Суспільство > Різне

grominfo.eu

Школи тріщать по швах: як вирішити проблему переповнених класів

П'ятниця, 02 серпня 2019 18:43
E-mail Друк PDF
 Новини та події в Україні та за кордоном. Політика, економіка, суспільство, культура, спорт, наука, освіта, технології До старту нового шкільного навчального року залишається рівно місяць.

У навчальному році 2019-2020 школярі разом із педагогами знову будуть освоювати освітні підходи нової української школи, а в Міносвіти запевняють, що "як зазвичай" не буде, і до 1 вересня чиновники встигнуть надрукувати підручники, і їх навіть вистачить на всіх учнів країни.

Однак в українських шкіл залишається одна проблема, яку не в силах вирішити навіть найбільш передові навчальні програми і просунуті педагоги - катастрофічний дефіцит місць у класах. Чому так відбувається, розбирався "Апостроф".

Проблема "елітки" Згідно зі статтею 14 закону України "Про загальну середню освіту", наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти не може перевищувати 30 учнів. На практиці все - зовсім інакше.

Наприклад, за даними порталу "Відкрита школа" в Ірпінській школі №2 в 2017 році було відразу 5 перших класів, у яких навчалося 173 школярі, тобто - по 34 учні на клас. Аналогічна ситуація в цій школі склалася і з наповнюваністю третіх класів. А в школі №3 міста Вишневе - по 37 учнів у п'яти других класах. Ще більше шокує ситуація з наповнюваністю в столичній школі №329 "Логос". За інформацією, оприлюдненою на сайті школи, у навчальному році 2017-2018 було створено 26 класів початкової школи: з першого по четвертий. У цих класах проходило навчання 1044 школярі, тобто в середньому - по 40 дітей у класі.

"Наші класи переповнені реально під зав'язку. Діти там - на голові один у одного, - скаржиться "Апострофу" батько учня однієї зі шкіл Дарницького району столиці Микола. - Саме в нашому класі - 34 учнів. Перша парта стоїть майже в упор до дошки, що, звичайно ж, є порушенням санітарних норм. В інших класах на паралелі - по 36. Всі діти прийшли за списками, тому, що класи будуть переповнені, було відомо ще до того, як їх остаточно сформували. У минулому році у батьків навіть збирали підписи для звернення до Київради, щоб виділили гроші на розширення школи за рахунок добудови 4-го поверху. Подібні архітектурні заходи хочуть застосувати до кількох шкіл району".

За словами експертів, опитаних "Апострофом", існує дві головні причини такого шкільного перенаселення. Причина перша - бажання самих батьків прилаштувати свою дитину в умовно "елітну" школу.

"По Києву є школи, в яких класи напівпорожні, - розповідає "Апострофу" юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко. - Це пов'язано з тим, що там або вчителі викладають гірше, або у школи погана репутація, і всі батьки, звичайно, хочуть віддати дитину в більш престижну школу, як прийнято вважати".

Але "елітних" шкіл на всіх не вистачає, і навіть якщо батькам пощастило втиснути своє чадо в престижний заклад з учителями "від бога", це ще не означає, що в переповненому класі дитина отримає якісну освіту.

Новини та події в Україні та за кордоном. Політика, економіка, суспільство, культура, спорт, наука, освіта, технології
Навіть якщо батькам пощастило втиснути своє чадо в престижний заклад з учителями "від бога" , це ще не означає, що в переповненому класі дитина отримає якісну освіту


"Зараз діти абсолютно інші. Якщо років 20-30 тому дітей вчили мовчати, не сперечатися з учителем, поводитися тихо, то зараз діти вільніші і, зрозуміло, що вчителю складніше працювати з такими дітьми, які знають про свої права вже з першого класу. А коли таких дітей більше тридцяти в класі! Крім того, швидко схоплюють інформацію зазвичай діти-екстраверти, але таких - половина. Друга половина - більш скуті діти, і протягом уроку вони думають, як би їм тут вижити в школі, а не як отримати інформацію. До таких дітей потрібен більш індивідуальний підхід. Тому батьки вже з першого класу змушені наймати репетиторів, адже діти не встигають", - говорить "Апострофу" дитячий психолог Лариса Россол.

