Існує забавний анекдот, в якому сваряться між собою піп і секретар райкому – сваряться через «піонерів у церковному хорі», «монахів на суботнику», а в кінці лунає фраза обуреного функціонера: «А от за такі слова, батюшко, можна і партбілет на стіл покласти…»).

В ранні роки Незалежності церква, як і всі інші інституції, перебувала у стані легкого потрясіння. Куди йти далі і що робити – було не цілком зрозуміло. Але дуже скоро стало ясно, що й до нових умов можна пристосуватися. Тим паче, що імпотенція влади (яка досягла свого піку при Ющенкові) вкрай потребує фігового листочка богоданності. І – пішло-поїхало. На партійних з’їздах засідали священики, церковні ієрархи благословляли партійних вождів – все, як і колись, з тією лише різницею, що все стало ще більш помпезним, перебільшено-урочистим.

Ми навмисне не торкаємось зараз стосунків УПЦ МП та УПЦ КП. Розподіл сфер впливу є вторинним порівняно з фактом, що самий вплив церкви на події у нашій – СВІТСЬКІЙ! – державі лишається вагомим та суттєвим. Так, в контексті Московського патріархату можна говорити про посилення ідеологічної експансії Росії – все це справи, як бачимо, політичні, але мова зараз не про Росію. Мова про Україну, яка збочує з традиційного для розвинених країн шляху, причому робить це якраз із затятістю дурня, котрого змусили богу молитися…

«Поведеність» правлячої верхівки на церкві; контропозиція конфесій (коли Ющенко – за Київський патріархат, Янукович – за Московський, а католики і решта при цьому якось самі по собі); ідіотичне за масштабами нагромадження церков, церківець, пересувних та стаціонарних капличок в центрі і спальних районах, при лікарнях, цвинтарях, ба навіть під Верховної Радою та в приміщенні парламентських комітетів; прагнення поза яку ціну всунути у шкільну програму закон божий; нав’язування «послуг» батюшок при всякій нагоді – такі ознаки нашого сьогодення.

І як зазвичай буває у подібних випадках – чим більше показовості у тих чи інших діях, тим менший їхній ефект. Рано чи пізно в Україні це усвідомлять, хоча хтозна… Не так давно довелося читати в одній статті, що протягом найближчого століття доля людства остаточно вирішиться. Або «піпл» спроможеться на суперпрорив, коли можливою стане телепортація, штучний інтелект, «машини, що продукують інші машини», або все піде в іншому керунку, і світом управлятимуть посередності, які витіснять геніїв, щоб зберегти власну расу нерозбавленою. В цьому випадку у церкви є шанс на нове відродження, панування та уловлення душ. І це вже назавжди…

Наталия Лебедь

Джерело
Tags:     Бог      Церква

  • 01-05-24 -
    П'ять варіантів служби для жінок: як українок мобілізують до ЗСУ

  • 22-04-24 -
    Маск хвилюється через відсутність стратегії виходу з війни, в ОП відповіли

  • 13-04-24 -
    В базах МВС є дані про сотні тисяч можливих ухилянтів, - Клименко

  • 06-04-24 -
    Виводять гроші та розлучаються: як законопроєкт про мобілізцію вплинув на поведінку українців

  • 04-04-24 -
    Які пільги дає статус УБД військовим і як їх отримати: всі деталі

  • 04-04-24 -
    "Це нонсенс": співробітники ТЦК не можуть затримувати людей на вулиці, — омбудсмен

  • 03-04-24 -
    Студенти, спортсмени, волонтери. Хто може виїжджати за кордон під час війни і що для цього потрібно

  • 02-04-24 -
    Поліція пояснила, як доставляє до центрів комплектування людей, яких розшукують ТЦК

  • 27-03-24 -
    Укриття повинні бути відкриті. Українців закликають не ігнорувати тривогу

