Спорт > Футбол

grominfo.eu

"Піррова перемога" Росії: що означає рішення УЄФА по футболках збірної України

П'ятниця, 11 червня 2021 10:05
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Рішення прибрати напис з форми української збірної може мати економічний підтекст

У четвер, 10 червня, Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) прийняв рішення з приводу нової форми збірної України. У Росії радіють рішенню УЄФА прибрати напис "Героям слава".

Але чи стало це реальною перемогою Кремля, де спочатку домагалися від Союзу європейських футбольних асоціацій вилучити зі спортивної форми України карту з Кримом, розбирався "Апостроф".

Щастя для росіян

Після презентації форми збірної України з футболу по Росії прокотилася хвиля істерії. Яка призвела до того, що Москва зажадала від УЄФА заборонити українській команді грати в формі із зображенням карти України і написами "Слава Україні" і "Героям слава". Результат вийшов половинчастим. За лічені дні до початку чемпіонату Європи УЄФА зобов'язав збірну України вилучити зі своєї ігрової форми для чемпіонату Європи напис "Героям слава" .

Проте, на рішення УЄФА російська політична еліта відреагувала гучними заявами, називаючи це перемогою.

Представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова написала в Telegram наступне: "Спорт - не поле бою, а поле змагань: не політична арена, але арена досягнень фізичної культури. Ставайте спортивними героями, і буде вам слава. Саме так, а не націоналістичними гаслами слід прославляти батьківщину".

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков також стримано порадів забороні:

"Це прерогатива УЄФА. Спорт повинен бути без політики".

А один з депутатів Держдуми Дмитро Свищев вирішив поіронізувати, запропонувавши "зібрати кошти на нову форму української збірної".

Утім, незважаючи на жарти і радість представників російської пропаганди, в реальності слід говорити про досить сумнівну перемогу Кремля.

Відновимо хронологію подій. Українська федерація представляє форму національної збірної, попередньо погодивши її з УЄФА. На формі три елементи, які глибоко ранять почуття кремлівських борців за "спорт без політики". Це - карта України на лицьовій стороні футболки. Звичайно ж, із зображенням Криму і окупованих Росією територій Донбасу. Напис "Слава Україні" ззаду футболки і напис "Героям слава" всередині. Останній напис зовсім не видно, коли футболка надіта на футболіста.

Реагуючи на звернення росіян, в УЄФА заявили, що форма відповідає регламенту і УЄФА не бачить підстав забороняти її.

Потім по Росії прокочується "хвиля обурення" і УЄФА йде на поступку, переглядаючи рішення по напису "Героям слава" на зворотній частині футболки.

"Після подальшого аналізу було прийнято рішення, що конкретне поєднання двох фраз вважається виключно політичним за своєю природою, має історичне і мілітаристське значення. Тому слоган повинен бути вилучений, щоб екіпірування могло використовуватися на матчах під егідою УЄФА відповідно до статті 5 регламенту УЄФА про екіпіровки ", - повідомили в УЄФА.

А що ж там з картою?

Але головна неприємність для Росії полягає в тому, що спроба "окупувати" Крим на футболках українських спортсменів закінчилася провалом.

"Після занепокоєнь, висловлених Російським футбольним союзом, сьогодні УЄФА ще раз підтвердив свою позицію щодо елемента дизайну на передній частині футболки збірної України. З огляду на, що резолюція 68/262 Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй, яка була широко схвалена країнами-членами, визнає територіальні межі такими, які прямо зображені в дизайні, УЄФА не вимагає ніяких змін цього елемента дизайну, оскільки він відповідає критеріям, викладеним у статті 12 Положення про екіпірування УЄФА", - йдеться в тому ж рішенні УЄФА.

Узагальнимо: Росію вчергове ткнули носом в те, що їхні забаганки про карту України без Криму, м'яко кажучи, суперечать загальносвітовим уявленням про територіальний устрій незалежної України. Росіянам же залишилося радіти лише тому, що Україні заборонили використовувати напис, який навіть не було видно на формі.

Правда, радіють в Москві не всі. Почесний президент російського футбольного союзу В'ячеслав Колосков в коментарі російським ЗМІ сказав, що не вважає це рішення перемогою.

"Категорично не згоден з рішенням УЄФА! І "Слава Україні!", і "Героям слава!" - політичні слогани. Прибрати друге - це мінімальна поступка, на яку пішла УЄФА, і то після листів РФС. УЄФА створили прецедент, з якого потім важко буде вийти. При чому тут взагалі ООН? Ми говоримо, що спорт поза політикою, і починаємо приплітати ООН. Давайте потім НАТО включимо, ще когось. Це футбол, в нього грають за правилами. Все чітко прописано, винаходять якісь норми і регламенти. Ніяких контурів або слоганів не повинно бути. Ззаду повинен бути номер і прізвище, а на грудях знак збірної. Я як громадянин Російської Федерації кажу, що це ніяке не вирішення питання", - сказав Колосков.

Думки футбольного функціонера з "країни чесного спорту" (антидопінговий комітет не дасть збрехати) викликали чимало жартів в соцмережах - до призову до ігнорування такої ключової міжнародної організації як ООН росіяни ще ніколи не доходили.

Чому в УЄФА пішли на поступки Кремлю?

Доктор політичних наук політолог Ігор Петренко вважає очевидним тиск на УЄФА з боку спонсорів.

"Одним з головних спонсорів УЄФА є "Газпром". Зрозуміло, що УЄФА без спонсорів ніколи не залишиться, але функціонери, м'яко кажучи, підгодовані, і їх все влаштовує. Тому вони пішли за найменшим спротивом, залишивши майже все, крім відповіді на гасло "Слава Україна!". Ця ситуація підкреслює, що економічні інтереси завжди будуть превалювати над будь-якими іншими, в тому числі і в УЄФА", - зазначив Ігор Петренко.

