Економіка > Прогнози

grominfo.eu

Відключень електрики не уникнути. Що чекає на українців узимку та як підготуватися до холодів вже зараз

Вівторок, 08 серпня 2023 09:09
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии има цього року може стати ще більш складним випробуванням для України – повністю відновити систему до опалювального сезону навряд чи вдасться

Енергетики докладають максимум зусиль для того, аби Україна була готова до опалювального сезону. Водночас відновити енергосистему в довоєнному обсязі просто неможливо, кажуть експерти.

Чи буде відновлено енергосистему до опалювального сезону

Літні ремонти енергоблоків відбуваються згідно з графіком, щоб вони були в строю до холодів. З другого серпня ще один блок АЕС відправлено в плановий ремонт, повідомляє "Укренерго".

"Наші підстанції будуть готові до пікових навантажень взимку", – запевняє голова правління національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, особливу увагу буде приділено антидроновому та антиракетному захисту об'єктів. Глава "Укренерго" погоджується, що повністю захиститись від ракетних ударів неможливо, але енергетики готують РФ "кілька сюрпризів".

"Досвід опрацьовано, ми готові до найгірших сценаріїв", – впевнений Кудрицький.

Енергетичний експерт Юрій Корольчук не поділяє оптимізм глави НЕК.

"Про відновлення – це фантазії. Це або політичні заяви, або можливість для компанії замовити обладнання, отримати гроші. Вся проблема – в станціях", – розповів у розмові з UBR.ua Корольчук.

За оцінкою експерта, генерація впала лише на 10%. Ключова проблема полягає в тому, що енергосистема втратила здатність ефективно передавати електроенергію.

"Через підстанції не можемо дати енергію. Було 30% втрат передачі минулої зими – буде ще більше щодо передачі", – вважає Корольчук.

За підрахунками екс-міністра енергетики та голови Всеукраїнської енергетичної асамблеї Івана Плачкова, обладнання енергосистеми пошкоджено на 50-60%. При цьому не завжди вистачає коштів на його відновлення.

"Є допомога, йдуть гранти, але не бачу чіткої координації. Найкраще фінансують державні компанії. Вони одержують кредити Європейського банку за гарантіями держави – інакше такі кредити не надають. Приватні натомість залишилися без кредитів", – поділився у розмові з UBR.ua Плачков.

За його словами, ключовий фактор працездатності системи – наявність в ній резервів.

"70-75% максимум мають працювати, 25-30% – бути в резерві. Якщо підстанція відключилася, трансформатор згорів. Якщо -25 градусів. Нема резервів. Зараз проходимо, бо низьким є споживання. Але обладнання працездатного – 30%", – каже Плачков.

Чи вистачить запасів газу та вугілля

Запасів палива в Україні має бути достатньо, аби пройти опалювальний сезон, вважає Плачков.

"Щодо газу є 11,7 млрд кубометрів, Шмигаль оголосив, що буде 13 млрд. Вугілля накопичили 1,5 млн т, доведуть до 2 млн т. Цього також достатньо. В опалювальний сезон ми спалюємо те, що видобуваємо, і витрачаємо ці запаси", – пояснив Плачков.

Ще на початку літа Україна мала 1,1 млн т вугілля, стверджує Корольчук.

"На зиму має вистачити 1,5 млн т – може, тому так і кажуть", – іронізує експерт.

Коли почалося літо, казали про можливість відключень, нагадує Корольчук. Натомість тепер, за інформацією "Укренерго", застосування графіків аварійних відключень для споживачів у серпні не прогнозують.

"Але літо виявилося не таким спекотним – спека буде ще кілька днів. ДТЕК хотіли зекономити вугілля – і в них вийшло", – коментує експерт.

За словами Корольчука, цього року питання №1 – це відключення транзиту газу з боку РФ. В такому разі точно будуть графіки, причому навіть з подачі газу населенню, каже він.

"В уряді хочуть брати газ в Європі. Не думаю, що будуть давати. Якби запасів було 18 млрд кубометрів – гарантовано б пройшли зиму", – вважає Корольчук.

Який вплив матимуть можливі ракетні обстріли

Отже, енергосистема України з великою ймовірністю буде в гіршому стані на початок нового опалювального сезону, ніж рік тому. Однак водночас з точки зору готовності відбивати ракетні удари – ситуація, безперечно, є набагато кращою.

"Є інше бачення того, як треба захищати інфраструктуру. Насамперед магістральну інфраструктуру", – підкреслив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Аналогічну позицію також висловив на брифінгу 29 липня Володимир Кудрицький.

"Маємо всі шанси підготуватись набагато краще до наступної зими просто тому, що вже набагато більше знаємо. Тому ми будемо готові", – заявив голова "Укренерго".

