Суспільство

grominfo.eu

Слухали "Ласковый май", дивилися "Битву екстрасенсів" на ТНТ. Як мовні конфлікти розколюють Україну

17 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Мовні конфлікти часто відбуваються через увімкнення російських пісень у громадських місцях. Однак соцопитування показують переважання російської мови в побутовому спілкуванні в жителів сходу та півдня України. Правозахисники застерігають від політичних ігор: демократія розвивається, якщо мирно співіснують різні погляди.

В Україні часто розгораються мовні скандали в різних регіонах. Нерідко конфлікти виникають через прослуховування пісень російською мовою в публічних місцях. Водночас останні дослідження Держслужби оцінювання якості освіти в Україні показали, що на третій рік повномасштабної війни частка української мови в освітньому процесі та в побуті зменшилася. На сході та півдні України переважає використання російської мови.

Україна та РФ планують сьогодні великий обмін полоненими за посередництва ОАЕ, - Bloomberg

17 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Між Україною та РФ готується обмін полоненими в рамках угоди, якій сприяли Об’єднані Арабські Емірати. В рамках цього вдасться звільнити 90 захоплених російськими окупантами українців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Новоспечені аспіранти-контрактники не матимуть відстрочки: МОН оновило правила вступу

25 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии На тлі стрімкого зростання кількості чоловіків-вступників на аспірантуру призовного віку, Міністерство освіти і науки України змінило правила вступу.

Вони передбачають, що вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми навчання, які не дають права на відстрочку. Натомість кількість бюджетних місць суттєво зросте.

Холера: українцям дали поради, як не заразитися

22 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Холера - небезпечне інфекційне захворювання, людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae. Для того, щоб цього не сталося, слід дотримуватись важливих правил.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на МОЗ України.

НАТО інвестувала 1 млрд євро в штучний інтелект, роботів та космічні технології

18 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Консорціум союзників НАТО підтвердив перший транш компаніям, які отримали фінансування в рамках інноваційного фонду групи в 1 мільярд євро.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters .

Питання виживання: Україні загрожує брак питної води

12 листопада 2021

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Україна вже за декілька десятків років може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води, заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька в Києві на Форумі з екології та сталого розвитку.

Джерело: Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Не гарматне м’ясо: як воюють колишні ув’язнені у лавах ЗСУ

16 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Засуджені, яких звільнили з місць відбування покарання для захисту України, демонструють успіх на полі бою.

У травні Рада дозволила застосовувати до ув’язнених умовно-дострокове звільнення для проходження військової служби за контрактом. В експертному середовищі немає солідарності щодо того, наскільки вдалою була ця ідея, а рекрутери не одностайні у судженні, що краще - створювати з них окремі формування чи розсіювати серед решти військовослужбовців. Розбирався "Апостроф"

Аномальна спека: за три дні в Києві оновлено сім температурних рекордів

15 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Аномальна спека в Україні триває. За останні три дні, 12-14 липня в Києві оновлено сім температурних рекордів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центральну геофізичну обсерваторію.

У МОЗ повідомили, як зменшити рівень шуму від генераторів

19 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии В сучасних реаліях українцям доводиться часто вмикати генератори, що може мати негативний вплив на здоровʼя людей та довкілля з декількох причин: шум, вібрації та шкідливі викиди.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

США вважають, що Росія запустила космічну зброю на шляху американського супутника − Reuters

22 травня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Американська розвідка вважає, що супутник, який Росія запустила минулого тижня, є зброєю, здатною перевіряти й атакувати інші супутники, оскільки нині російський космічний апарат переслідує на орбіті американський супутник-шпигун.

Джерело: Reuters з посиланням на заяву Космічного командування США USSPACECOM

Навчання з серпня й по суботам. У вузах, коледжах й училищах планують низку важливих змін

21 травня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Реформа системи освіти в Україні триває. У межах підготовки до нового навчального року 2024/2025 на тлі війни Міністерство освіти й науки рекомендує вузам, коледжам та училищам запровадити низку важливих для студентів і викладачів змін.

РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на прес-службу Міносвіти розповідає, що саме може змінитися.

Швейцарія перемогла у Євробаченні-2024

12 травня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Співак Nemo із Швейцарії виборов перемогу у пісенному конкурсі, забезпечивши своїй країні проведення Євробачення-2025.

На пісенному конкурсі Євробачення, який цього року відбувається у шведському місті Мальме, переміг співак Nemo із Швейцарії. Він отримав 591 бал від глядачів та національних журі.

Легендарний бінокль Canon: видимість на 1 км! Даруємо ніж В ООН подвоїли ймовірність, що світ перейде “температурну межу” за найближчі 5 років

27 травня 2021

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Є 40% імовірності, що в найближчі п'ять років у світі стане так спекотно, що він тимчасово перевищить температурну межу, встановлену Паризькою кліматичною угодою.

Джерело: AP, BBC та Reuters з посиланням на новий прогноз Всесвітньої метеорологічної організації (WMO) ООН

Понад чотири мільйони українців оновили дані - МО

15 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Лише протягом минулого тижня 995 224 військовозобов'язаних громадян оновили дані через Резерв+, ЦНАПи та ТЦК.

Понад чотири мільйони військовозобов'язаних українців оновили свої дані через застосунок Резерв+, центри надання адмінпослуг (ЦНАПи) й територіальні центри комплектування і соцпідтримки (ТЦК та СП). Про такі дані станом на неділю, 14 липня, повідомили у Міністерстві оборони України.

Зміни в мобілізації з 16 липня: чи вручать повістку чоловікові, який оновив дані

05 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Юристка Марина Бекало заявила, що, ймовірно, будь-які дії ТЦК з правоохоронцями, повʼязані з перевіркою документів чи врученням повістки, вважатимуться законними. Тоді як чоловіки, які не оновлять дані, отримають штраф.

В Україні військовозобовʼязані громадяни повинні оновити військово-облікові дані протягом 60 днів з дня набуття чинності нового закону про мобілізацію. Юристка Марина Бекало розповіла, як діяти, коли представники ТЦК та СП зупинили чоловіка на вулиці після 16 липня.

ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК: ЧИ ОБОВ'ЯЗКОВО ЦЕ РОБИТИ ЧОЛОВІКАМ ДО 25 РОКІВ

16 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Деякі правила змінилися.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Всі військовозобов'язані мають обов'язково проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).