При цьому він не вважає це програшем України, оскільки саме завдяки цій ситуації світу в черговий раз нагадали про реальні межі країни.

Політичний експерт Ярослав Макітра також вважає, що без "Газпрому" в цій ситуації не обійшлося.

"Це все, чого поки зміг домогтися РАО "Газпром" - головний спонсор Ліги Чемпіонів УЄФА! Могло бути і більше. Вже бувало, що і швейцарський лікар примовляв нам поразку на Вже бувало, що і швейцарський лікар присуджував нам поразку на догоду своїй збірній за згоди того ж УЄФА зі штаб-квартирою у швейцарському Ньйоні. То там ще та незаангажована контора. Щодо наших, то навколо футбольні шоу робити навчилися. Якщо ми так битимемося на полі, як за надписи на футболці, то є шанси хоч би гол-другий забити, а не як в останніх 5 матчах на Євро з "0"! Аби вся енергія не пішла на о ці передфутбольні тяжби", - зазначив Ярослав Макітра.

Чемпіонат Європи розпочинається вже 11 червня. Перший матч збірної України відбудеться 13 червня - ми гратимемо з Нідерландами. Спортивний журналіст і коментатор Андрій Столярчук не вважає, що ця ситуація вплине на футболістів і позначиться на якості гри.

"Звичайно, буде якесь обговорення серед футболістів. Але я думаю, кардинально це ніяк не вплине. Навпаки, будуть більш мотивованими і злими на футбольному полі", - сказав Столярчук в коментарі "Апостроф".

Він зазначив, що УЄФА, на його думку, ухвалив "соломонове рішення", побоюючись Росію. "Мені здається, що це стало наслідком тиску з боку Росії, а УЄФА вирішило не загострювати ситуацію. З одного боку, вони дозволили певні речі Україні, а з іншого боку - пішли на поступки Росії", - зазначив Столярчук.
Tags:     скандал      Україна      Росія      УЄФА      спортивна форма      ООН

  • 27-03-24 -
    Збірна України на останніх хвилинах вирвала вольову перемогу над Ісландією і вийшла на Євро-2024

  • 19-12-22 -
    Аргентина після неймовірного фіналу стала чемпіоном світу

  • 04-10-22 -
    Україна претендує на проведення ЧС-2030 з футболу

  • 02-06-22 -
    Збірна України переграла Шотландію та вийшла у фінал плей-офф кваліфікації до ЧС-2022

  • 01-06-22 -
    Шотландія – Україна: анонс матчу плей-офф кваліфікації до ЧС-2022

  • 06-02-22 -
    Росіяни поскаржилися в УЄФА на кричалки українських уболівальників

  • 15-12-21 -
    Італійський ФК здобув першу перемогу під керівництвом Андрія Шевченка

  • 18-11-21 -
    Петраков став головним тренером збірної України

  • 17-11-21 -
    Збірна України перемогла Боснію і Герцеговину і вийшла в плей-оф ЧС-2022

  • 08-11-21 -
    Андрій Шевченко став тренером італійського футбольного клубу

  • 07-08-21 -
    Новим тренером збірної України стане Ребров: контракт підпишуть на два роки

  • 02-08-21 -
    Андрій Шевченко продовжить кар'єру тренера в клубі, – президент УАФ

  • 18-07-21 -
    УЄФА і РФ проти "Героям Слава!": як змінилася форма збірної України на Євро-2020

  • 12-07-21 -
    Найкраща результативність, рекорди Італії та історія для України: підсумки Євро-2020

  • 30-06-21 -
    Україна обіграла Швецію і пробилася у чвертьфінал Євро-2020

  • 24-06-21 -
    Збірна України вперше в своїй історії вийшла у плей-оф Євро

  • 13-06-21 -
    Євро-2020: Росія без шансів програла Бельгії

  • 11-06-21 -
    Євро-2020 на старті: головні особливості чемпіонату

  • 26-05-21 -
    В УЄФА почали дисциплінарне провадження проти клубів, що залишилися в Суперлізі

  • 06-05-21 -
    У Ліги Чемпіонів буде англійський фінал

  • 26-04-21 -
    Київське "Динамо" достроково стало чемпіоном України

  • 24-04-21 -
    УЄФА офіційно затвердив міста Євро-2020: Мюнхен усе ж допустить на стадіон мінімум 14 500 глядачів

  • 21-04-21 -
    Крах Європейської Суперліги. "Манчестер Сіті" офіційно залишає турнір

  • 14-04-21 -
    "Баварія" обіграла "ПСЖ" в Парижі, але вилетіла з ЛЧ

  • 29-03-21 -
    Більше двох мільярдів євро на двох: як живуть зірки футболу Роналду і Мессі

  • 29-03-21 -
    Україна на передостанній хвилині проґавила перемогу у відбірному матчі Чемпіонату світу-2022

  • 22-01-21 -
    УАФ оштрафувала президента київського "Динамо" Суркіса на 50 тис. гривень за інтерв'ю

  • 17-11-20 -
    Матч збірної України зі Швейцарією скасовано - УАФ

  • 16-04-20 -
    Катар затамував подих: експрезидент ФІФА назвав три країни, які можуть прийняти ЧС-2022

  • 27-03-20 -
    Футболістів попросили відмовитися від частини зарплати

  • 05-03-20 -
    Усі матчі Серії А впродовж місяця відбуватимуться без глядачів

  • 13-02-20 -
    Збірна Росії може виступити на чемпіонаті світу з футболу 2022 року з назвою "Наши парни" – ЗМІ
  •