Політика > Конфликти

grominfo.eu

Війна РФ проти НАТО. Як в Альянсі готуються до можливих зіткнень

Четвер, 18 січня 2024 11:01
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии НАТО готується до війни з Росією, про це пишуть західні ЗМІ з посиланням на власні джерела в Альянсі.

У Центрі передового досвіду НАТО запевняють: журналісти отримали лише навчальний сценарій, аби перевірити військові можливості. Фокус розбирався, за яких умов Росія зважиться діяти проти країн Північноатлантичної організації, та кому вигідно розповсюджувати інформацію про можливий наступ саме зараз.

Агресія проти НАТО: найзухваліший сценарій нападу — ймовірний

Німецький таблоїд Bild, бульварна та наймасовіша газета країни, повідомив, що отримав доступ до секретного документа Бундесверу — навчального сценарію. Автори статті — Юліан Рьопке та Ґеорґіос Ксантопулос — говорять про "динамічний сценарій гібридного широкомасштабного російського нападу на східний фланг НАТО". Вони припускають: сотні тисяч солдат розміщуються на кордонах з РФ та підконтрольної їй Білорусі, початок військових дій можливий влітку 2025 року.

Операція може виконуватися у кілька етапів. Перший — розпочатися вже у лютому 2024 року з додаткової мобілізації в Росії 200 тисяч військовозобов'язаних і успішного весняного наступу російської армії в Україні. Другий — у липні. Тоді можна очікувати прихованого, а згодом й явного нападу на країни Заходу з використанням кібердиверсій та інших гібридних методів ведення війни. І під прицілом мають опинитися країни Балтії. У західних кордонів РФ та Білорусі може початися навчання "Захід-2024". Тоді ж Росія розміщатиме ракети середньої дальності на тих територіях. Паралельно нарощуватиме військові потужності у Калінінградській області, нібито для того, щоб запобігти нападу НАТО, що готується. На третьому етапі, у грудні 2024 року, Росія спробує захопити вузький Сувальський коридор на кордоні між Польщею і Литвою та інсценувати там прикордонний конфлікт із численними жертвами. Зрештою влітку 2025 року НАТО наважиться застосувати заходи стримування — наказує перекинути 300 тисяч військовослужбовців Альянсу, зокрема 30 тисяч солдатів Бундесверу, на східний фланг НАТО.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Наразі у НАТО такий сценарій називають нереальним. Обґрунтовують: подібні були і раніше — вигадані, з неіснуючими країнами і географічними регіонами. "Зараз більш доречно використовувати існуючі країни і географічні регіони", — прокоментував директор Центру передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій Яніс Сартс у своєму X(колишній Twitter). Тобто йдеться про сценарій навчань, який є удаваною ситуацією для перевірки військових можливостей у тій чи іншій галузі. Мета — підготуватися до різних варіантів нападу, аби, приміром, з'ясувати, як швидко можна буде перекинути війська, та у якій кількості.

Ці аргументи були б більш переконливі, аби не одна деталь. Можна згадати, як у грудні 2021 року те саме видання Bild малювало іншу карту — захоплення Росією України, стверджуючи, що Кремль готується захопити дві третини територій. Тоді журналісти також посилалися на джерела в НАТО та службах безпеки. Їх джерело зазначило, що у разі наказу Путіна російська армія завдасть "одночасної атаки з північного Криму і через сепаратистські території на сході та з півночі". Атака нібито може статися "наприкінці січня — початку лютого", якщо Україна та НАТО не дадуть відповіді на вимоги Путіна. Зрештою, так і сталося.

Європа готується до війни, як ніколи раніше

Bild опублікував плани, які відпрацьовуються на навчанні. Причому не тільки НАТО, а й РФ. У цьому переконаний говорить керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук.

"Декілька років тому, здається в 2017-му, росіяни проводили стратегічні командно-штабні навчання, під час яких відпрацьовували варіант вторгнення у держави Балтії, захоплення Сувальського коридору. Тому говорити, що такий план росіяни не розглядають — буде неправильно. Розглядають різноманітні варіанти, але невідомо, який буде здійснений. Це залежить від вищого політичного керівництва РФ", — говорить він Фокусу.

Лакійчук зазначає, що в Альянсі наразі серйозно ставляться до загроз з боку Росії, хоча ще п'ять років тому представники НАТО могли ігнорувати подібні сигнали.