  • 27-03-24 -
    Повістка у поштовій скриньці. Як дізнатися про штраф від ТЦК і чи треба платити

  • 26-03-24 -
    За що можуть штрафувати військовозобов'язаних і скільки доведеться сплатити: пояснення

  • 25-03-24 -
    Не пропустив "швидку" - забрали права. В Україні хочуть суттєво підвищити штрафи для водіїв

  • 26-02-24 -
    "Українську Вікіпедію редагують патріоти, але є там і російська "п'ята колона"

  • 08-02-24 -
    Віра Балабух: В Україну переселятимуться "кліматичні біженці" з Африки і Азії

  • 06-02-24 -
    Ім'я їм - Легіон: як іноземці за Україну воюють

  • 05-02-24 -
    В Україні потеплішає до 15 градусів: з чим це пов’язано та чи очікувати повернення морозів

  • 31-01-24 -
    "Чітких правил немає": у ЗСУ прокоментували "вилов" чоловіків на вулицях співробітниками ТЦК

  • 17-01-24 -
    "За командою стежили близько року": Bihus.Info оприлюднив нову заяву щодо співробітників та наркотиків

  • 11-01-24 -
    Не надається автоматично: як чоловікам отримати відстрочку від мобілізації

  • 27-12-23 -
    Наступний рік може бути ще важчим, - генерал Тарнавський

  • 13-12-23 -
    Якудза у Вікіпедії: хто стоїть за корупцією в українському інтернеті

  • 24-11-23 -
    Військові вважають, що ця зима буде легшою за минулу, і пояснили причини

  • 18-11-23 -
    В Україні кардинально змінюють правила отримання прав водія: головні нововведення

  • 16-11-23 -
    За розпалювання ненависті покарають, погрози військовим — не доведуть до суду: що загрожує Ірині Фаріон

  • 15-11-23 -
    Налаштувала проти себе військових і російськомовних: головні скандали за участю Ірини Фаріон

  • 07-10-23 -
    Повітряна тривога під час уроків: як підготувати школяра

  • 30-09-23 -
    Військовий облік жінок: кому треба піти у ТЦК та чи можна виїжджати за кордон

  • 02-09-23 -
    Девальвація понтів. Чому фронтові ветерани стануть новою силою в післявоєнній Україні

  • 16-08-23 -
    Мобілізація в Україні: кому восени першим вручать повістку в ТЦК

  • 08-08-23 -
    Заборонити – це легко: як повернути мільйони українців додому

  • 29-07-23 -
    Дружина напрокат: як чоловіки намагаються виїхати з України

  • 06-06-23 -
    Microsoft заплатить 20 млн доларів через незаконний збір інформації про дітей

  • 14-04-23 -
    ЗМІ не знайшли прізвища Онуфрія в базі анульованих паспортів МВС Росії

  • 03-04-23 -
    Мінцифри після війни планує провести масштабний перепис населення

  • 14-03-23 -
    Немає боєприпасів і кваліфікованих військ: стан ЗСУ значно погіршився, — WP

  • 25-02-23 -
    Як стати оператором Patriot: Повітряні сили оголошують набір на навчання

  • 17-01-23 -
    48% жителів дев’яти країн ЄС хочуть швидкого кінця війни, навіть ціною втрати Україною територій

  • 18-12-22 -
    За єдиними правилами: як тепер працюватимуть "Пункти незламності" в Україні

  • 20-09-22 -
    Більшість українців вірять, що керівництво країни діє злагоджено, розколу немає – опитування

  • 16-07-22 -
    Російські рокери скандальною агіткою "Я остаюсь" визнали, що Путін відкинув їх у 90-ті

  • 15-07-22 -
    Українців закликали не розповсюджувати особисту інформацію полонених: чому це небезпечно

  • 13-06-22 -
    До 5 млн людей можуть не повернутися до України - демограф

  • 30-05-22 -
    Білл Гейтс прогнозує нову пандемію

  • 26-05-22 -
    У Маріуполі росіяни "вчитимуть" дітей все літо, щоб русифкувати. Україномовні книжки знищать