Корольчук вважає, що глобально щось зробити проти ракетних ударів неможливо. Особливо якщо вони будуть масованими.

"Все, чому навчилися – як правильно відключати споживачів. Без іронії. Покращити режим відключень важливо. Трансформатор може відключитися певну кількість разів – якщо це відбувається частіше, це призводить до зносу", – пояснює експерт.

Михайло Подоляк, втім, також попереджає українців не поспішати ховати зарядні пристрої та генератори.

"Поки війна не завершиться – все треба тримати під рукою. Це дуже важливо", – каже радник голови ОП.

Екс-міністр енергетики Плачков також радить бути готовими до всього.

"Тут я не є оптимістом. Не виключаю, що РФ вивчає енергетичну інфраструктуру, і будуть удари напередодні опалювального сезону", – припускає Іван Плачков.

Чи можливо уникнути блекаутів: на скільки та кому відключатимуть світло

Навіть зі сприятливою погодою та закритим небом відключення можуть повернутися в життя українців, вважає Юрій Корольчук.

"Дуже рідко дві зими поспіль бувають теплими. Навіть якщо не буде ударів – все одно будуть відключення. Якщо буде тепла зима – без ударів буде так само, як рік тому. В найгіршому випадку відключення можуть тривати й по 8, й по 10 годин", – резюмує Корольчук.

В "Укренерго" як один з важелів балансування енергосистеми називають імпорт.

"Ми забезпечуємо технічну можливість імпорту. Вона сьогодні існує в обсязі 1200 МВт, це більше за потужність одного атомного блоку", – каже глава "Укренерго" Кудрицький.

Водночас Корольчук зазначає, що імпорт через зношеність мереж є доступним насамперед для західних областей. Найскладніше доставляти електроенергію до східних та центральних регіонів.

Іван Плачков нагадує, що для успішного проходження опалювального сезону потрібні три складові. Крім запасів палива та стану енергомереж, про які йшлося вище, необхідною є достатня кількість кваліфікованого персоналу. В Україні частково спостерігається брак персоналу через мобілізацію.

З цим погоджується й Корольчук, який каже, що існує кадрова проблема – недостатня кількість фахівців на місцях.

Резюмуючи, Плачков констатував, що ймовірність відключень є вкрай високою – але наразі зарано говорити про тривалість.

"Відключення скоріш за все будуть. Причому якщо зима буде теплою – то це одна ситуація", – зазначає екс-міністр.

Українці активно закуповують техніку до опалювального сезону

Динаміка продажів порівняно з червнем вже зросла вп'ятеро, розповів нам експерт з енергоефективних технологій та бренд-менеджер EcoFlow Сергій Сілін. Зокрема, це відбувається також завдяки інформації в ЗМІ про майбутній складний осінньо-зимовий період.

"Попит залишається в межах трьох основних портативних продуктів – це River 2 Max, River 2 Pro та Delta 2. Це досить доступні зарядні станції в межах від 20 до 50 000 грн. Також зростає зацікавленість українців у стаціонарних рішеннях, як EcoFlow Power Kits", – прокоментував UBR.ua Сілін.

"Це пов'язано насамперед з поверненням ПДВ з 1 червня, а також з коливаннями курсу гривня/євро та підвищенням цін на логістику", – пояснює експерт.

Сілін повідомляє, що на серпень вже понад 70 тисяч українських сімей придбали зарядні станції. Щомісяця ця цифра зростає на 5-10 тисяч.

"Цього року ситуація кардинально змінилася. Українці почали з літа готуватися до зими та збільшили закупівлі. Динаміка в порівнянні з весною змінилася в рази", – вказує Сілін.

При цьому експерт запевняє, що дефіциту товару восени-взимку цього року не буде.

"Ми повністю підготовлені до сезону. Наприклад, сьогодні, вже маючи попит на рівні жовтня минулого року, ми не маємо проблем щодо задоволення потреб споживача", – каже Сілін.

Якою буде погода взимку

Окрім ракетних атак, безумовно, погода буде ключовим фактором майбутнього опалювального сезону. Чим тепліше буде взимку, тим меншою є ймовірність або можлива тривалість відключень.

Згідно з даними ресурсу MSN.com, на перші заморозки на території України можна очікувати в середині листопада. Останній місяць року буде помірно теплим – більше половини сонячних днів та з температурою не нижче за 6-8 морозу.

Січень 2024 року буде трохи холоднішим, на кілька градусів. Схожа картина є характерною й для лютого. Зазначимо, що вказані розрахунки відображають середні дані за всю історію спостережень.

Водночас рекордно низькі температури було зафіксовано:

листопад – -20°C (1999);
грудень – -27°C (1997);
січень – -29°C (2015);
лютий – -32°C (2013);
березень – -20°C (2012).

