Перехрестя > Зарубіжжя

grominfo.eu

Гасіть світло: до чого росіянам готуватися взимку

П'ятниця, 29 вересня 2023 12:06
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Україна має можливість дзеркально відповісти на російський енергетичний терор

Минулого тижня російські окупанти вперше за півроку здійснили масовану атаку з української енергетики. Згідно з повідомленням НЕК "Укренерго", частково без світла залишилися Рівненська, Житомирська, Київська, Дніпропетровська, Харківська області. Роботи магістральних мереж було швидко відновлено, але історія отримала продовження вже на російській території, де енергетичний об'єкт у Курській області атакував невідомий безпілотник, залишивши кілька населених пунктів без світла.

Які можливості для того, щоб відповідати росіянам є у нас уже зараз, читайте у матеріалі "Апострофа".

У зимовий період поточного року Росія має намір зосередити свою увагу на атаках щодо енергетичної інфраструктури України. Така тактика, як і минулого року, націлена на дестабілізацію ситуації в країні, створення додаткових труднощів для українського населення та уряду у зимовий період.

"Але ми відповідатимемо! ", - заявив міністр оборони України Рустем Умеров у коментарі для CNN.

За його словами, для успішної оборони та контратаки Україні потрібно більше сучасного озброєння.

"Нам потрібно більше зброї, яка змінить гру", - наголосив Умеров.

Міністр також висловив сподівання на швидке надходження багатоцільових винищувачів, які значно посилять оборонний потенціал ЗСУ та допоможуть досягти прогресу у відновленні контролю над окупованими територіями.

"Нам потрібна ця зброя, щоб повернути території та мати перевагу на полі бою!", - заявив Рустем Умеров.

Україна активно працює над розробкою великої програми, яка отримала назву "стримування та відплата", щоб ефективно протистояти передбачуваній агресивній кампанії з боку РФ.

Як розповів в інтерв'ю виданню The Economist голова ГУР Кирило Буданов, Кремль планує напади на об'єкти енергетичної інфраструктури України восени та взимку.

"Нехай почнуть. Вони теж отримають відповідь", - пригрозив Буданов, наголошуючи на готовності України адекватно відреагувати на будь-які агресивні дії з боку противника.

Глава ГУР також зробив уточнення щодо посилення ударного потенціалу України, яке, на його думку, не призведе до ескалації конфлікту, оскільки українські Сили оборони суворо дотримуються встановлених правил ведення війни.

Поки що ніде не звучать прямі заяви, що Київ у разі масованих ударів по нашій інфраструктурі у відповідь почне "відключати" електрику вже на російській території.

"У Міноборони не говорять прямо, бо питання непросте з міжнародно-правового погляду. Одна справа бити по енергетичних об'єктах і генеруючих потужностях, які використовує окупаційна армія або російський ВПК, а інша – умовно, кажучи, "вимикати" електрику в населених пунктах, де взагалі немає військових об'єктів. Виходить, що свідомо створюються передумови для гуманітарної катастрофи. Ось, якщо, наприклад, знищується лінія постачання військового заводу і як "побічні наслідки" пропадає електрика в найближчому населеному пункті, то тут все законно. Завод виробляє ракети та іншу зброю, яка вбиває наших військових і, що важливо, цивільних мешканців. Відповідно, маємо законне право цю "лавочку" знеструмити та зупинити", - каже "Апострофу" голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко.

Водночас відкритим залишається питання, які саме аргументи стримують Генштаб і ГУР від відкритих заяв щодо цього: правові чи військово-дипломатичні.

"Не думаю, що юридичні нюанси тут на першому місці. Наше керівництво не говорить прямо про удари у відповідь по російській енергетиці, тому що по-перше, ворог не повинен знати точно про наші плани. Нехай думають і бояться з якого боку "прилетить". По-друге, не хочуть хвилювати західних партнерів, які дуже хворобливо ставляться до теми ударів по російській території. Особливо зараз, коли вдалося якось зрушити у потрібний для нас бік питання щодо ATACMS та підготовки пілотів на F-16", - говорить"Апострофу" київський адвокат Ростислав Кравець.

Минулого тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про першу масовану атаку росіян на наші енергетичні об'єкти за останні півроку. Збіг чи ні, але практично відразу на російській території стався черговий "приліт". Невідомий дрон атакував підстанцію в Курській області, внаслідок чого сім населених пунктів залишилися без електрики.

