Політика - Гострий Кут

grominfo.eu

В Україні відновили бронювання від мобілізації, але з умовою: що вирішив Кабмін

26 жовтня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии В Україні відновили бронювання від мобілізації. Але подовжити відстрочку зможуть не всі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Урядовий портал.

Мобілізація в Україні: яке покарання загрожує за ігнорування повістки

21 жовтня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Порушникам мобілізаційного законодавства загрожує адміністративна відповідальність. Адвокат Микола Онисковець пояснив, чому не вдасться проігнорувати повістку.

В Україні триває загальна мобілізація та запроваджено воєнний стан. Під час цього періоду військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років отримують повістки. Адвокат Микола Онисковець, керуючий партнер Адвокатського об'єднання "АКТ" і керівник практики військового права, розповів "УНІАН", які наслідки очікують на тих, хто ігнорує повістки.

Другий Саміт миру під питанням: чому масштабну зустріч перенесли і чи відбудеться вона взагалі

17 жовтня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии В одному з інтерв’ю представниця Офісу президента України сказала, що Другий саміт миру, який мали провести до президентських виборів у США, переноситься.

“Апостроф” зібрав думки фахівців з приводу причин зміщення дати саміту та перспектив його проведення в залежності від того, хто стане господарем Білого дому.

Ситуація для Путіна ускладниться: Британія назвала терміни, коли дозволять ЗСУ бити по РФ

27 вересня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии За даними британської розвідки, вже наступного року ситуація для російського диктатора Володимира Путіна стане більш складною.

Рішення щодо зняття обмежень для України застосовувати західну далекобійну зброю по військових цілях на території Росії може бути увалено до кінця осені. Таку думку в коментарі "Голосу Америки" висловив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі.

Україна відреагувала на заяву президента Чехії

25 вересня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии МЗС України відреагувало на заклик президента Чехії Павела змиритися з окупацією частини територій.

Виведення російських військ з суверенної території України в межах її міжнародно визнаних кордонів є одним з обовʼязкових пунктів Формули миру президента Володимира Зеленського. Про це заявила пресслужба Міністерства закордонних справ України у вівторок, 24 вересня.

Чи буде влада в Україні блокувати Telegram і що може змінити арешт Дурова

27 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Ще цього року українська влада вивчала варіанти блокування Telegram. Два місяці тому від радикальних кроків на Банковій відмовилися. Але арешт засновника Telegram Павла Дурова у Франції може знову поновити цю дискусію.

Докладніше – у матеріалі РБК-Україна.

Рада заборонила РПЦ. Що буде з Московським патріархатом

20 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Верховна Рада підтримала заборону Російської православної церкви (РПЦ) та афілійованих з нею організацій в Україні. Відповідний законопроект ухвалено у другому читанні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал нардепа від "Голосу" Ярослава Железняка.

WSJ: Зеленський схвалив план підриву "Північних потоків", але спробував скасувати його після втручання ЦРУ

15 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Видання The Wall Street Journal випустило розслідування щодо підриву газопроводів "Північний потік" у вересні 2022 року, у якому заявляють, що операцію схвалив президент України Володимир Зеленський, а потім намагався скасовувати, коли про неї дізналося ЦРУ.

Джерело: The Wall Street Journal з посиланням на джерела

Китай програв в Україні. Як хитрий план Сі Цзіньпіна був похований у Курській області

14 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Так званий "мирний план Китаю" згорів 6 серпня і немає якихось ознак того, що в нього зʼявиться новий шанс на серйозне обговорення, вважає блогер Юрій Богданов.

Український наступ у Курській області змішав карти Сі Цзіньпіну, тож тепер мир буде збудований на зовсім іншому фундаменті.

Буданов планував напасти на "вагнерівців" у Малі ще з 2023 року, — The Times

06 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Журналісти також нагадали, що українські спецпризначенці протягом останнього року брали участь в операціях проти бойовиків "Вагнера" ще й в Судані.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов планував напад на бойовиків "Вагнер" у Малі ще з 2023 року. Про це пише The Times.

Готовністю передати зброю хуситам Путін хоче відвернути підтримку України Заходом – ISW

04 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вказують на те, що готовність Росії передати зброю єменським хуситам демонструє бажання правителя РФ Володимира Путіна змусити Захід відмовитися від підтримки України, а також демонструє залежність Федерації від Ірану в питаннях високоточної зброї і компонентів.

Джерело: ISW

ТЦК виписують українцям штрафи попри оновлення даних у "Резерв+": подробиці

01 серпня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Терцентри комплектування законно можуть оштрафувати громадян, які порушили правила військового обліку, написав нардеп Олександр Федієнко. На його думку, у деяких випадках все ж можна було обійтися не штрафом, а попередженням.

Військовозобов'язані, які вчасно оновили військово-облікові дані через застосунок "Резерв+", згодом прийшли у терцентри комплектування (ТЦК), щоб розв'язати решту питань із військкоматом. Водночас військкоми виписали їм штраф у розмірі 17 тис. грн. Про обставини покарання попри вчасне оновлення та про те, чи це законно, народний депутат від "Слуг народу" Олександр Федієнко написав у Telegram-каналі.

"Завжди можете вийти з ЄС": у Польщі відреагували на заяви Орбана про Путіна та Україну

29 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Угорщина звинуватила Польщу у лицемірстві і у тому, що вона продовжує купувати російську нафту.

У відповідь польські дипломати нагадали, що двері ЄС відкриті і Угорщина може вільно створити союз з РФ та Володимиром Путіним.

РФ використовуватиме головування в Раді безпеки ООН для демонстрації сили, — ISW

02 липня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии 1 липня Росія перейняла головування у РБ ООН від Бельгії та буде очолювати цей міжнародний орган протягом місяця. Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров головуватиме на дебатах 16 та 17 липня.

Росія, яка вперше з квітня 2023 року стала головувати у Раді безпеки Організації об'єднаних націй, буде використовувати це головування для того, щоб демонструвати свою силу та вплив, який вона має на міжнародну систему. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 1 липня 2024 року.

В Орбана вимагають визнати усе Закарпаття "традиційно угорським"

27 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Серед 11 вимог Угорщини стосовно захисту прав національних меншин ключовим каменем спотикання є визначення в Україні місць з особливим рівнем гарантії прав угорців, зокрема, йдеться про Закарпатську область, де за переписом 2001 року та у попередні роки частка угорців складала понад 10%.

Деталі: Ця норма є й у чинному законодавстві України: йдеться про міста і села "зі значною кількістю" представників меншини (від 15%) та з "традиційним" проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Мобілізація у липні: чи призвуть до ЗСУ чоловіків, які не проходили строкову службу

22 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Перед відправленням до частини громадяни, які не мали строкової служби, повинні пройти військову підготовку. Її мета — надання необхідних навичок володіння зброєю, засвоєння основ військової справи, розповів юрист Данило Гончаренко.

Мобілізувати до ЗСУ можуть чоловіків від 18 до 60 років за винятками, передбаченими законодавством. Непроходження строкової служби не є підставою для звільнення від призову. Про це повідомив юрист Данило Гончаренко.

Чи правда без військово-облікового документа в Україні відмовляють в адмінпослугах

19 червня 2024

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Що насправді мав на увазі міністр юстиції України

Цілком може статися, що державні органи при наданні адміністративних послуг почнуть вимагати від військовозобов'язаних громадян військово-обліковий документ – військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, або приписне посвідчення. Інакше чоловікам можуть відмовити у послузі?