Економіка > Фінанси

grominfo.eu

Зеленський рве соцпакети: чи допоможуть бюджету гроші українських біженців

Вівторок, 30 січня 2024 11:09
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Україна у 2024 році розраховує отримати від союзників понад 37 мільярдів доларів допомоги

Президент України вважає, що європейські країни, в яких тимчасово проживають українські біженці, могли б платити призначені для цих людей гроші в український бюджет, а вже з нього уряд перерозподіляв би кошти нужденним.

"Апостроф" розбирався, з чим можуть бути пов'язані такі заяви глави держави, і наскільки можливо реалізувати його пропозицію.

Президент України Володимир Зеленський пропонує країнам, які прихистили у себе українських біженців, що втекли від війни, давати гроші не безпосередньо цим людям, а українському уряду, який би й розподіляв їх серед тих, хто цього потребує. Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

За словами глави держави, українці, які після російського вторгнення залишали країну, вивозили із собою гроші, а ті кошти, які європейські уряди виділяють на українських біженців, також лишаються за межами України та працюють на економіки тих країн, де знаходяться наші люди, що втекли від війни.

Крім того, додав він, нерідкі випадки, коли українські біженці отримують фінансову допомогу як від України, так і від європейської країни, що надала їм притулок (таке, зокрема, можливо, у випадку з пенсіонерами – "Апостроф").

"І тому я завжди говорив, що для нас набагато краще, якби Німеччинна підтримувала українців, даючи гроші в бюджет України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші в залежності, де знаходиться ця людина", - сказав Зеленський.

Водночас, за його словами, рішення про підтримку українців – це справа самих німців та німецького уряду (а також, очевидно, і урядів інших країн - "Апостроф").

Повернення "резидентів"

Заява президента виглядає доволі дивною, проте озвученому ним меседжу можуть бути цілком конкретні пояснення.

"Він (меседж) збігається з тим, що раніше говорили інші високопосадовці, у тому числі з уряду, різні радники, наприклад, Сергій Лещенко (радник глави Офісу президента - "Апостроф"). І президент фактично повторює ці ідеї - як повернути біженців до України. Потрібно це розглядати як елемент (кампанії) повернення", - сказав виданню керівник Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Нагадаємо, нещодавно у швейцарському виданні Tages-Anzeiger вийшло інтерв'ю Сергія Лещенка, в якому він, зокрема, заявив, що країни, які приймають українських біженців, повинні припинити їх підтримувати з тим, щоб стимулювати їх до повернення на батьківщину. Він назвав нісенітницею твердження про те, що перебування на більшій території України, зокрема в Києві, є небезпечним, і аргументував повернення українців з-за кордону необхідністю підтримувати національну економіку через споживання товарів та послуг, а також сплату податків.

Трохи згодом віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що Україна веде переговори з ЄС щодо повернення українських біженців, проте спростувала твердження, що Київ наполягає на скороченні допомоги вимушеним переселенцям у Європі.

На думку Віталія Кулика, методами тиску повернути людей, принаймні більшість з тих, хто зараз перебуває за кордоном, неможливо. Більше того, вважає експерт, це швидше матиме прямо протилежний ефект, внаслідок чого наші біженці орієнтуватимуться на неповернення до України.

"Якщо знаходити зараз порозуміння з Європейським Союзом – позбавляти українців "соціалки", то, м'яко кажучи, це не захист українських громадян, які перебувають у скрутному становищі, а, скажімо так, не зовсім справедлива політика щодо громадян, - каже експерт. - У них можуть бути різні обставини, деякі люди могли все втратити в Україні, і їм нікуди повертатися, а там (у ЄС) є хоча б якийсь соціальний пакет".

Гроші не українцям, а Україні

Є й інші можливі причини, які спонукали українського президента зробити таку неоднозначну заяву про виплати біженцям.

Справа в тому, що приблизно половина держбюджету України 2024 року – це фінансова допомога наших союзників. Цього року ми розраховуємо отримати зовнішню допомогу у розмірі 37,3 мільярда доларів. При цьому найбільше – 18 мільярдів євро (19,6 мільярда доларів) має надійти від ЄС. Країни Євросоюзу планують розглянути питання про надання нам чотирирічної допомоги на загальну суму 50 мільярдів євро вже цього тижня, проте 100%-ї гарантії, що цей пакет приймуть, немає. Ситуація за грошима від США ще більш невизначена.

Водночас фінансова допомога, яку виділяють західні уряди українським біженцям, – це величезні суми.