Неофіційна версія – операцію було сплановано та здійснено СБУ, яка раніше атакувала морськими дронами "Кримський міст". Також стало відомо, що в Санкт-Петербурзі після "бавовни" стався масштабний блекаут, а без світла залишилися аеропорти та деякі райони "північної" столиці РФ.

"Як Україні відповідати на обстріли енергетичної інфраструктури? А немає сумнівів, що ворог відновить їх із настанням холодів. Говорити про це світу? Безперечно. Чи зупинить це Росію? Навряд чи. Тому СБУ вирішила розмовляти з росіянами "силою п@здюлей". І продемонструвала, що удари по енергетичній інфраструктурі не залишаться без відповіді", - каже політтехнолог Олексій Голобуцький.

Офіційно Україна не має відношення ні до цього ударів, ні до інших масових "прильотів" на російську територію, які останні тижні розбурхують інформаційний простір. Основна версія, що деякі "добрі люди" з-поміж супротивників режим Володимира Путіна вирішили провести "демілітаризацію" військових об'єктів на території РФ: командних пунктів, пунктів забезпечення, військових аеродромів, з яких злітають російські літаки.

"З огляду на те, що наші дрони долають до 750 км і як говорив секретар РНБО Данилов, у нас є можливості "діставати" і на 1500 км, то в умовах нестачі у росіян систем ППО, ми можемо активно "промацувати" їхні енергетичні об'єкти. Ми це можемо робити лише власними озброєннями. Враховуючи, що наш ВПК не такий розгалужений, як у росіян, доведеться робити це більш економно. Нас мають цікавити не лише об'єкти на території європейської частини РФ, а й цілі за Уралом, де росіяни сконцентрували важливі виробництва", - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов.

Зважаючи на те, що наші енергетики, ремонтуючи мережі та підстанції після минулорічних ударів, вчили "військові нюанси", то їхні російські колеги таким похвалитися не можуть. Загалом російська енергосистема має ті ж слабкі місця, що й українська минулого року. Найбільш зручними цілями є підстанції, трансформатори та високовольтні лінії.

"Російська енергосистема має запас міцності. Вони у разі ударів і відключень можуть перекидати потужності, але слабкі місця там є. Насамперед трансформаторні підстанції будь-якого типу, блокові трансформатори на ТЕС, а також високовольтні лінії, що йдуть від самої електростанції. Бити безпосередньо по генеруючим об'єктам не так продуктивно. Ми бачили, що один БПЛА може зробити з підстанцією у разі вдалого влучення, але такі удари по цивільній інфраструктурі можуть бути спірними з точки зору міжнародного гуманітарного права", - каже "Апострофу" експерт з енергетичних питань Віктор Логацький.

На Заході побоюються "ескалації", але питання в тому, що ескалювати вже практично нікуди, оскільки країна-терорист пустила в хід усі наявні конвенційні озброєння. Наступна "зупинка" – застосування ядерної зброї.

"Росіяни вперше за стільки часу вдарили по наших енергетичних об'єктах. У нас є всі законні підстави діяти дзеркально, "відключаючи" електрику в їхніх містах. Чому? Тому що в російській військовій доктрині чорним по білому написано, що удари по енергетичній інфраструктурі України ведуться з метою схилити Київ до "переговорів" - тобто до капітуляції. Нам просто не залишили вибору. І не потрібно слухати всі ці страшилки з приводу "ескалації у відповідь" з боку Москви. Вони і так вже пустили в хід все, що є, крім ядерної зброї", - резюмував у розмові з “Апострофом” військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.
Tags:     Україна      Росія      світло      електрика      ракетні удари

  • 24-04-24 -
    У Москві проведуть виставку техніки, яку ЗС РФ захопили на фронті в Україні

  • 23-04-24 -
    Рука Кремля? Тисячі британських літаків втрачають GPS-сигнал над Балтійським морем — The Sun

  • 20-04-24 -
    Пожежі та вибухи на підстанціях: що відомо про масовану атаку дронів у Росії

  • 19-04-24 -
    Рф наростила виробництво зброї і зможе підтримувати наступ в Україні щонайменше два роки – WP

  • 19-04-24 -
    Ізраїль наніс удар у відповідь: в Ірані пролунали три вибухи, — ЗМІ

  • 16-04-24 -
    У рф заявили про затримання «українського агента», який нібито підірвав автомобіль ексспівробітника СБУ