"Наразі є потенційні жертви російської агресії, які не дають так зробити, вимагаючи більш рішучих дій. Широкомасштабне вторгнення в Україну вплинуло на цю ситуацію. У 2022-2023 роки НАТО перейшло від стратегії стримування відносно Росії на східному та північно-східному фланзі, і це вже великий прогрес, до безпосередньої оборони на кордонах НАТО. Але нашим сусідам цього недостатньо: на заспокійливі жести своїх союзників вони кажуть, мовляв, подивіться, що росіяни зробили у Бучі, Ірпені та загалом в Україні. Якщо Росія вторгнеться у маленькі держави Альянсу, то навіть п'ять днів на роздуми — забагато, за цей час вони перетворяться на руїни".

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Наразі країни НАТО не тільки вірять у можливий напад Росії, а й готуються до нього.

"Звісно, Франції чи Німеччині легше, вони думають, що перед тим, як напасти на них, Росія буде кусати маленькі держави, або ті, що на кордоні. З іншого боку, там розуміють, що Росія здатна діяти достатньо швидко, наступаючи іншим шляхом. Після лютого 2022 року навіть найзухваліший та відбитий сценарій, за який можна було б потрапити до психлікарні, тепер можна розглядати як ймовірний, навіть з невисокою вірогідністю. Я б хотів, аби країни Заходу готувалися та вкладалися в озброєння. Швидко це не зробити", — говорить Фокусу експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Раніше голова Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявляв, що оборонна промисловість Європи має п’ять-вісім років, аби наростити свій військовий потенціал.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас говорила, що Росія боїться конфлікту з НАТО. Однак це не означає, що Альянс не може стати об'єктом вторгнення.

Можливий напад з моря: занепокоєння країн Балтії

Президент Росії Володимир Путін помітно активізував давні зусилля Кремля зі створення інформаційних передумов для майбутніх ескалацій проти країн Балтії. Аналітики американського Інституту вивчення війни у звіті зазначають, Путін вже давно тероризує суверенітет колишніх радянських республік, і стверджує, що має право захищати своїх "співвітчизників за кордоном", зокрема, етнічних росіян і російськомовних за межами Росії.

"Тому росіяни під час стратегічних навчань відпрацьовують вторгнення саме на цьому напрямку, — продовжує Павло Лакійчук. — Я не готовий підписуватись під словами деяких колег-експертів, що очевидно до вторгнення в Україну одним з варіантів основних дій Росії на заході була провокація НАТО та вторгнення на територію держав Балтії, хоча з точки зору бойової підготовки така ймовірність була".

Експерти стверджують: країни Балтії в розумінні теперішньої верхівки Кремля — частина зруйнованого Радянського союзу. Перші паростки свободи почалися саме там. До того ж три країни вступили до НАТО, активно підтримують Україну.

"Я відвідував Литву та Естонію у 2020 році з великою делегацією, ми спілкувались з територіальною обороною цих країн. Усі, як один, казали, що готуються до вторгнення Росії та працюють як бджоли, на яких нападає ведмідь. Вони хотіли жалити цього ведмедя з усіх боків. Для цього багато хто відвідував тренування територіальної оборони, деякі зберігали зброю у себе вдома, пояснюючи тим, що в разі нападу, якщо озброєння буде на складі, і всі туди рушать, їх можуть вже зустрічати "зелені чоловічки", або ці склади будуть знищені. Відпрацьовували різні ситуації. Зараз я думаю, що ця готовність ще підвищилась, — говорить Іван Ступак. — Вони вже тоді казали: "НАТО нас не захистить". Концепція НАТО на той період передбачала, що у разі нападу на країни Балтії, вони мають самостійно протриматись 180 днів, а потім НАТО їх відбиває. Але вже тоді політики країн Балтії казали, що за 180 днів окупації їх просто не залишиться, що їх виріжуть всіх до одного. Вони чудово розуміють, що вони будуть наступними. Напад очікувався або з території Білорусі, або Балтійського моря".

Розстановка сил: Росія загрузла в Україні

Водночас західні та українські експерти говорять, що у Росії зараз немає потенціалу починати велику війну проти НАТО. Сил Росії не вистачить у найближчому майбутньому здійснити напад на будь-яку країну НАТО. Але при цьому важливо не пропустити момент, коли Росія може спробувати вчинити агресію.

