Політика > Різне

grominfo.eu

"Людей без досвіду на війну не заберуть": чому Ізраїль не закрив кордони в перші дні війни

Вівторок, 17 жовтня 2023 08:57
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии На відміну від України, Ізраїль не закривав кордон на виїзд для військовозобов'язаних із початку війни з ХАМАС.

Опитані Фокусом експерти вважають, що можна було уникнути таких заходів. Достатньо було зняти правоохоронців зі спецобліку та підвищити фінансову мотивацію для військовослужбовців.

Починаючи з 2014 року, коли РФ окупувала півострів Крим і почала війну на Донбасі, багато експертів порівнювали Україну із сучасним Ізраїлем. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року порівняння тільки посилилося, до того ж на найвищому рівні. Президент Володимир Зеленський говорив, що наша країна після завершення війни стане "великим Ізраїлем, але зі своїм обличчям", а керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов наголошував, що досвід Ізраїлю прийде в Україну на кілька років.

8 жовтня ЦАГАЛ офіційно оголосив про війну з ХАМАС після того, як палестинське угруповання прорвало кордони із Сектором Гази й атакувало цивільних. Ізраїль у перші дні призвав рекордну кількість резервістів — 300 тисяч осіб. А в ЗМІ з'явилися десятки історій про хоробрих ізраїльтян, які моментально вирушили з-за кордону додому, щоб стати на захист Батьківщини.

Тут простежується явна схожість із Україною. У перші дні великої війни з Росією багато українців також добровільно з'являлися до військкоматів або самоорганізовувалися в ТРО, деякі повернулися з ближнього зарубіжжя, щоб поповнити лави ЗСУ. Є лише одна відмінність: в Ізраїлі, попри оголошення війни, не стали закривати кордони на виїзд для військовозобов'язаних.

Україні потрібні 300 тисяч підготовлених бійців

"При владі в Ізраїлі перебувають колишні військові, які служили в ЦАГАЛі, зокрема, прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу — капітан ЦАГАЛу. Це ціла державна політика управління країною. Люди з військовим досвідом відрізняються від цивільних. Вони знають, що будь-яка війна — це математика, розуміють кількісний склад армійських підрозділів і не думають про те, щоб залучати до участі в бойових завданнях непідготовлених людей", — міркує в бесіді з Фокусом військовий експерт, льотчик-інструктор Роман Світан.

Україна теж могла піти шляхом Ізраїлю, створивши професійну армію, готову в будь-який момент стати на захист країни. Це б у рази спростило мобілізаційні процеси, виключивши примусовий призов. У держави є всі ресурси, щоб реалізувати план і отримати 300-тисячну армію професіоналів, вважає експерт. Для цього достатньо зняти зі спецобліку правоохоронців, які, відповідно до закону, не підлягають обов'язковому призову на службу. Мобілізувати правоохоронців держава могла б на ротаційній основі, по 30% від кожного підрозділу. Це дозволило б замінити бійців на фронті, які півтора року захищають країну. А для виконання завдань усередині країни держава могла б залучити правоохоронців, які пішли в запас.

"У нас є величезна структура правоохоронців на спецобліку. Це мотивовані, профпридатні люди, які вміють поводитися зі зброєю, їхні сотні тисяч осіб. Треба залучати їх до виконання бойових завдань, а практику примусової мобілізації людей із вулиці припинити. І тоді буде, як в Ізраїлі, — ми отримаємо групу правоохоронців, які захищатимуть Батьківщину", — продовжує експерт.

Друге, що могла б зробити влада — дозволити командирам бригад через рекрутингові центри набирати професіоналів. Для цього необхідно підняти грошове утримання бійців, які виконують завдання на першій лінії фронту, від 3 до 10 тисяч доларів за місяць.