Синоптики прогнозують, що температура взимку 2023-2024 загалом має бути ще більш сприятливою, ніж роком раніше. Ось вже три роки поспіль вся планета перебувала під впливом холодного явища Ла-Нінья. Від літа 2023-го набув чинності полярно протилежний кліматичний режим – Ель-Ніньйо. Він спровокував нові рекорди літньої спеки в Європі, вказує Politico з посиланням на науковців.

  • 01-04-24 -
    Світла не буде? Чи зможе Путін вбити українську енергетику

  • 02-03-24 -
    Яким може бути курс долара на початку березня: прогноз банкіра

  • 28-02-24 -
    Індексація на папері? Які реальні виплати отримають пенсіонери у березні

  • 21-02-24 -
    Державі потрібні мільярди: українцям готують нові податки

  • 21-02-24 -
    За крок до торгівельної війни. Що буде, якщо Україна заборонить імпорт польської молочки

  • 12-01-24 -
    НБУ назвав три причини уповільнення інфляції: що буде з цінами у 2024 році

  • 06-01-24 -
    Голова Єврокомісії: Будуть "операційні рішення", аби розблокувати 50 млрд євро для України

  • 05-01-24 -
    ООН прогнозує похмурі перспективи для світової економіки

  • 26-12-23 -
    В НАЦБАНКУ СПРОГНОЗУВАЛИ, ЯК БУДУТЬ ЗРОСТАТИ ТАРИФИ НА КОМУНАЛКУ В 2024-2025 РОКАХ

  • 30-10-23 -
    Прогноз цін на зиму: що подорожчає найбільше та якими продуктами слід запастися вже зараз

  • 18-10-23 -
    Байден планує попросити у Конгресу $100 млрд для України та Ізраїлю - Bloomberg

  • 05-10-23 -
    Продукти в Україні дорожчають. Що буде з цінами та як можна зекономити

  • 03-10-23 -
    Курсові "гойдалки" найближчими днями: що буде з готівковим доларом після рішення НБУ

  • 24-09-23 -
    Розвідка Британії: Російська "бензинова криза" вплине й на інші країни

  • 15-09-23 -
    У вересні автогаз в Україні може подорожчати: якими будуть ціни

  • 17-06-23 -
    Блекаути повертаються? На скільки годин можуть відключати електрику в Україні влітку

  • 02-04-23 -
    Підвищення тарифів у квітні: що буде з цінами на світло, газ та воду

  • 31-03-23 -
    Бензин та автогаз в Україні подешевшали: що буде з цінами на пальне далі

  • 07-03-23 -
    Гривня квітне навесні: яким буде валютний курс

  • 07-03-23 -
    Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України цьогоріч до 1%

  • 04-03-23 -
    Нового врожаю буде мало: чи загрожує Україні дефіцит продуктів

  • 06-01-23 -
    Накопичувальна пенсія: коли її можуть запровадити в Україні

  • 25-12-22 -
    Що буде з курсом долара: прогноз на початок наступного року

  • 22-11-22 -
    Експерти оцінили ризики блекауту в Україні

  • 18-11-22 -
    У ДТЕК готуються, що світла не буде по кілька днів і будуть "планові включення"

  • 17-11-22 -
    Взимку можуть відключати світло на 10-12 годин: нардеп назвав умови для найгіршого сценарію

  • 15-11-22 -
    Що буде з курсом долара на Різдво: у НБУ дали відповідь

  • 28-10-22 -
    НБУ спрогнозував початок відновлення економіки

  • 04-10-22 -
    МВФ на цьому тижні розгляне надання Україні 1,3 млрд екстреного фінансування – Reuters

  • 28-09-22 -
    ЄБРР прогнозує різке падіння економіки України

  • 27-08-22 -
    Гривня впаде майже вдвічі. Як зберегти свої заощадження від знецінення: плюси та мінуси популярних способів

  • 23-08-22 -
    Ціни на нафту зросли, оскільки обмеженість пропозиції знову на порядку денному – Reuters

  • 18-08-22 -
    Чи вистачить Україні цукру та що буде з цінами: прогноз аналітика

  • 02-08-22 -
    Байден схвалив пакет військової допомоги Україні на 550 мільйонів доларів: що туди входить

  • 02-08-22 -
    Це наші пенсії і зарплати. Зеленський попросив Макрона допомогти з макрофіном на 9 млрд євр

  • 30-07-22 -
    Чи буде далі рости курс долара: чого чекати у серпні

  • 28-07-22 -
    Перспективи післявоєнного відновлення економіки України та пріоритети інвестування

  • 27-07-22 -
    В Україні прогнозують зростання цін до 32%: що може зупинити масштабне здорожчання

