grominfo.eu

Битва соціологій: як будуть проводити екзит-поли на виборах 25 жовтня

П'ятниця, 23 жовтня 2020 18:06
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Проводити всеукраїнські виміри - безглуздо, соціологи будуть діяти локально

На парламентських і президентських виборах одразу після закриття виборчих дільниць різні соціологічні служби наввипередки видають результати екзит-полів. Однак цієї неділі, 25 жовтня, все буде набагато прозаїчніше. Майже всі відомі соціологічні служби вже сказали, що проводити опитування виборців по всій території України вони не будуть. Максимум - в окремих регіонах, та й то не факт.

Хто буде проводити соцопитування?

Уже відомо, що проводити національний екзит-пол збираються лише соціологічна група "Рейтинг" і студія Савіка Шустера за гроші телеканалу "Україна 24", що належить олігархові Ринату Ахметову. При цьому цікаво, що проводити опитування для Шустера буде створений ним же проект Liberty report.

"Студія і телеканал "Україна 24" замовили незалежні екзит-поли в 12 містах України: Києві, Дніпрі, Харкові, Маріуполі, Одесі, Миколаєві, Кривому Розі, Чернівцях, Ужгороді, Львові, Вінниці та Черкасах", - йдеться в анонсі. Тобто охоплювати збираються навіть не всі обласні центри, сконцентрувавши зусилля лише на найбільших містах або ж тих, де очікується інтрига в боротьбі за владу.

На чиє замовлення буде проводити опитування група "Рейтинг" - невідомо. Втім як розповіли "Апострофу", ідея всеукраїнського екзит-полу давно витає в Офісі президента. Там хочуть показати, що "Слуга народу" як і раніше зберігає перше "загальнокомандне" місце в країні.

Київський міжнародний інститут соціології, Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, Центр Разумкова та "Соціальний моніторинг" вже заявили, що вони опитування проводити не будуть. Максимум точково в окремих місцях, але й це не точно.

Чому соціологічні служби відмовляються?

"Апостроф" звернувся за коментарем до директора "Центру "Соціальний моніторинг", кандидата соціологічних наук Дмитра Дмитрука, щоб він роз'яснив специфіку місцевих виборів і причину небажання соціологів проводити на них екзит-поли.

"На місцевих виборах завжди менше екзит-полів - оскільки є проста система. Ми повинні забезпечити хорошу репрезентативність і це вводить дуже серйозне обмеження за кількістю точок і людей, які повинні працювати. Знайти замовника, який готовий оплатити роботу на 200-500 дільницях по всій Україна нескладно. Але якщо ми говоримо про міста-мільйонники, то там теж потрібно стартувати з 200 точок, щоб добре працювати. Фактично ціна національного екзит-полу і ціна гарного екзит-полу в місті-мільйоннику приблизно однакова", - розповів Дмитрук.

За його словами, навіть проведення опитування лише в обласних центрах підніме планку витрат у 20 разів, тому бажаючих платити не знаходиться.

"Навіть для великої політичної партії покривати екзит-полами всю країну - це шалено дорого і нецікаво. Коштувати це може більше 10 мільйонів доларів. Та й національні екзит-поли цікаві в масштабі всеукраїнських виборів, тому що там йде велика гра, а на місцевих виборах всіх здебільшого цікавлять точкові результати", - додав соціолог.

А що з опитуванням Зеленського?

Ще одна інтрига, яка до цих пір не розкрита. Якщо з фінансуванням більш-менш розібралися - у "Слузі народу" заявили, що оплатять опитування з партійних коштів (хоча питань все одно багато, але їх ми будемо ставити трохи пізніше), то ось з тим, хто саме буде його проводити - досі незрозуміло.

"Я думаю, що найближчим часом про цю громадську організацію заявлять офіційно. Це буде така собі громадська організація, яка буде цим займатися спільно з соціологами", - заявила в ефірі "Громадського" заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Однак до сих пір незрозуміло, що за соціологів збирається залучити президентська сила. Той же "Рейтинг" вже заявив про те, що брати в цьому участі не збирається. Є підозри, що й інші соцслужби залучати не будуть. Так з ким же тоді збирається працювати "Слуга народу"?

Поки що це таємниця, покрита мороком, але гроші будуть витрачені космічні. Навряд чи хтось повірить, що президентська партія зможе залучити 60 тисяч людей (а саме стільки потрібно для роботи на 30 тисячах виборчих дільницях по всій країні) безкоштовно. Та й витрати на транспорт, уніформу, друк бюлетенів, урни для голосування та інше - потягнуть на десятки мільйонів гривень. Є підозра, що коли джерела фінансування відкриються, то на нас з вами чекає новий скандал.

Чекаємо на локальну битву соціологій

Проте, в окремих місцях на нас з вами точно чекає битва замовних соціологій. Уже відомо, що екзит-поли будуть проводитися в Запоріжжі, Вінниці та Житомирі. Не виключено, що також їх застосують в локальних битвах за типом тієї, що зараз розгортається на 208 окрузі, де балотується до Верховної Ради Олег Ляшко.

"Екзит-поли будуть проводитися тільки в тих містах, які важливі для тієї чи іншої політичної сили. Наприклад, Садовий може проводити екзит-пол у Львові, Філатов - у Дніпрі, Кличко - у Києві. Коли політик національного масштабу, то йому це може бути важливо, щоб захистити свій результат", - пояснив Дмитро Дмитрук.

Як би там не було, але фінал епопеї з місцевими виборами дуже близький. І без скандалів (зокрема і війни соціології в низці регіонів) цієї неділі точно не обійдеться.

  • 22-11-20 -
    ОПОРА фіксує перші порушення на місцевих виборах

  • 07-11-20 -
    У Київраду потрапили сім партій

  • 29-10-20 -
    КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів – НАЗК

  • 27-10-20 -
    Уперше за шість років війни внутрішньо переміщені особи змогли проголосувати на місцевих виборах

  • 26-10-20 -
    Казка "Слуги народу" закінчилася: п'ять головних висновків щодо місцевих виборів

  • 26-10-20 -
    Екзит-поли на виборах мера Києва: буде другий тур

  • 26-10-20 -
    Опубліковані дані екзит-полів в Одесі і Харкові

  • 26-10-20 -
    ЦВК назвала явку виборців на 22:00

  • 25-10-20 -
    Явка виборців на 12:00 становить 13,5%, - ОПОРА

  • 21-10-20 -
    ЦВК: ​підрахунок голосів виборців 25 жовтня буде тривалим

  • 20-10-20 -
    Рада Європи ухвалила рішення про дистанційне спостереження за місцевими виборами в Україні

  • 11-10-20 -
    ЦВК роз’яснила, як заповнювати бюлетень на місцевих виборах

  • 07-10-20 -
    Лікнеп для виборця: як голосувати на місцевих виборах-2020

  • 17-09-20 -
    Місцеві вибори: як будуть голосувати люди з коронавірусом

  • 13-09-20 -
    ЦВК дозволив 15 громадським організаціям спостерігати за місцевими виборами

  • 01-09-20 -
    Зміна виборчої адреси: чи вплине це на результати голосування
  •