"Нам не потрібна велика армія. Достатньо трьохсот тисяч підготовлених військовослужбовців. Це 1% населення України. Їм потрібна мотивація — фінансове утримання. У нас є ця кількість. Підготовлених військовослужбовців — понад мільйон осіб. Це професіонали, які не підуть в армію за дві тисячі доларів, а за п'ять чи десять підуть. У нас не комуністичне, а капіталістичне суспільство. І господарі землі, заводів і пароплавів мають платити військовослужбовцям за охорону їхнього майна", — каже Світан.

Закриті кордони

Україна закрила кордони для військовозобов'язаних чоловіків у перші дні повномасштабного вторгнення. Політики міркували, що відкриті кордони призведуть до масового відтоку людей і вистояти в перші дні проти стотисячної російської армії буде складно.

Водночас на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну біля військкоматів юрмилися тисячі добровольців, готових захищати країну. Як і в історії з Ізраїлем, у ЗМІ писали про українців, які поверталися з-за кордону додому, щоб приєднатися до лав ЗСУ.

"Якби не закривали кордони, більшість могли б вивезти свої сім'ї в безпечні місця, і повернутися виконувати бойові завдання. Сім'я, яка перебуває в безпеці, добре діє на військовослужбовця. Тоді в нього в голові на першому місці виконання бойового завдання, а не думки — вдарить по родині бойовий "шахед" чи ні", — продовжує Світан.

За словами політичного аналітика Ігоря Рейтеровича , в Ізраїлі всі чоловіки, за деякими винятками, зокрема з релігійних причин, проходять службу. Тому мобілізація не шокує населення: кожен ізраїльтянин знає, що служитиме в найкращій армії світу, а країна про нього подбає.

"Якщо ізраїльтянина беруть у полон, його завдання — зберегти собі життя. І командири діють за принципом "роби, як я", тобто йдуть у бій на першій лінії фронту. Оскільки суспільство виросло в такій атмосфері, немає сенсу закривати кордони", — каже Фокусу Рейтерович.

В Україні, на думку експерта, навіть ті, хто хотів воювати на початку повномасштабного вторгнення РФ, тепер не знають, як бути в разі мобілізації. Військовозобов'язані не впевнені, чи пройдуть вони підготовку, перш ніж їх відправлять у бойовий підрозділ, а також чи є всередині бригади необхідне забезпечення для виконання завдань.

"Влада несе відповідальність за армію. За рік, поки велися розмови про можливу повномасштабну війну, можна було провести серйозну підготовку. Однак навіть зараз для багатьох людей немає можливості пройти повноцінні курси бойової підготовки. Усе, що робиться, — за власною ініціативою. Влада намагається це виправити, але дуже повільно. А тому, щоб піти шляхом Ізраїлю, нам потрібен комбінований підхід — із одного боку, професійна армія, де бійці отримуватимуть гідну платню. З іншого, посилення військової підготовки всіх цивільних, щорічні збори для чоловіків — можливо, як у Швейцарії. Тоді не доведеться закривати кордони", — резюмує експерт.

  • 30-04-24 -
    В Україні планують спростити міжнародний розшук

  • 22-04-24 -
    Операція "Майдан-3" триває - Буданов

  • 19-04-24 -
    Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили

  • 16-04-24 -
    Зеленському направили на підпис законопроект про мобілізацію

  • 16-04-24 -
    Закордонний паспорт в обмін на військовий квиток: що чекає на українців за кордоном за новим законом про мобілізацію

  • 13-04-24 -
    За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК

  • 11-04-24 -
    В Україні можуть запровадити новий статус замість "обмежено придатного". Що відомо

  • 09-04-24 -
    Кадрові зміни в ЗСУ. Звільнено командувачів ОК "Південь" та "Захід", - джерела

  • 09-04-24 -
    Керівник Мінкульту відреагував на хейт довкола бронювання працівників цирку та медіа