За різними оцінками, через війну Україну залишило близько 6 мільйонів людей. Найбільше наших співвітчизників осіло в країнах Євросоюзу – за даними Євростату, на кінець жовтня 2023 року в країнах ЄС статус тимчасового захисту отримали 4,24 мільйона українських біженців.

Лише Німеччина прийняла 1,2 мільйона українців. Більшість із них отримують виплати, щомісячні суми яких коливаються від 357 євро для дітей віком до п'яти років до 563 євро для самотніх дорослих, плюс субсидії на оренду житла (у більшості країн ЄС виплати скромніші).

Згідно з інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, станом на середину 2023 року європейські країни виділили понад 43 мільярди євро на допомогу українським біженцям, яка, крім прямих виплат та житла, включає медичну допомогу, освітні послуги, а також забезпечення продуктами харчування та засобами першої необхідності. Очевидно, що на сьогодні ця сума вже більша, оскільки, за дуже грубими розрахунками, щомісяця на потреби біженців по всьому Євросоюзу виділяється близько 1 мільярда євро. Таким чином, може йтися про суму, яку можна порівняти з тією, що ЄС збирається направити на допомогу Україні (яка якраз і поповнить держбюджет).

Утім, як вважає інвестиційний банкір і фінансовий аналітик Сергій Фурса, говорити про те, що зараз Україна має геть поганий фінансовий стан, було б не зовсім правильно.

"Було абсолютно очікувано, що у перші два місяці (2024 року) грошей (від західних партнерів) не буде. І важливо, щоб десь із березня вони почали надходити", - сказав експерт у коментарі "Апострофу".

На його думку, заява президента має сенс лише в тому контексті, що допомога західних країн українським біженцям ніяк не допомагає самій Україні: "Коли ви допомагаєте біженцям, ви не допомагаєте Україні, ви допомагаєте цим людям, які у вас перебувають. Тому якщо ви хочете допомагати нам, то давайте гроші нам".

Посередників не буде

Однак, чи є такий сценарій реалістичним? Чи можна очікувати, що європейські уряди погодяться з цією пропозицією?

"Це точно ніхто реалізовувати не буде, це неможливо", - упевнений Сергій Фурса.

Віталій Кулик дотримується аналогічної думки: "Те, що зараз відбувається – це справедливий розподіл допомоги з боку іноземних партнерів, безпосередньо в руки кожному мігранту". За його словами, жодні посередники тут не потрібні, особливо в особі української держави, до якої є великі питання щодо ефективності та корупції.

При цьому, якщо все ж таки уявити, що країни ЄС якимось немислимим чином погодяться з пропозицією української сторони і почнуть перераховувати кошти, призначені для біженців, до бюджету України, у цьому бюджеті досить скоро з'являться нові рядки витрат, наприклад, на купівлю нової бруківки або меблів для чергового новоствореного міністерства. Ну, а самі біженці ніяких грошей точно не побачать.

"Навіть найбільш проукраїнські політики на Заході не мають ілюзій щодо ефективності урядування в Україні та перерозподілу будь-яких фінансових потоків. Тому жодних грошей до бюджету, а потім із бюджету мігрантам – ніхто цього робити не буде. Це нереалістична пропозиція. І ніхто нам ніяких грошей не дасть для подальшого перерозподілу", – резюмував Віталій Кулик.

До того ж, реалізація пропозиції українського президента неможлива і з чисто технічних причин. По-перше, допомога біжинцям є суто адресною – спеціальні інстанції відстежують ситуацію, і очевидно, що на місці суттєво простіше оцінити всі нюанси, пов'язані з конкретною людиною, - хтось вступає до університету або починає працювати і тоді позбавляється виплат (навіть у разі сезонного підробітку відбувається перерахунок виплат).

По-друге, окрема тема – субсидії на оренду житла. Якщо розібрати її на прикладі Німеччини, то тут держава фактично сплачує її за тих, хто це зробити не може з фінансових причин. До речі, це стосується не лише українських біженців, а й самих німців. І здебільшого відповідні кошти виплачуються безпосередньо власникам житла, а не квартиронаймачам. Усе це робить ідею, озвучену Зеленським, нездійсненною.
Tags:     бюджет      війна      Німеччина      ЄС      допомога      біженці      Володимир Зеленський      банк

  • 26-04-24 -
    Маск знову став багатшим за Цукерберга

  • 22-04-24 -
    Держфінмоніторинг розповів про боротьбу проти рф на економічному фронті: заблоковано рахунки майже 3 тисяч колаборантів

  • 19-04-24 -
    Європейський центробанк планує змусити UniCredit вийти з ринку РФ - Reuters