Утім, із часом такий дисбаланс повинен зникнути, адже, по-перше, за новими правилами прийому, першочергове право на зарахування в конкретну школу мають діти за місцем прописки. І тільки якщо у школи залишаються вільні місця після зарахування всіх бажаючих за пропискою, на вакантні місця можуть претендувати діти з "чужих" районів. А, по-друге, реформа Міносвіти, в результаті повинна стерти різницю між умовно престижною і не престижною школою.

"Зараз у нас впроваджується новий освітній стандарт для молодших класів, і поступово нові освітні стандарти будуть впроваджуватися в середній школі. Відповідно, якоїсь іншої програми більш "престижної" або "елітної" не може бути, тому що у всіх буде єдина освітня програма", - резюмував Роман Бондаренко.

Невигідне будівництво Друга, і, напевно, найголовніша причина шкільної перенаселеності - щільна забудова великих міст новими ЖК, яка далеко не завжди супроводжується появою соціальних об'єктів. Ситуація типова для Києва і передмість столиці: забудовник виганяє новенький багатоповерховий житловий будинок, а соціальна інфраструктура залишається стара, і просто не справляється із забезпеченням потреб новоселів.

Звичайно, будувати школи за свій рахунок забудовник не зобов'язаний - це прерогатива місцевої влади, однак бізнес зобов'язаний фінансово брати участь в розвитку соціальної інфраструктури, якщо вже вирішив звести на комунальній землі житловий комплекс. Про це говорить закон "Про регулювання містобудівної діяльності". У статті 40 цього Закону сказано, що забудовник, який планує побудувати який-небудь об'єкт на земельній ділянці, "зобов'язаний взяти участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту". Взяти участь забудовник повинен живими грошима, сплативши так званий пайовий внесок до місцевих органів влади. Без цього внеску об'єкт будівництва не буде введений в експлуатацію. Скільки саме грошей має заплатити населеному пункту забудовник, вирішує місцева влада, але ця сума не повинна перевищувати 4% від загального кошторису вартості будівництва. Наприклад, у 2017 році забудовники заплатили до місцевих бюджетів 1,8 мільярда гривень.

Новини та події в Україні та за кордоном. Політика, економіка, суспільство, культура, спорт, наука, освіта, технології
Шемовнев: "Місту школи і дитячі сади не особливо й потрібні""


"Але це тільки живі гроші, адже вся інфраструктурна навантаження забудовника також зараховується йому як пайова участь. Наприклад, якщо забудовник проклав нові мережі, реконструював систему освітлення, побудував дорогу", - пояснює "Апострофу" прес-секретар корпорації "Укрбуд" Гліб Шемовнев.

У 2017 році Кабмін Гройсмана ініціював законопроект про скасування пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури, мовляв, цих грошей все одно ні на що не вистачає, а інвесторів такий стан справ тільки відлякує, але ініціатива уряду з тріском провалилася в парламенті.

Дійсно, з одного боку, в умовах дефіциту шкіл, лікарень і дитячих садків позбавляти населені пункти ще й грошей від забудовників, означає взагалі поховати надії на поліпшення соціальної інфраструктури. Але проблема в тому, що пайові внески інфраструктурні проблеми не вирішують. А повинні.

"Немає ніякого спеціального фонду для пайових внесків. Всі ці гроші в бюджеті просто розчиняються, - додає Шемовнев. - По-друге, цільове призначення цих коштів, як каже закон, "на розвиток інфраструктури", але на що конкретно підуть ці гроші - на садочки та школи, або на будівництво дороги чи реконструкцію парку, відстежити практично неможливо. При такому непрозорому механізмі зберігається і корупційна складова".

Але навіть якщо б спецфонд й існував і пайові внески забудовників суворо прямували на будівництво шкіл, то далеко не факт, що нові школи стали б працювати.

"Якщо говорити зовсім відверто, то місту школи і дитячі садки не особливо й потрібні. Адже школи потрібно утримувати і закладати в бюджет гроші на їх поточні ремонти, комунальні послуги, харчування, персонал. А це економічно не особливо вигідно місту. Знаю випадок, коли забудовник сам побудував садок за домовленістю з містом біля свого ЖК, а потім місто відмовилося приймати садок на баланс. У результаті забудовник просто зробив цей садок приватним", - резюмував Гліб Шемовнев.