  • 13-04-24 -
    Іран напав на Ізраїль: Нетаньягу звернувся до громадян країни

  • 09-04-24 -
    Атака на Борисоглєбський навчальний авіаційний центр - це операція ГУР, - джерела

  • 08-04-24 -
    Українські біженці виїжджають із п'яти країн ЄС: дані Євростату

  • 06-04-24 -
    Дрони та ракети на Ізраїль: ЗМІ дізналися, якою може бути помста Ірану

  • 02-04-24 -
    Не тільки завод із "Шахедами". Україна вдарила по НПЗ у Татарстані, - джерело

  • 31-03-24 -
    Росія не може належним чином захиститися від атак українських безпілотників – ISW

  • 27-03-24 -
    Ізраїль завдав удару по Лівану: є загиблі

  • 20-03-24 -
    Атаку на російський Енгельс, де розміщений аеродром, здійснило ГУР, - джерела

  • 18-03-24 -
    КНДР запустила кілька балістичних ракет в бік Східного моря, - Міноборони Японії

  • 15-03-24 -
    РФ залучає резерви для нарощування темпів наступальних операцій, - ISW

  • 14-03-24 -
    Росіянин, де бензин брати будеш: чи знищить Україна російські НПЗ

  • 13-03-24 -
    Поляки заблокували пункт пропуску Краківець

  • 12-03-24 -
    Під ударом НПЗ та нафтобаза, вибухи у низці регіонів: подробиці нічної атаки дронів у РФ

  • 10-03-24 -
    У Росії горіла нафтобаза та вибухнув газопровід: заграву було видно за кілька кілометрів

  • 03-03-24 -
    Усі шість напрямків на кордоні з Польщею заблоковані – ДПСУ

  • 01-03-24 -
    Зміна правил. Які пільги пропонують скасувати для українців у Польщі

  • 29-02-24 -
    З серпня КНДР поставила РФ понад 2,5 млн боєприпасів: у CSIS розкрили подробиці

  • 27-02-24 -
    Ізраїль планує передати Україні механізми попередження ракетних ударів, - постпред в ООН

  • 23-02-24 -
    Польські фермери хочуть розширити блокади також на західний кордон

  • 19-02-24 -
    Китай вирішив посилити перевірку безпеки пасажирів на залізницях

  • 15-02-24 -
    У Курській області атакована нафтобаза, це операція ГУР, - джерела

  • 14-02-24 -
    Чому поляки знову блокують кордон і чим на протести може відповісти Україна

  • 12-02-24 -
    У Сирії готують російських операторів "Шахедів" та інших дронів − ГУР

  • 11-02-24 -
    Ізраїль знайшов командний пункт ХАМАСу у тунелі під штаб-квартирою ООН

  • 09-02-24 -
    Поляки заблокували один із пунктів пропуску на кордоні з Україною

  • 07-02-24 -
    Швеція закрила справу про підрив "Північних потоків" через відсутність юрисдикції

  • 03-02-24 -
    У Росії заявили про чергову атаку дронів. У Волгограді спалахнула потужна пожежа на НПЗ

  • 01-02-24 -
    Буданов: Атаки безпілотників на російську інфраструктуру можуть зрости

  • 24-01-24 -
    Удар по порту в РФ: робота терміналу паралізована

  • 22-01-24 -
    Нові удари по Тулі та Петербургу можуть вивести з ладу системи ППО РФ, — ISW

  • 19-01-24 -
    У Росії знову ГУРкіт: українські дрони атакували пороховий завод і нафтобазу

  • 19-01-24 -
    "Здолали 1250 км": Камишін підтвердив застосування БПЛА для атаки по Санкт-Петербургу

  • 18-01-24 -
    Атака на нафтовий термінал та вибухи під Москвою: у Росії був наліт безпілотників

  • 16-01-24 -
    Іран завдав ракетних ударів по іракському Курдистану. Там знаходиться консульство США

  • 14-01-24 -
    Тривала менше доби: блокада кордону України та Румунії завершена, — ДПСУ

  • 06-01-24 -
    Тайвань звинуватив Китай у веденні психологічної війни проти жителів острова

  • 04-01-24 -
    У Москві горить підстанція: три райони без води, світла та тепла у 25-градусний мороз

