Політика > Конфликти

grominfo.eu

Ні війни, ні миру. Чому на Заході підняли тему мирних переговорів з Москвою

Четвер, 09 листопада 2023 10:04
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Західні політики почали шукати компроміси, на які погодиться Україна задля мирних переговорів з Росією.

Зі свого боку президент Володимир Зеленський запевнив, що на нього ніхто не тисне, а походження таких чуток йому невідоме.

Фокус дізнавався, чому західні партнери Києва слідом за Кремлем почали транслювати тему переговорів.

Тема мирних переговорів щодо України не полишає світовий інформаційний простір. Після закидів російського президента Володимира Путіна та міністра оборони Сергія Шойгу про готовність до конструктивного діалогу із Заходом щодо урегулювання "української кризи" в гру вступили західні політики.

Так за даними американського NBC News, офіційні особи Європи та США вже почали обговорювати з Києвом можливі мирні переговори з Росією. Інформація подається анонімно, з посиланням на неназваних колишнього та чинного американського чиновників.

Йдеться, що дискусія охоплює широкий спектр тем аж до того, від чого Україна готова відмовитися задля досягнення мирної угоди. Вперше такі розмови почалися в жовтні під час зустрічі Контактної групи з оборони України, більш відомої як "Рамштайн". Приводом до цього стало занепокоєння західних партнерів, що війна заходить в глухий кут, а можливості для надання допомоги стають дедалі меншими. Таке твердження виглядає доволі скептично, адже так званий "маховик ОПК" країн НАТО лише набирає обертів.

Тема ініціативи мирних переговорів від Заходу не є новою та систематично зʼявляється в західних ЗМІ. Для прикладу, в серпні 2023 року видання The New York Times написало, що Україну можуть змушувати починати мирні переговори з РФ вже незабаром. Такі висновки було зроблено через проведення зустрічі в Джидді. Примітно, що саме після Джидди та переговорів у Китаї, російське керівництво також почало просувати тему зупинення війни.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


На сьогодні не існує жодного робочого треку щодо мирних переговорів з РФ. Єдиним публічним документом є формула миру від Володимира Зеленського, яку російська сторона намагається не помічати. Водночас Кремль не пропонує своїх проєктів для обговорення, ба більше — ігнорує Україну, підкреслюючи, що розмовляти потрібно із Заходом.

Примітно, що сам президент Володимир Зеленський заявив, що на Україну не тисне ніхто з лідерів країн ЄС, США чи інших партнерів з метою нав’язати переговори.

"Я не знаю, хто це публікує. Я не знаю, для чого це робиться. У мене дуже неприємне відчуття, що навіть ми, українці, в медіа також підтримуємо цю тематику. Я здивований цим", — сказав Зеленський на пресконференції з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Водночас про відсутність будь-якого тиску з боку Заходу заговорили й в США. Так, представник Державного департаменту США Ведант Пател запевнив, що йому невідомо про будь-які обговорення з українською стороною, які могли би спонукати Київ до "мирних переговорів" з Росією, щоб прискорити завершення війни в Україні.

Варто згадати, що рівно рік тому, колишній посол США в Україні Джон Гербст також згадував про мирні переговори. Тоді дипломат говорив, що їхнє проведення не принесе жодних результатів для Заходу і Києва. У 2022 році Сили оборони звільнили значні території від російської окупації та готували плани на контрнаступ 2023 року. Саме результати контрнаступу мали стати основою переговорних позицій з Кремлем. Таких результатів наразі немає, а Захід, перегрітий високими очікуваннями, вкочується в період виборів. Тому розв'язання питання війни в Україні знову зʼявляється на порядку денному насамперед для отримання політичних дивідендів.

Чому мирні переговори в Україні є в політичному тренді

Політолог Олег Пастернак пояснює, що в умовах обмеженого доступу до інформації, коли населення не володіє ситуацією стану подій на фронті та політичних перипетій, заяви про мирні переговори є тригерними. Вони дають змогу визначати, наскільки змінилася ситуація, чи є ознаки політичної інфляції. Це якщо говорити про Захід, для нас — це перевірка наскільки Україна готова воювати далі. Це певні фантазії медійників. Всі ці закиди про мирні переговори — це лише спроба спрогнозувати, якими вони можуть бути та які передумови до них існують. Якщо не Україна, то країни Європи, США, аналітичні центри можуть підключитися в роботу.