Артур Гор
Tags:     Міносвіти      забудовники      школа      учні      клас      мікрорайон      ЖК      чиновник

  • 01-05-24 -
    П'ять варіантів служби для жінок: як українок мобілізують до ЗСУ

  • 22-04-24 -
    Маск хвилюється через відсутність стратегії виходу з війни, в ОП відповіли

  • 13-04-24 -
    В базах МВС є дані про сотні тисяч можливих ухилянтів, - Клименко

  • 06-04-24 -
    Виводять гроші та розлучаються: як законопроєкт про мобілізцію вплинув на поведінку українців

  • 04-04-24 -
    Які пільги дає статус УБД військовим і як їх отримати: всі деталі

  • 04-04-24 -
    "Це нонсенс": співробітники ТЦК не можуть затримувати людей на вулиці, — омбудсмен

  • 03-04-24 -
    Студенти, спортсмени, волонтери. Хто може виїжджати за кордон під час війни і що для цього потрібно

  • 02-04-24 -
    Поліція пояснила, як доставляє до центрів комплектування людей, яких розшукують ТЦК

  • 27-03-24 -
    Укриття повинні бути відкриті. Українців закликають не ігнорувати тривогу

  • 27-03-24 -
    Повістка у поштовій скриньці. Як дізнатися про штраф від ТЦК і чи треба платити

  • 26-03-24 -
    За що можуть штрафувати військовозобов'язаних і скільки доведеться сплатити: пояснення

  • 25-03-24 -
    Не пропустив "швидку" - забрали права. В Україні хочуть суттєво підвищити штрафи для водіїв

  • 26-02-24 -
    "Українську Вікіпедію редагують патріоти, але є там і російська "п'ята колона"

  • 08-02-24 -
    Віра Балабух: В Україну переселятимуться "кліматичні біженці" з Африки і Азії

  • 06-02-24 -
    Ім'я їм - Легіон: як іноземці за Україну воюють

  • 05-02-24 -
    В Україні потеплішає до 15 градусів: з чим це пов’язано та чи очікувати повернення морозів

  • 31-01-24 -
    "Чітких правил немає": у ЗСУ прокоментували "вилов" чоловіків на вулицях співробітниками ТЦК

  • 17-01-24 -
    "За командою стежили близько року": Bihus.Info оприлюднив нову заяву щодо співробітників та наркотиків

  • 11-01-24 -
    Не надається автоматично: як чоловікам отримати відстрочку від мобілізації

  • 27-12-23 -
    Наступний рік може бути ще важчим, - генерал Тарнавський

  • 13-12-23 -
    Якудза у Вікіпедії: хто стоїть за корупцією в українському інтернеті

  • 24-11-23 -
    Військові вважають, що ця зима буде легшою за минулу, і пояснили причини

  • 18-11-23 -
    В Україні кардинально змінюють правила отримання прав водія: головні нововведення

  • 16-11-23 -
    За розпалювання ненависті покарають, погрози військовим — не доведуть до суду: що загрожує Ірині Фаріон

  • 15-11-23 -
    Налаштувала проти себе військових і російськомовних: головні скандали за участю Ірини Фаріон

  • 07-10-23 -
    Повітряна тривога під час уроків: як підготувати школяра

  • 30-09-23 -
    Військовий облік жінок: кому треба піти у ТЦК та чи можна виїжджати за кордон

  • 02-09-23 -
    Девальвація понтів. Чому фронтові ветерани стануть новою силою в післявоєнній Україні

  • 16-08-23 -
    Мобілізація в Україні: кому восени першим вручать повістку в ТЦК

  • 08-08-23 -
    Заборонити – це легко: як повернути мільйони українців додому

  • 29-07-23 -
    Дружина напрокат: як чоловіки намагаються виїхати з України

  • 06-06-23 -
    Microsoft заплатить 20 млн доларів через незаконний збір інформації про дітей

  • 14-04-23 -
    ЗМІ не знайшли прізвища Онуфрія в базі анульованих паспортів МВС Росії

  • 03-04-23 -
    Мінцифри після війни планує провести масштабний перепис населення

  • 14-03-23 -
    Немає боєприпасів і кваліфікованих військ: стан ЗСУ значно погіршився, — WP

  • 25-02-23 -
    Як стати оператором Patriot: Повітряні сили оголошують набір на навчання

  • 17-01-23 -
    48% жителів дев’яти країн ЄС хочуть швидкого кінця війни, навіть ціною втрати Україною територій

  • 18-12-22 -
    За єдиними правилами: як тепер працюватимуть "Пункти незламності" в Україні