  • 18-04-24 -
    Держфінмоніторинг продовжує боротьбу проти рф: знайдено підозрілі фінансові операції на суму 180 млрд гривень

  • 17-04-24 -
    За що українцям банки масово блокують картки: як не залишитися без грошей

  • 17-04-24 -
    Данія виділила новий пакет військової допомоги Україні

  • 17-04-24 -
    Україна не отримає одразу всю суму у разі конфіскації заморожених активів РФ, — Мінфін США

  • 16-04-24 -
    Долар прискорив зростання в обмінниках

  • 16-04-24 -
    Джонсон представив окремі законопроєкти щодо допомоги Україні та Ізраїлю

  • 15-04-24 -
    Шмигаль заявив, що "недоцільно" перенаправляти гроші для телемарафону на ЗСУ

  • 14-04-24 -
    Експерти пояснили, чи мають право студенти-ВПО на продовження виплат

  • 13-04-24 -
    У Німеччині обмежать виплату готівки біженцям: для чого та як надаватимуть допомогу

  • 05-04-24 -
    Картки українців блокують після переказів: адвокат розповів, що перевіряють банки та як уникнути проблем

  • 03-04-24 -
    Україна нарощує держборг: скільки тепер винен кожен українець

  • 30-03-24 -
    Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

  • 28-03-24 -
    Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

  • 26-03-24 -
    У Мінфіні розповіли, скільки грошей йде на оборону

  • 24-03-24 -
    В Україні обмежать підозрілі платежі з картки на картку: Меморандум з МВФ

  • 20-03-24 -
    Єврокомісія виплатила перший транш Києву з пакета допомоги у 50 млрд євро, - Боррель

  • 20-03-24 -
    Єврокомісія сьогодні запропонує використати російські активи для України, - Bloomberg

  • 19-03-24 -
    Заморожені активи РФ: Боррель пропонує віддати 90% доходів на закупівлю зброї для України

  • 19-03-24 -
    Долар продовжує дорожчати: скільки коштує валюта в обмінниках

  • 18-03-24 -
    Держфінмоніторинг розповів про заходи проти рф: заблоковано рахунки майже 3 тисяч колаборантів

  • 13-03-24 -
    Забирати гроші — небезпечний прецедент. Чому країни Заходу бояться конфіскувати активи РФ

  • 10-03-24 -
    Держфінмоніторинг продовжує боротьбу з агресором на економічному фронті: заблоковано понад 14 млрд гривень

  • 07-03-24 -
    Євросоюз пообіцяв Україні 50 млрд євро. Гроші дають під реформи із жорстким контролем

  • 07-03-24 -
    Нові тарифи вступили в силу: для кого платіжки стануть ще більшим тягарем

  • 06-03-24 -
    Кемерон готовий дати Україні позику на суму заморожених у Британії російських активів

  • 04-03-24 -
    Палата представників США може проголосувати за допомогу Україні наприкінці березня-квітні, - CNN

  • 29-02-24 -
    1900 FPV-дронів чи оренда житла для депутатів? Які витрати бюджету можна скоротити на користь армії

  • 23-02-24 -
    Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей (FATF) продовжила зупинку членства рф в організації через потенційні ризики для міжнародної фінансової системи

  • 23-02-24 -
    У США намагаються конфіскувати активи російських олігархів на $700 млн

  • 22-02-24 -
    НБУ хоче надати доступ до номерів банківських карт українців: що зміниться

  • 21-02-24 -
    Дослідник: Війна РФ проти України вже коштувала Німеччині понад 200 мільярдів євро

  • 20-02-24 -
    Новий транш та план "Б" для держбюджету. Чого чекати Україні від переговорів із МВФ

  • 19-02-24 -
    НБУ продав максимум валюти за місяць

  • 16-02-24 -
    НОВЕ ЗАСІДАННЯ FATF: ДЕРЖФІНМОНІТОРИНГ ПІДГОТУВАВ АНАЛІЗ ЩОДО ЗЛОВЖИВАНЬ РОСІЇ

  • 16-02-24 -
    Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

  • 15-02-24 -
    Посли ЄС погодили пакет допомоги Україні на 50 млрд євро, - FT

  • 12-02-24 -
    Боротьба з рф на економічному фронті: за матеріалами Держфінмоніторингу заблоковано 13,8 млрд. гривень

  • 08-02-24 -
    КНДР могла вкрасти 3 млрд доларів за допомогою хакерів для фінансування ядерної програми, - ЗМІ