  • 24-05-22 -
    Є важлива умова. Чи відкриються школи в Україні з 1 вересня

  • 20-05-22 -
    В Україні стартував етап підтвердження участі в мультимедійному тесті, яким замінили ЗНО

  • 20-05-22 -
    Денісова: Понад 3 тисячі вчителів перевчаються, щоб вчити за стандартами РФ

  • 18-05-22 -
    У МОН розповіли, чи отримають атестати випускники з окупованих територій

  • 11-05-22 -
    У Білла Гейтса виявили коронавірус

  • 18-04-22 -
    Поради водіям у воєнний час: що треба і не варто брати в авто

  • 26-03-22 -
    Для переселенців збудують тимчасове житло, - Зеленський

  • 13-01-22 -
    Вперше за 12 років менше третини українців готові вийти на протест – опитування

  • 08-01-22 -
    Від Мальти до Ізраїлю. Названо 10 найкращих країн для проживання на пенсії

  • 24-12-21 -
    Как удержать автомобиль на замерзшей дороге: полезные советы даже для опытных

  • 21-12-21 -
    Українці оцінюють ситуацію в Україні як "кризову з деградацією і хаосом", - опитування

  • 16-12-21 -
    Перепис населення в Україні відбудеться частково онлайн, частково по-старому

  • 24-11-21 -
    Адаптивний карантин в Україні змінено. Кабмін оновив правила для "жовтої" зони

  • 22-11-21 -
    Робити запаси до Нового року краще заздалегідь. Які продукти подорожчають найближчим часом

  • 17-11-21 -
    Назад за парти: МОН збирається повернути школярів до класів

  • 12-11-21 -
    УПЦ МП хоче "вирішення українського церковного питання"

  • 07-11-21 -
    Профспілка просить відкласти на місяць відсторонення від роботи невакцинованих вчителів

  • 31-10-21 -
    Причину появи коронавірусу, ймовірно, не встановлять ніколи, – Нацрозвідка США

  • 27-10-21 -
    Федоров пояснив, які помилки заважають генерувати Covid-сертифікати в "Дії"

  • 24-10-21 -
    Facebook звинувачує українця у продажу даних 178 мільйонів користувачів

  • 21-10-21 -
    Влада спрощує самоізоляцію після мандрів: "Вдома" – лише на 72 години

  • 20-10-21 -
    Квитка недостатньо. Нові правила для поїздів вступають в силу вже завтра

  • 12-10-21 -
    Підготовка до тестів на знання ПДР: поради для отримання водійських прав

  • 05-10-21 -
    Чи є майбутнє без Facebook

  • 17-09-21 -
    Зміни клімату масштабніші, ніж припускали – ООН

  • 14-09-21 -
    Різні сертифікати та привілеї для щеплених: яким буде новий карантин

  • 19-08-21 -
    Плагіат: чому за це нікого не карають

  • 16-08-21 -
    Ваш син потрапив в ДТП - несіть гроші: в СІЗО дозволили інтернет і телефони

  • 07-08-21 -
    Комфортно, але не для всіх: яка погода буде у найближчі дні

  • 03-08-21 -
    Озвучено спеціальності, які зникнуть через 10 років

  • 30-07-21 -
    Італія відкривається для українських туристів, але з умовами

  • 20-07-21 -
    В НАН оцінили кількість українських мігрантів

  • 14-07-21 -
    ЗМІ: Сайти російських хакерів REvil раптово стали недоступні

  • 06-07-21 -
    Кабмін спростив перевірку автівок в Україні

  • 02-07-21 -
    Штраф понад 42 тисяч гривень: Рада хоче посилити покарання за проникнення у зону ЧАЕС

  • 26-06-21 -
    Рекордна спека. Прогноз погоди в Україні на липень
  •