"Зараз Україна — капкан для Росії, де вона зачепилась, і допоки її сили сковані довкола України вторгнення в сусідні держави менш ймовірне, вони не зможуть відкрити другий фронт, — говорить він. — Але в залежності від подій на українсько-російських фронтах можуть бути зміни в ситуації. Країни Балтії — найбільш очевидна потенційна жертва російського агресора. А також може йтися про Польщу та Фінляндію. Вторгнення до Румунії або Болгарії менш ймовірне з урахуванням сил російського флоту. Такий варіант потенційно можливий тільки у випадку, якщо росіяни досягнуть своїх цілей і захоплять Україну, посунуться далі. Але ми не дамо їм цього зробити", — говорить керівник безпекових програм Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

"Для нападу треба зібрати сили: людей, організувати логістику та забезпечення. Як тільки Росія накопичуватиме ресурси, це помітять наші західні партнери, — додає Іван Ступак. — Згадайте 2022 рік, коли вони декілька місяців розміщувались перед кордоном та тренувались".

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Інший варіант — Росія може влаштовувати постійні провокації. Наприклад, погрожувати кільком областям Естонії, аби поступово втягувати НАТО в суперечку, відвертати увагу.

"Певне угруповання сил можна завжди сформувати. Пам’ятаєте, напередодні повномасштабного вторгнення, навіть після попередження наших союзників, наші офіційні особи говорили, що угруповання сил на півночі наших кордонів недостатньо для широкомасштабного вторгнення. Хоч це було і так, але вони все одно полізли, коли дали команду, — згадує Лакійчук. — Раціональний погляд на співвідношення має бути, але це тільки складова загального стратегічного задуму. Те, що сама природа путінського режиму агресивна — вже ні в кого немає сумнівів".

Дії в інтересах Росії

Ця публікація у німецькому виданні викликала жвавий інтерес у РФ. У російських виданнях з'явилися матеріали із заголовками: "У Німеччині повідомили про початок підготовки до війни з Росією", "Німеччина готується до війни між Росією і НАТО після поразки ЗСУ", "У Кремлі не коментують повідомлення Bild про розробку ФРН "сценарію війни НАТО з РФ".

Не коментували у Кремлі, але в російському міністерстві закордонних справ так. Росія в особі речниці російського міністерства закордонних справ Марії Захарової порівняла публікацію з "минулорічним гороскопом" та накинулася зі звинуваченнями на Німеччину. "Потужний минулорічний гороскоп для риби в раку. Не виключаю, що аналітичну частину Бундесверу надав німецький МЗС під керівництвом Бербок", — сказала вона.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Насправді погрози Росії НАТО — історія не нова. Кремль погрожував Альянсу ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну — постійно наголошуючи, що проти розширення Північноатлантичного альянсу, та — щоразу після заяв про надання військової допомоги Україні. А також після оголошення про вступ до НАТО Швеції та Фінляндії. Останнім часом Росія почала організовувати провокації на її кордоні та погрожувати "проблемами". Окрім того, Росія весь час перевіряє НАТО на реакцію, запускаючи свої літаки та дрони до повітряного простору країн-членів Альянсу.

"Борис Пісторіус каже, що Німеччині потрібні гроші та озброюватись. Це поступовий процес, який триває роками. Зараз у світі невиконаних військових контрактів — $700 млрд. А термін виконання може бути 2025-2027 роки. Італійці замовили танки Leopard. Тобто йде процес посилення обороноздатності країн. Багато хто розуміє, що до 2030 року, умовно, треба бути готовими", — говорить Іван Ступак.

Наразі для України актуальне питання, аби партнери по НАТО не просто посилювали свій захист, а посилювали його не за рахунок допомоги Україні. У цьому контексті подібні новини у європейських медіа для України не можуть залишатися без уваги, оскільки вони точно на руку Росії, яка тільки й сподівається, що європейці та й американці, зміцнюючи свої сили, забуватимуть про Україну.
Tags:     НАТО      ВОЛОДИМИР ПУТІН      ВІЙНА      ВІЙСЬКОВА ДОПОМОГА      БУНДЕСВЕР      ВПК      ЄНС СТОЛТЕНБЕРГ      ЗС РФ      газ