"Наразі у світі йде змагання за мирний порядок денний, тому якщо ми це ігноруватимемо, від цього виграє хтось інший — умовний Китай, Орбан чи Фіцо, наприклад. Попри стійку парадигму, що війна закінчиться перемогою та виходом на кордони 1991 року, Україні потрібно мати декілька ідей для просування теми мирного врегулювання. Однією з них є формула миру, Глобальний саміт миру. Завдяки їм є можливість просунути ідею української концепції миру якомога ширшому світу. Насамперед для Глобального Півдня, який в силу історичних традицій знаходиться на нейтральному боці або підтримує Росію", — розповідає він Фокусу.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Україна ініціювала проведення Глобального мирного форуму, на який запрошено понад 140 держав світу. Нещодавно таке запрошення отримав й президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса. Цього року африканський політик відвідував Київ, де представляв своє бачення мирного врегулювання. Тема мирної ініціативи України також знайшла підтримку в проведені зустрічей щодо реалізації мирної формули Зеленського, вони вже пройшли в Копенгагені, Джидді та на Мальті.

За словами Пастернака, це є гарною ініціативою показати, що Україна шукає миру дипломатичним шляхом. Якщо залишатися на темі, що жодних переговорів — лише воєнне рішення, ми втратимо тренд і ризикуємо отримати у світі імідж жорстокої мілітаристської держави. Гарантовано, що Кремль буде зловживати та грати на цьому.

До речі, на засіданні "Групи семи" (G7), що наразі проходить в Токіо, міністри закордонних справ ухвалили рішення продовжувати надавати рішучу підтримку Україні. Окремо було зазначено про необхідність просувати процес "формули миру" разом з міжнародними партнерами.

Як західні політики підіграють Кремлю

За словами політолога Ігоря Петренка, на Заході є певна інформаційна хвиля, що бюджети країн витрачають на підтримку України, а не розв'язання національних проблем. Саме такі настрої і намагаються використати насамперед для критики своїх національних урядів. Роздуми про необхідність мирних переговорів на нинішніх умовах не є мейнстримом, адже залишається повне розуміння, що Україну треба підтримувати в боротьбі за існування та демократичні цінності. До причин також треба згадати електоральні цикли, що зараз проходять в багатьох країнах західної дипломатії.

"Наразі Україна не має переговорних позицій, а російська сторона не є конструктивною в цьому процесі. Тому, якщо мирні переговори й будуть протиснуті, це буде несправедливий мир, який навряд чи підтримають на Заході. Росія працює в цьому напрямку, недарма на російську пропаганду у світі витрачають мільйони. З "нафталіну" дістають старих відданих політиків, намагаються "пушити" тему зупинення бойових дій на медійних майданчиках та аналітичних центрах. Якщо Росія раніше "купувала" премʼєр-міністрів європейських країн, то що говорити про медіа", — зауважує Фокусу Петренко.

Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии


Політичний експерт Олег Саакян нагадує, що в Україні існує законодавча заборона на переговори з Володимиром Путіним та іншим російським керівництвом. Навіть якщо уявити, що такі переговори йдуть на неформальному рівні, то це підпадає під трактування держаної зради України.

За його словами, систематичні "інсайди" про мирні переговори з Росією можна пояснити з точки зору двох основних чинників. По-перше, це промацування західних еліт — частина західних еліт шукає варіанти закінчення війни в Україні, тому в постійній дискусії. По-друге, це зацікавленість РФ у швидкому зупиненні воєнних дій на нинішніх умовах. В хід йде розхитування ситуації в самій Україні та активізація агентурної мережі в Європі.

"Не треба забувати, що західні ЗМІ перебувають в інерції української війни, тому намагаються не проґавити момент, щоб дати найбільшу сенсацію першими, в надії, що на неї потім відреагують. Таке своєрідне підняття інформаційної хвилі, з очікуванням певних трендів від неї", — говорить Фокусу експерт.

Опитані Фокусом фахівці зазначають, що розмови про мирні переговори виникатимуть систематично, аж до моменту, доки вони дійсно не будуть можливими. Це пояснюється необхідністю тримати цю тему в інформаційному порядку денному та пошуках ймовірних варіантів виходу із ситуації. За словами Олега Пастернака, ми знаходимося в патовій ситуації — коли шукати компроміси неможливо, адже суспільство не сприйме жодних поступок, а влада не піде на це. Водночас потрібно маневрувати з мирним порядком денним, такі правила геополітики, вона вимагає хитрощів.