  • 05-04-24 -
    Мобілізувати треба з 18 років: чи піде влада на цей крок

  • 24-03-24 -
    У Раді розповіли, що хочуть зробити з "обмежено придатними" до служби в ЗСУ

  • 18-03-24 -
    Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію

  • 06-03-24 -
    WSJ дізнався про участь України у війні в Судані проти Росії

  • 01-03-24 -
    Демобілізація та відтермінування: у Раді розглянули правки до законопроєкту про мобілізацію

  • 29-02-24 -
    Тиск спрацює? Що дадуть Україні зміни в управлінні держпідприємствами

  • 27-02-24 -
    Клименко пояснив, чому не мобілізують поліцейських

  • 22-02-24 -
    Зеленський дозволив іноземцям служити в Нацгвардії

  • 10-02-24 -
    Чотири завдання для Сирського: чи зможе новий головком змінити хід війни

  • 09-02-24 -
    Кабмін розширив повноваження ТЦК на час мобілізації: що зміниться

  • 04-02-24 -
    Україна та Франція наблизилися до фіналізації угоди про гарантії безпеки

  • 01-02-24 -
    Мобілізація в Україні: хто не підлягатиме призову за новим законопроектом

  • 31-01-24 -
    Кабмін передав у Верховну Раду оновлений законопроєкт про мобілізацію

  • 23-01-24 -
    У Раді зареєстрували законопроєкт про множинне громадянство. Про що в ньому йдеться?

  • 13-01-24 -
    Умєров розповів, які дрони отримає Україна завдяки новій допомозі від Британії

  • 12-01-24 -
    В оборонному комітеті розповіли, які зміни планують внести до законопроєкту про мобілізацію

  • 24-12-23 -
    У Мінцифри зробили заяву на тлі чуток про повістки в "Дії"

  • 19-12-23 -
    Британія допоможе Україні зміцнити морський потенціал – The Telegraph

  • 09-12-23 -
    Чарівне слово "де­мобілізація": хто воюватиме проти російських окупантів

  • 07-12-23 -
    Список з сюрпризами: стало відомо яку зброю Україна попросила у США

  • 04-12-23 -
    Студенти, строковики і не лише: у Раді розповіли деталі можливих змін у мобілізації

  • 24-11-23 -
    Успіхи ЗСУ та "єдиний марафон": як сформувалося уявлення українців про перемогу

  • 23-11-23 -
    Кремль почав реабілітувати найманців "Вагнера", які влаштували заколот, - британська розвідка

  • 08-11-23 -
    Важливий день. Україна сьогодні очікує рішення від ЄС щодо початку переговорів: що відомо

  • 05-11-23 -
    "Мобілізують кожного п'ятого": чому служити в ЗСУ будуть не всі

  • 01-11-23 -
    Мобілізація в Україні: чи вручатимуть військовозобов'язаним жінкам повістки в листопаді

  • 24-10-23 -
    "Нові можливості": СБУ ледь не ліквідувала главу Генштабу ЗС РФ Герасимова, — WP

  • 22-10-23 -
    Чи скасують відстрочку для "літніх студентів": в Раді дали пояснення

  • 05-09-23 -
    Уже з 1 жовтня: кому з жінок доведеться стати на військовий облік

  • 23-08-23 -
    Україна погодилась на "гібридний трибунал" для Росії, але зі змінами

  • 18-08-23 -
    Туреччина збудує другий корвет для потреб ВМС України

  • 17-08-23 -
    Зеленский одобрил продолжение военного положения

  • 22-07-23 -
    300 тисяч невиїзних: Арахамія цікавиться, чи заборонити виїзд за кордон родичам держслужбовців

  • 11-07-23 -
    У Білому домі розповіли, чому США вирішили надати Україні касетні боєприпаси

  • 10-06-23 -
    У Міноборони обіцяють алгоритм вступу до НАТО

  • 25-05-23 -
    В ГУР розповіли про "розстрільний список" України

  • 20-05-23 -
    Байден оголосить про новий пакет військової допомоги Україні після зустрічі з Зеленським – Politico