  • 29-04-24 -
    Гра Путіна: як Кремль намагається зірвати мирний саміт Зеленського

  • 15-04-24 -
    Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

  • 12-03-24 -
    Розвідка США: Путін не хоче війни з НАТО і обмежиться "асиметричними заходами"

  • 01-03-24 -
    Мир на умовах Росії: WSJ дізналося, що Кремль пропонував Україні для завершення війни

  • 26-02-24 -
    Папа Римський закликав до дипломатичного розв'язання війни

  • 17-02-24 -
    Кремль проводить спецоперацію з дискредитації Зеленського - WP

  • 13-02-24 -
    Як Кенігсберг став Калінінградом та чи може там початися війна Росії з НАТО

  • 29-01-24 -
    ISW: Кремль створює умови для дестабілізації Молдови

  • 12-01-24 -
    Росія створює умови для ескалації проти Латвії - ISW

  • 03-01-24 -
    ISW проаналізував заяви Путіна, що Захід є "ворогом Росії"

  • 18-12-23 -
    Угорщину хочуть позбавити права голосу: який механізм може застосувати Євросоюз

  • 18-12-23 -
    Мікрофони в кабінетах Залужного: спливли нові деталі про прослуховування в штабі ЗСУ

  • 11-12-23 -
    "Важливий момент": Блінкен назвав країни, зацікавлені у зриві допомоги Україні

  • 29-11-23 -
    The Economist написав про політичну гризню в Києві й падіння рейтингу Зеленського

  • 28-11-23 -
    Безугла "торпеда": чого досягла скандальна "слуга" нападками на Залужного

  • 24-11-23 -
    Зеленський ввів санкції проти 147 росіян і громадян інших країн

  • 09-11-23 -
    Ні війни, ні миру. Чому на Заході підняли тему мирних переговорів з Москвою

  • 26-08-23 -
    У Лаврова назвали Молдову "придатком київського режиму", Кишинів відповів

  • 21-08-23 -
    Україна пригрозила скасувати безвіз з Ізраїлем та заборонити в'їзд до Умані

  • 09-06-23 -
    Скандал із російським атомним проектом в Угорщині: Україна надіслала ноту до Єврокомісії

  • 27-05-23 -
    Нові санкції ЄС окрім Угорщини блокує ще одна країна - ЗМІ

  • 27-05-23 -
    У Німеччині відреагували на заяву про ядерну зброю в Білорусі: спроба залякування

  • 20-05-23 -
    США посилять стримування РФ у Чорноморському регіоні

  • 29-03-23 -
    Ставки зростають. Навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі і чи є загроза для України

  • 20-03-23 -
    В ОП виключили переговори з російською елітою

  • 15-03-23 -
    Інцидент з американським безпілотником не призведе до прямого конфлікту між РФ і США – ISW

  • 13-03-23 -
    В МЗС відреагували на недружні заяви керівництва Грузії щодо України

  • 08-03-23 -
    У СБУ відреагували на звинувачення Лукашенка

  • 05-03-23 -
    Блокування Ердоганом розширення НАТО грає на руку пропагандистів Путіна – CNN

  • 25-02-23 -
    Нові санкції проти Росії погодили після компромісу з Польщею - ЗМІ

  • 21-02-23 -
    Суд заборонив Партію регіонів

  • 20-02-23 -
    9 суддів Верховного суду подали у відставку

  • 20-02-23 -
    Британська розвідка: на армію РФ зростає тиск з вимогою успіхів до річниці великої війни

  • 03-02-23 -
    Польща готова відновити залізну завісу - Дуда

  • 29-01-23 -
    КНДР вважає "неетичним" постачання Україні танків після звинувачень у підтримці "Вагнера"

  • 24-01-23 -
    Глава посольства України: можлива евакуація українців з Грузії, якщо буде загроза через наплив росіян

  • 27-12-22 -
    Потрібна згода всіх сторін: у генсека ООН відповіли на ідею посередництва між Україною та РФ

  • 12-12-22 -
    Гарантії безпеки потрібні Європі, а не РФ - МЗС Польщі

  • 08-12-22 -
    У США відповіли на "ядерні погрози" Путіна

  • 22-11-22 -
    Орбан втрапив у скандал через шарф, на якому частина України у складі Угорщини