  • 29-04-24 -
    Гра Путіна: як Кремль намагається зірвати мирний саміт Зеленського

  • 15-04-24 -
    Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

  • 12-03-24 -
    Розвідка США: Путін не хоче війни з НАТО і обмежиться "асиметричними заходами"

  • 01-03-24 -
    Мир на умовах Росії: WSJ дізналося, що Кремль пропонував Україні для завершення війни

  • 26-02-24 -
    Папа Римський закликав до дипломатичного розв'язання війни

  • 17-02-24 -
    Кремль проводить спецоперацію з дискредитації Зеленського - WP

  • 13-02-24 -
    Як Кенігсберг став Калінінградом та чи може там початися війна Росії з НАТО

  • 29-01-24 -
    ISW: Кремль створює умови для дестабілізації Молдови

  • 18-01-24 -
    Війна РФ проти НАТО. Як в Альянсі готуються до можливих зіткнень

  • 12-01-24 -
    Росія створює умови для ескалації проти Латвії - ISW

  • 03-01-24 -
    ISW проаналізував заяви Путіна, що Захід є "ворогом Росії"

  • 18-12-23 -
    Угорщину хочуть позбавити права голосу: який механізм може застосувати Євросоюз

  • 18-12-23 -
    Мікрофони в кабінетах Залужного: спливли нові деталі про прослуховування в штабі ЗСУ

  • 11-12-23 -
    "Важливий момент": Блінкен назвав країни, зацікавлені у зриві допомоги Україні

  • 29-11-23 -
    The Economist написав про політичну гризню в Києві й падіння рейтингу Зеленського

  • 28-11-23 -
    Безугла "торпеда": чого досягла скандальна "слуга" нападками на Залужного

  • 24-11-23 -
    Зеленський ввів санкції проти 147 росіян і громадян інших країн

  • 26-08-23 -
    У Лаврова назвали Молдову "придатком київського режиму", Кишинів відповів

  • 21-08-23 -
    Україна пригрозила скасувати безвіз з Ізраїлем та заборонити в'їзд до Умані

  • 09-06-23 -
    Скандал із російським атомним проектом в Угорщині: Україна надіслала ноту до Єврокомісії

  • 27-05-23 -
    Нові санкції ЄС окрім Угорщини блокує ще одна країна - ЗМІ

  • 27-05-23 -
    У Німеччині відреагували на заяву про ядерну зброю в Білорусі: спроба залякування

  • 20-05-23 -
    США посилять стримування РФ у Чорноморському регіоні

  • 29-03-23 -
    Ставки зростають. Навіщо Путіну ядерна зброя в Білорусі і чи є загроза для України

  • 20-03-23 -
    В ОП виключили переговори з російською елітою

  • 15-03-23 -
    Інцидент з американським безпілотником не призведе до прямого конфлікту між РФ і США – ISW

  • 13-03-23 -
    В МЗС відреагували на недружні заяви керівництва Грузії щодо України

  • 08-03-23 -
    У СБУ відреагували на звинувачення Лукашенка

  • 05-03-23 -
    Блокування Ердоганом розширення НАТО грає на руку пропагандистів Путіна – CNN

  • 25-02-23 -
    Нові санкції проти Росії погодили після компромісу з Польщею - ЗМІ

  • 21-02-23 -
    Суд заборонив Партію регіонів

  • 20-02-23 -
    9 суддів Верховного суду подали у відставку

  • 20-02-23 -
    Британська розвідка: на армію РФ зростає тиск з вимогою успіхів до річниці великої війни

  • 03-02-23 -
    Польща готова відновити залізну завісу - Дуда

  • 29-01-23 -
    КНДР вважає "неетичним" постачання Україні танків після звинувачень у підтримці "Вагнера"

  • 24-01-23 -
    Глава посольства України: можлива евакуація українців з Грузії, якщо буде загроза через наплив росіян

  • 27-12-22 -
    Потрібна згода всіх сторін: у генсека ООН відповіли на ідею посередництва між Україною та РФ

  • 12-12-22 -
    Гарантії безпеки потрібні Європі, а не РФ - МЗС Польщі

  • 08-12-22 -
    У США відповіли на "ядерні погрози" Путіна

  • 22-11-22 -
    Орбан втрапив у скандал через шарф, на якому частина України у складі Угорщини