  • 10-07-22 -
    Що буде з цінами на овочі, молоко та м'ясо в Україні: прогноз на літні місяці

  • 04-07-22 -
    Повернення до плаваючого курсу долара: коли і на скільки можуть послабити гривню

  • 04-07-22 -
    Британія також готова передати заморожені російські активи Україні - Guardian

  • 25-06-22 -
    "Нафтогаз" не знає, за скільки продаватиме газ мільйонам споживачів вже за тиждень

  • 25-06-22 -
    Ціни на бензин у Європі різко злетіли: як це позначиться на українських АЗС

  • 03-06-22 -
    Що буде з цінами в Україні: прогноз НБУ

  • 11-04-22 -
    У Кабміні спрогнозували масштаби посівної-2022

  • 21-03-22 -
    Війна Росії проти України призведе до тривалої інфляції в єврозоні, - ЄЦБ

  • 02-03-22 -
    Коли будуть нараховані пенсії та соцдопомога у березні: названі дати

  • 18-02-22 -
    Шмигаль озвучив плани щодо імпорту газу до травня

  • 25-01-22 -
    Експерти розповіли, як зростуть ціни на продукти в Україні

  • 24-01-22 -
    JP Morgan чекає нафту по $150 через Україну

  • 11-01-22 -
    В Україні можуть сильно подорожчати та зникнути з полиць деякі продукти: озвучено сумний прогноз

  • 02-01-22 -
    Аби не було війни: що чекає на українську економіку у 2022 році

  • 30-12-21 -
    Валютна "різочка" від Святого Миколая: що очікує гривню у 2022 році

  • 29-12-21 -
    Десять найбільших економічних ризиків 2022 року: що загрожує світовій економіці – Bloomberg

  • 22-10-21 -
    НБУ суттєво погіршив прогноз ВВП України

  • 17-10-21 -
    Війна за енерго­носії: коли в Європі впадуть ціни на газ

  • 15-10-21 -
    МОЗ пояснило, коли лікарі отримуватимуть 20 тисяч

  • 13-10-21 -
    Українцям вистачить газу на зиму, але лише за однієї умови - глава Спілки споживачів комунальних послуг

  • 29-09-21 -
    В Україні хочуть підняти декретні: скільки будуть платити

  • 29-09-21 -
    Не вище річних тарифів: в Кабміні пояснили, якими мають бути суми в платіжках

  • 21-09-21 -
    Стало відомо, коли запрацює закон про легалізацію криптовалюти

  • 09-08-21 -
    Під контроль - кожну копійку: в Україні будуть по-новому видавати субсидії і соцвиплати

  • 03-08-21 -
    МВФ остаточно затвердив 2,7 млрд доларів для України. Кошти надійдуть до Дня незалежності

  • 14-05-21 -
    До сплати останньою ланкою харчового ланцюга

  • 30-04-21 -
    Велика приватизація розблоковується з 1 травня

  • 23-04-21 -
    Цього літа ціни на газ очікуються удвічі більшими, ніж мінімуми в 2020 році, – НБУ

  • 22-03-21 -
    Експерт прогнозує серйозне подорожчання овочів борщового набору до кінця травня

  • 21-03-21 -
    Борщ стане розкішшю: в Україні прискорилося зростання цін на продукти

  • 19-03-21 -
    Виплат з бюджету на відшкодування бізнесу не буде - перший заступник Кличка

  • 15-03-21 -
    Залізничні квитки подорожчають з 1 квітня: як зміниться вартість

  • 10-03-21 -
    Шмигаль про причини зростання цін на продукти і паливо: Об'єктивні чинники і спроби монопольних змов. Стабілізація відбудеться в кінці березня

  • 03-03-21 -
    Світ готується до "суперциклу": чим загрожує Україні зростання цін на нафту

  • 03-03-21 -
    МВФ може відкласти перегляд програми співпраці з Україною на літо або осінь 2021-го – Bank of America

  • 03-03-21 -
    В Україні анонсували введення нульової декларації: що і кому доведеться декларувати

  • 26-02-21 -
    Коли Україна отримає гроші від МВФ? Терміни, сума та 5 умов

  • 23-02-21 -
    Частина українців отримає з 1 березня надбавку до пенсії 1000 грн: названо категорію

  • 22-02-21 -
    В Україні запустять "Сіті-експреси": Зеленський розповів, де вони з’являться першими

  • 09-02-21 -
    Накопичувальна пенсія: Шмигаль каже, запроваджувати почнуть вже цього року

  • 09-02-21 -
    Це один з перших кроків: Шмигаль виступив з важливою заявою про тарифи на тепло і гарячу воду

  • 05-02-21 -
    Прожитковий мінімум перерахують. Як зміняться правила розрахунку і соцвиплати
  •