  • 27-11-23 -
    Масштабну атаку дронів на РФ влаштувало ГУР, - ISW

  • 26-11-23 -
    ХАМАС відпустив другу групу ізраїльських заручників

  • 22-11-23 -
    Уряд Ізраїлю схвалив угоду з ХАМАСом про звільнення заручників в обмін на припинення вогню

  • 17-11-23 -
    Ізраїль заявив, що знайшов "діючу шахту тунелю" всередині лікарні "Аль-Шифа" в Газі

  • 15-11-23 -
    Ізраїль заявив про початок військової операції у головній лікарні Сектора Газа

  • 04-11-23 -
    РФ передасть "Хезболлі" комплекси "Панцир-С", щоб стримати Ізраїль, — ISW

  • 03-11-23 -
    ЦАХАЛ повідомив про знищення командира батальйону ХАМАС

  • 31-10-23 -
    "Від 30 до 40 тисяч бійців": терористи ХАМАС ховаються у великому підземному місті, — експерт

  • 24-10-23 -
    В Іспанії поліція конфіскувала викрадене з України "скіфське золото" на 60 млн євро

  • 22-10-23 -
    Ізраїльські військові завдали "превентивного удару" по підземеллях на території мечеті

  • 20-10-23 -
    Війська ЦАХАЛу скоро побачать Газу зсередини − Ізраїль

  • 14-10-23 -
    Politico: Українські пілоти наступного тижня розпочнуть навчання на F-16 на базі ВПС США

  • 05-10-23 -
    Атака БПЛА по Курській області: майже 70 населених пунктів залишилося без світла

  • 28-09-23 -
    Республіка Нагірний Карабах припиняє своє існування з 1 січня

  • 28-09-23 -
    Болгарія передає несправні ракети: навіщо це ЗСУ

  • 27-09-23 -
    "Нема чого підтверджувати": у Байдена відреагували на "живого" загиблого адмірала ЧФ РФ Соколова

  • 25-09-23 -
    Аеродром "Халіно" в Курську атакував дрон, знищено керівництво авіаполку, - джерела

  • 24-09-23 -
    Адмінбудівлю в центрі Курська атакував безпілотник

  • 11-09-23 -
    Призвуть до 700 тисяч осіб: в РФ незабаром розпочнеться масова мобілізація, — Генштаб

  • 07-09-23 -
    Не атака Росії. У НАТО відреагували на інцидент з уламками безпілотника у Румунії

  • 22-08-23 -
    Британська розвідка засумнівалася у здатності Росії захистити свої авіабази від дронів

  • 16-08-23 -
    Прикордонники випускатимуть з України ще одну категорію військовозобов'язаних

  • 18-07-23 -
    ПВК "ВАГНЕРА" ГОТУЄТЬСЯ ДО ВСТАНОВЛЕННЯ ПОСТІЙНОЇ ПРИСУТНОСТІ В БІЛОРУСІ – ISW

  • 13-07-23 -
    РПЦ знову готує таємну передачу Угорщині українських полонених, - джерела

  • 12-07-23 -
    Підозріла яхта: Німеччина знайшла нові докази, пов'язані з підривом "Північних потоків"

  • 26-06-23 -
    Бунт Пригожина: Польща зміцнює кордон з Білоруссю

  • 24-06-23 -
    "Вагнер" в Ростові. Що відомо про демарш Пригожина проти Шойгу

  • 14-06-23 -
    У МЗС виникли проблеми з оформленням паспортів за кордоном

  • 31-05-23 -
    Легіон "Свобода Росії" вербує тисячі росіян для нападу на Москву, — Times

  • 30-05-23 -
    Москва зазнала атаки дронів

  • 15-05-23 -
    Польща отримує перші пускові установки HIMARS

  • 06-04-23 -
    На кордоні з Білоруссю поставили величезний екран: показує сусідам Бучу і Зеленського

  • 03-03-23 -
    Росія зараз не може виробляти радіолокаційні літаки А-50 – представник розвідки

  • 01-03-23 -
    Україна не б'є по території РФ: у Зеленського відреагували на "атаку дронів" у росіян

  • 28-02-23 -
    Канадські військові показали, як навчають українців керувати танками Leopard 2

  • 28-02-23 -
    WizzAir зупиняє усі рейси з аеропорту Кишинева – одного з ключових для українських пасажирів

  • 31-01-23 -
    Польща запроваджує нові правила в'їзду українців: що зміниться
  •