  • 06-02-24 -
    Майже 11 млн за 2 дні: Нацвідбір на Євробачення обійшовся у солідну суму

  • 06-02-24 -
    Глава Єврокомісії назвала дату першого траншу Україні за програмою на 50 млрд євро

  • 06-02-24 -
    Гроші є, але ви тримайтеся: чи проголосують у Конгресі США за допомогу Україні

  • 05-02-24 -
    Нацбанк продав мінімум валюти за 10 місяців

  • 04-02-24 -
    Лютневі гойдалки. Чи буде дорожчати долар протягом місяця і яким буде готівковий курс

  • 02-02-24 -
    Сенат США може схвалити 61 млрд доларів допомоги Україні наступного тижня, — Politico

  • 01-02-24 -
    Виплати переселенцям. Хто може залишитися без фіндопомоги та від чого залежать платежі

  • 28-01-24 -
    Тарифи, пенсії та субсидії: чи чекати на зміни в лютому

  • 26-01-24 -
    Понад 158 мільярдів гривень підозрілих операцій: Держфінмоніторинг продовжує економічну боротьбу з агресором

  • 26-01-24 -
    В уряді пояснили скасування виплат переселенцям крім деяких категорій

  • 26-01-24 -
    Репарації під заставу. Як Захід може фінансувати Україну за рахунок грошей Росії

  • 23-01-24 -
    ДЕРЖФІНМОНІТОРИНГ ВИЯВИВ СУМНІВНІ ФІНАНСОВІ ОПЕРАЦІЇ НА ПОНАД 100 МІЛЬЯРДІВ ГРИВЕНЬ

  • 14-01-24 -
    Держфінмоніторинг продовжує боротьбу з рф: передано підозрілі фінансові операції до правоохоронних органів більш ніж на 157 млрд гривень

  • 12-01-24 -
    США призупинили допомогу Україні до схвалення Конгресом нового фінансування: що відомо

  • 06-01-24 -
    Білий дім укотре попередив, що часу на схвалення додаткового фінансування України все менше

  • 03-01-24 -
    Виплата субсидій у 2024 році: яких змін чекати та кому скасують право на субсидію

  • 28-12-23 -
    Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський про виклики та плани на 2024 рік: ми зможемо побудувати міцну та стабільну фінансову систему

  • 24-12-23 -
    "План Б" без грошей Заходу: сподівайся на краще, але готуйся до гіршого

  • 21-12-23 -
    Частина українців може залишитися без виплат в Новому році: про що потрібно пам'ятати

  • 21-12-23 -
    СБУ оголосила Фрідмана у розшук

  • 20-12-23 -
    До підрозділу фінансової розвідки росії та її керівника застосовано санкції ЄС

  • 15-12-23 -
    НБУ планує приєднання України до Єдиної зони платежів в євро

  • 14-12-23 -
    Україна отримала від МВФ 900 млн доларів

  • 12-12-23 -
    Дружини-мільйонерки: що показали чиновники у своїх деклараціях за останні роки

  • 12-12-23 -
    Транш, реформи та нові умови. Про що Україна домовилась з МВФ на 2024 рік

  • 11-12-23 -
    В Україні подорожчала комуналка: на що ціни зросли найбільше

  • 07-12-23 -
    Сенат США заблокував допомогу Україні

  • 06-12-23 -
    Гроші Україні: коли на Заході закінчиться політичний футбол

  • 05-12-23 -
    Україна може залишитися без допомоги: Зеленський виступить на секретному брифінгу перед сенаторами США

  • 04-12-23 -
    Бюджетна суперечка в ЄС: Україна може залишитися без 50 млрд євро, — FT

  • 01-12-23 -
    Україна отримає понад 1 млрд доларів від Світового банку

  • 01-12-23 -
    НБУ скасував усі обмеження на продаж готівкової валюти населенню

  • 26-11-23 -
    Грошей на субсидії не вистачить: який вихід знайшли в уряді

  • 18-11-23 -
    Конгрес зможе ухвалити нову допомогу для України лише в середині грудня – Bloomberg

  • 15-11-23 -
    Палата представників США схвалила проект фінансування уряду без грошей для України

  • 14-11-23 -
    Зник трильйон: чому російський "Газпром" зазнає колосальних збитків

  • 10-11-23 -
    Війна у пріоритеті: на що піде бюджет України у 2024 році

  • 07-11-23 -
    Одна з країн ЄС планує зобов'язати біженців з України платити за житло

  • 07-11-23 -
    Соцвиплати ВПО: чи можуть переселенці отримувати відразу кілька видів допомоги
  •