  • 11-11-22 -
    Путін не виступить на G20 навіть онлайн

  • 30-10-22 -
    Росія перетворила продовольство на зброю. Блінкен обговорив Україну з Індією

  • 04-10-22 -
    КНДР визнала псевдореферендуми та підтримала анексію чотирьох областей України

  • 04-10-22 -
    Кім Чен Ин підтримав Путіна, визнавши "референдуми" на окупованих територіях України

  • 30-09-22 -
    Анексія, мобілізація та ядерний шантаж. Що зміниться у війні Росії та України

  • 22-09-22 -
    Про Медведчука жодного слова. У РФ визнали обмін полоненими з Україною

  • 17-09-22 -
    Кремль уникнув відповіді на запитання про можливість застосування ядерної зброї

  • 09-09-22 -
    Рада ЄС повністю скасувала спрощений візовий режим з РФ

  • 06-09-22 -
    Байден виступив проти визнання Росії країною-спонсором тероризму

  • 30-08-22 -
    Україна вручила Туреччині ноту через судно, що могло перевезти російські С-300 через Босфор

  • 02-08-22 -
    Китай має намір перехопити літак Пелосі – ЗМІ

  • 26-07-22 -
    ЄС продовжив санкції проти Росії через її вторгнення в Україну

  • 18-07-22 -
    Китай стверджує, що не буде "сидіти склавши руки", спостерігаючи за війною в Україні

  • 17-07-22 -
    "ОПЗЖ" оскаржила рішення суду про заборону її діяльності

  • 17-07-22 -
    Іран ввів санкції проти десятків американців: у списку ексдержсекретар і адвокат Трампа

  • 05-07-22 -
    Японія розширила санкції проти РФ

  • 16-05-22 -
    МЗС РФ відреагувало на "прихід" НАТО у Скандинавію

  • 03-05-22 -
    Зеленський про слова Лаврова щодо євреїв: Чи залишиться посол Ізраїлю в Москві?

  • 15-04-22 -
    Росія погрожує "непередбачуваними наслідками" через постачання зброї Україні, - WP

  • 11-04-22 -
    Зеленський закликав світові компанії обірвати зв'язки з РФ: перестаньте спонсорувати варварів

  • 06-04-22 -
    Вступ Фінляндії до НАТО зробить її мішенню для Росії, - Радфед

  • 05-04-22 -
    З Європи масово виганяють путінських дипломатів

  • 04-04-22 -
    Прем'єр Польщі: Німеччина - головне "гальмо" санкцій проти РФ

  • 04-04-22 -
    ЄБРР призупинить доступ Росії та Білорусі до фінансування

  • 01-04-22 -
    Переговори Росії та України поновилися, - Подоляк

  • 30-03-22 -
    Мединський: позиція Росії щодо Криму та Донбасу залишається незмінною

  • 30-03-22 -
    Британія не готова дати Україні гарантії безпеки, як у НАТО

  • 29-03-22 -
    Переговори України та Росії завершилися. Перші підсумки зустрічі у Стамбулі

  • 29-03-22 -
    Новий раунд. Чого чекати від переговорів України і Росії в Стамбулі

  • 28-03-22 -
    Байден оголосив нову холодну війну Росії: дипломат пояснив слова про "Путіна-м'ясника"

  • 28-03-22 -
    Місце зустрічі - Стамбул. Що відомо про переговори України та РФ

  • 27-03-22 -
    Росія звинуватила Азербайджан у порушенні домовленостей щодо Нагірного Карабаху, Азербайджан відповів, що "Нагірного Карабаху" не існує

  • 27-03-22 -
    У "ЛНР" анонсували проведення "референдуму" за входження до складу Росії

  • 23-03-22 -
    Білорусь висилає 12 українських дипломатів

  • 22-03-22 -
    Зеленський вказав, де буде "точка для закінчення війни"

  • 17-03-22 -
    "Якби не Україна". У Зеленського відреагували на погрози Медведєва почати війну в Європі

  • 17-03-22 -
    Зеленський про переговори з Росією: мої пріоритети абсолютно зрозумілі

  • 15-03-22 -
    Лукашенко каже, що європейські країни просять у Білорусі продукти харчування

  • 14-03-22 -
    У Facebook більше не можна бажати смерті Путіну й Лукашенку

  • 14-03-22 -
    Ізраїль погодився бути посередником між Україною та Росією, - Єрмак
  •