  • 11-11-22 -
    Путін не виступить на G20 навіть онлайн

  • 30-10-22 -
    Росія перетворила продовольство на зброю. Блінкен обговорив Україну з Індією

  • 04-10-22 -
    КНДР визнала псевдореферендуми та підтримала анексію чотирьох областей України

  • 04-10-22 -
    Кім Чен Ин підтримав Путіна, визнавши "референдуми" на окупованих територіях України

  • 30-09-22 -
    Анексія, мобілізація та ядерний шантаж. Що зміниться у війні Росії та України

  • 22-09-22 -
    Про Медведчука жодного слова. У РФ визнали обмін полоненими з Україною

  • 17-09-22 -
    Кремль уникнув відповіді на запитання про можливість застосування ядерної зброї

  • 09-09-22 -
    Рада ЄС повністю скасувала спрощений візовий режим з РФ

  • 06-09-22 -
    Байден виступив проти визнання Росії країною-спонсором тероризму

  • 30-08-22 -
    Україна вручила Туреччині ноту через судно, що могло перевезти російські С-300 через Босфор

  • 02-08-22 -
    Китай має намір перехопити літак Пелосі – ЗМІ

  • 26-07-22 -
    ЄС продовжив санкції проти Росії через її вторгнення в Україну

  • 18-07-22 -
    Китай стверджує, що не буде "сидіти склавши руки", спостерігаючи за війною в Україні

  • 17-07-22 -
    "ОПЗЖ" оскаржила рішення суду про заборону її діяльності

  • 17-07-22 -
    Іран ввів санкції проти десятків американців: у списку ексдержсекретар і адвокат Трампа

  • 05-07-22 -
    Японія розширила санкції проти РФ

  • 16-05-22 -
    МЗС РФ відреагувало на "прихід" НАТО у Скандинавію

  • 03-05-22 -
    Зеленський про слова Лаврова щодо євреїв: Чи залишиться посол Ізраїлю в Москві?

  • 15-04-22 -
    Росія погрожує "непередбачуваними наслідками" через постачання зброї Україні, - WP

  • 11-04-22 -
    Зеленський закликав світові компанії обірвати зв'язки з РФ: перестаньте спонсорувати варварів

  • 06-04-22 -
    Вступ Фінляндії до НАТО зробить її мішенню для Росії, - Радфед

  • 05-04-22 -
    З Європи масово виганяють путінських дипломатів

  • 04-04-22 -
    Прем'єр Польщі: Німеччина - головне "гальмо" санкцій проти РФ

  • 04-04-22 -
    ЄБРР призупинить доступ Росії та Білорусі до фінансування

  • 01-04-22 -
    Переговори Росії та України поновилися, - Подоляк

  • 30-03-22 -
    Мединський: позиція Росії щодо Криму та Донбасу залишається незмінною

  • 30-03-22 -
    Британія не готова дати Україні гарантії безпеки, як у НАТО

  • 29-03-22 -
    Переговори України та Росії завершилися. Перші підсумки зустрічі у Стамбулі

  • 29-03-22 -
    Новий раунд. Чого чекати від переговорів України і Росії в Стамбулі

  • 28-03-22 -
    Байден оголосив нову холодну війну Росії: дипломат пояснив слова про "Путіна-м'ясника"

  • 28-03-22 -
    Місце зустрічі - Стамбул. Що відомо про переговори України та РФ

  • 27-03-22 -
    Росія звинуватила Азербайджан у порушенні домовленостей щодо Нагірного Карабаху, Азербайджан відповів, що "Нагірного Карабаху" не існує

  • 27-03-22 -
    У "ЛНР" анонсували проведення "референдуму" за входження до складу Росії

  • 23-03-22 -
    Білорусь висилає 12 українських дипломатів

  • 22-03-22 -
    Зеленський вказав, де буде "точка для закінчення війни"

  • 17-03-22 -
    "Якби не Україна". У Зеленського відреагували на погрози Медведєва почати війну в Європі

  • 17-03-22 -
    Зеленський про переговори з Росією: мої пріоритети абсолютно зрозумілі

  • 15-03-22 -
    Лукашенко каже, що європейські країни просять у Білорусі продукти харчування

  • 14-03-22 -
    У Facebook більше не можна бажати смерті Путіну й Лукашенку

  • 14-03-22 -
    Ізраїль погодився бути посередником між Україною та Росією, - Єрмак
  •