  • 20-09-22 -
    Більшість українців вірять, що керівництво країни діє злагоджено, розколу немає – опитування

  • 16-07-22 -
    Російські рокери скандальною агіткою "Я остаюсь" визнали, що Путін відкинув їх у 90-ті

  • 15-07-22 -
    Українців закликали не розповсюджувати особисту інформацію полонених: чому це небезпечно

  • 13-06-22 -
    До 5 млн людей можуть не повернутися до України - демограф

  • 30-05-22 -
    Білл Гейтс прогнозує нову пандемію

  • 26-05-22 -
    У Маріуполі росіяни "вчитимуть" дітей все літо, щоб русифкувати. Україномовні книжки знищать

  • 24-05-22 -
    Є важлива умова. Чи відкриються школи в Україні з 1 вересня

  • 20-05-22 -
    В Україні стартував етап підтвердження участі в мультимедійному тесті, яким замінили ЗНО

  • 20-05-22 -
    Денісова: Понад 3 тисячі вчителів перевчаються, щоб вчити за стандартами РФ

  • 18-05-22 -
    У МОН розповіли, чи отримають атестати випускники з окупованих територій

  • 11-05-22 -
    У Білла Гейтса виявили коронавірус

  • 18-04-22 -
    Поради водіям у воєнний час: що треба і не варто брати в авто

  • 26-03-22 -
    Для переселенців збудують тимчасове житло, - Зеленський

  • 13-01-22 -
    Вперше за 12 років менше третини українців готові вийти на протест – опитування

  • 08-01-22 -
    Від Мальти до Ізраїлю. Названо 10 найкращих країн для проживання на пенсії

  • 24-12-21 -
    Как удержать автомобиль на замерзшей дороге: полезные советы даже для опытных

  • 21-12-21 -
    Українці оцінюють ситуацію в Україні як "кризову з деградацією і хаосом", - опитування

  • 16-12-21 -
    Перепис населення в Україні відбудеться частково онлайн, частково по-старому

  • 24-11-21 -
    Адаптивний карантин в Україні змінено. Кабмін оновив правила для "жовтої" зони

  • 22-11-21 -
    Робити запаси до Нового року краще заздалегідь. Які продукти подорожчають найближчим часом

  • 17-11-21 -
    Назад за парти: МОН збирається повернути школярів до класів

  • 12-11-21 -
    УПЦ МП хоче "вирішення українського церковного питання"

  • 07-11-21 -
    Профспілка просить відкласти на місяць відсторонення від роботи невакцинованих вчителів

  • 31-10-21 -
    Причину появи коронавірусу, ймовірно, не встановлять ніколи, – Нацрозвідка США

  • 27-10-21 -
    Федоров пояснив, які помилки заважають генерувати Covid-сертифікати в "Дії"

  • 24-10-21 -
    Facebook звинувачує українця у продажу даних 178 мільйонів користувачів

  • 21-10-21 -
    Влада спрощує самоізоляцію після мандрів: "Вдома" – лише на 72 години

  • 20-10-21 -
    Квитка недостатньо. Нові правила для поїздів вступають в силу вже завтра

  • 12-10-21 -
    Підготовка до тестів на знання ПДР: поради для отримання водійських прав

  • 05-10-21 -
    Чи є майбутнє без Facebook

  • 17-09-21 -
    Зміни клімату масштабніші, ніж припускали – ООН

  • 14-09-21 -
    Різні сертифікати та привілеї для щеплених: яким буде новий карантин

  • 19-08-21 -
    Плагіат: чому за це нікого не карають

  • 16-08-21 -
    Ваш син потрапив в ДТП - несіть гроші: в СІЗО дозволили інтернет і телефони

  • 07-08-21 -
    Комфортно, але не для всіх: яка погода буде у найближчі дні

  • 03-08-21 -
    Озвучено спеціальності, які зникнуть через 10 років

  • 30-07-21 -
    Італія відкривається для українських туристів, але з умовами

  • 20-07-21 -
    В НАН оцінили кількість українських мігрантів

  • 14-07-21 -
    ЗМІ: Сайти російських хакерів REvil раптово стали недоступні

  • 06-07-21 -
    Кабмін спростив перевірку автівок в Україні

  • 02-07-21 -
    Штраф понад 42 тисяч гривень: Рада хоче посилити покарання за проникнення у зону ЧАЕС

  • 26-06-21 -
    Рекордна спека. Прогноз погоди в Україні на липень
  •