  • 08-05-23 -
    Зеленський зробив 9 травня Днем Європи, а День перемоги запропонував на 8 травня

  • 05-05-23 -
    Минобороны предлагает ставить на воинский учет призывников только до 25 лет: среди причин мобилизация

  • 02-05-23 -
    Україні нічого не відомо про "мирну місію" Ватикану – ЗМІ

  • 19-04-23 -
    До воєнкоматів по-новому: де в Україні можуть видати повістку

  • 10-04-23 -
    Київ змінив свої плани через витік у США - ЗМІ

  • 02-04-23 -
    В Україні почав діяти закон про е-резидентство

  • 01-04-23 -
    Митрополит Павло отримав підозру від СБУ

  • 31-03-23 -
    "Ніхто за бороди таскати не буде": Данілов розкритикував УПЦ за небажання залишити лавру

  • 29-03-23 -
    Зеленський запросив Сі Цзінпіна в Україну

  • 21-03-23 -
    Британська розвідка: У РФ готуються помилувати вцілілих в’язнів-"вагнерівців", які пройшли війну

  • 21-03-23 -
    Нові поставки зброї Україні та візит Сі Цзіньпіна в РФ: новини за 20 березня

  • 02-03-23 -
    В Україні планують оптимізувати роботу військкоматів

  • 22-02-23 -
    Виступ Байдена у Варшаві та візит прем'єра Італії до Києва: новини за 21 лютого

  • 21-02-23 -
    Байден відвідав Україну та нова військова допомога від США: новини за 20 лютого

  • 20-02-23 -
    Байден їде до Польщі через рік війни в Україні: Bloomberg розкрив мету візиту

  • 12-02-23 -
    Кабмін оновив правила виїзду за кордон для чиновників

  • 09-02-23 -
    Росія на кордоні із сусідніми країнами хоче встановити систему розпізнавання облич

  • 09-02-23 -
    Україна почне готувати кадровий резерв для Криму, – Верещук

  • 06-02-23 -
    В Україні продовжать воєнний стан і мобілізацію: Зеленський вніс законопроєкти до Ради

  • 28-01-23 -
    "Ніде не прописано". Чи повертатимуть з-за кордону чоловіків в Україну для мобілізації

  • 23-01-23 -
    Військове керівництво отримало завдання створити резерви особового складу – Зеленський

  • 13-01-23 -
    Велика делегація Єврокомісії відвідає Україну 2 лютого

  • 05-01-23 -
    Макрон пообіцяв Україні необхідну військову техніку: що саме поставить Франція

  • 04-01-23 -
    Кабмін затвердив новий порядок військового обліку в Україні: що змінилося

  • 17-12-22 -
    Зеленського просять ветувати закон про посилення відповідальності для військових

  • 18-11-22 -
    Танки, САУ, ППО. Чим посилять українську армію західні партнери за підсумками "Рамштайн-7"

  • 04-11-22 -
    Рада ухвалила важливий закон щодо мобілізації та "броні" співробітників: кого не заберуть до армії

  • 01-11-22 -
    В МЗС закликали відкликати запрошення Путіну на саміт G20 та виключити Росію

  • 21-10-22 -
    Маск запитав у Медведєва, як справи в Бахмуті

  • 04-10-22 -
    Електронне громадянство. Хто може стати е-резидентом та як це допоможе Україні

  • 01-10-22 -
    Зеленський скасував осінній призов і відтермінував демобілізацію

  • 08-09-22 -
    Військовий облік для жінок відклали на рік – Маляр

  • 05-09-22 -
    Військовий облік жінок. У Міноборони назвали три спеціальності, які потрібні Генштабу

  • 29-08-22 -
    Зеленський присвоїв держнагороди міністрам, співакам, кварталівцям і журналістам УП і ЄП
  •