Економіка > Різне

grominfo.eu

Від друзів до позовів: чого чекати від зернових розбірок Києва з сусідами

Вівторок, 19 вересня 2023 11:08
E-mail Друк PDF
Новости и события в Украине и зарубежом. Политика, экономика, общество, культура, спорт, наука, образование, технологии Три країни ЄС кинули виклик Єврокомісії

Україна звернулася до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) з позовом проти Польщі, Словаччини та Угорщини, які, незважаючи на рішення Європейської комісії та порушуючи угоду про вільну торгівлю, продовжили заборону на ввезення української аграрної продукції.

"Апостроф" розбирався, чому виникла ця криза, і чи є дієві способи її подолання.

Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини, які відмовилися виконувати рішення Європейської комісії щодо відміни заборони на ввезення на свою територію української сільськогосподарської продукції. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

"Для нас принципово важливим є довести, що окремі держави-члени не можуть забороняти імпорт українських товарів. Тому ми подаємо проти них позови в СОТ. Водночас ми сподіваємося, що ці держави знімуть свої обмеження і нам не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах. Нам потрібна солідарність з ними і захист інтересів фермерів. Розпочаті нами кроки і тиск Єврокомісії та інших держав-членів допоможуть відновити нормальну торгівлю між Україною і сусідніми державами, а також показати солідарність між нами", - заявила Свириденко.

За її словами, в результаті односторонньої заборони на імпорт української агрородукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини українські експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

"Україна вбачає в цьому порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань. Також українська сторона вважає, що односторонні дії країн-членів ЄС у сфері торгівлі неприйнятні й усі країни-члени блоку мають координувати та узгоджувати торговельну політику, оскільки вона належить до виняткової компетенції ЄС", - підкреслили в Мінекономіки.

Нагадаємо, навесні цього року декілька країн ЄС в односторонньому порядку заборонили імпорт української аграрної продукції, мотивуючи це тим, що вона завдає шкоди місцевим фермерам через посилення конкуренції і зниження закупівельних цін. Тоді Єврокомісія знайшла вихід з ситуації, тимчасово обмеживши імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й соняшнику з України до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії.

Заборона на постачання української агропродукції до згаданих країн була скасована 15 вересня, і Болгарія з Румунією погодились з цим. Проте Польща, Словаччина і Угорщина продовжили ембарго попри рішення Єврокомісії. Точніше, заборону продовжила Словаччина, оскільки Польща додала до переліку заборонених до ввезення товарів корми та борошно, а Угорщина включили в нього ще 25 позицій агропродукції в тому числі м’ясо.

Днями президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде "цивілізовано відповідати" сусідам на їхні несусідські дії. Вочевидь, такою цивілізованою відповіддю стане позов до арбітражу СОТ.

Проте, як стало відомо, Польща Словаччина та Угорщина у відповідь на наміри України подати на них в СОТ, вирішили припинити свою участь у роботі координаційної платформи Єврокомісії по українському зерну.

Єврокомісія не впоралася

Український імпорт дійсно складає серйозну конкуренцію агропродукції сусідніх країн, але є важливі нюанси.

"Фактично, цю проблему створили європейські трейдери, які продали власне зерно за кордон, а натомість завезли більш дешеве українське зерно, - розповів у коментарі "Апострофу" дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко. - Тому, коли європейські аграрії почали продавати на внутрішньому ринку власне зерно нового врожаю, виявилося, що там вже повно українського зерна. І виник скандал".

Крім того, нагадав він, зокрема у Польщі наближаються вибори, і нинішня коаліція хоче лишитися при владі (сільські жителі є важливою частиною ї електорату - "Апостроф"). "Її підтримала Словаччина, де за владу бореться прокремлівський політик Роберт Фіцо. І, звичайно, Угорщина", - додав експерт.

Він вважає, що ці питання має вирішити Єврокомісія, і, якщо цього не станеться, Україна може подати на неї в суд за невиконання зобов’язань за угодою про вільну торгівлю.

Політичний експерт Віталій Кулик також покладає основну провину за ситуацію, що склалася, на Брюссель.

"Впровадження (заборони на український імпорт) є недопрацюванням Європейської комісії, яка не може добитися проведення єдиної політики в рамках Євросоюзу і дозволяє членам ЄС вводити фактично санкції проти України, - заявив він у розмові з виданням. - Звернення до арбітражу СОТ є інструментом тиску на Єврокомісію для того, щоб спонукати її все ж таки виконати зобов’язання".

Щодо перспектив судового позову, то, як вважає Руслан Осипенко, є всі підстави сподіватися, що арбітраж СОТ винесе рішення на користь України.

"І тоді для Єврокомісії буде два варіанти: або все ж таки домовитися з окремими членами ЄС про те, щоб вони виконали міжнародні зобов’язання згідно договорів, або виплатити Україні призначену арбітражем грошову компенсацію за ті втрати, яких наші фермери зазнали через незаконні обмеження", - каже експерт.

Втім, розглядання позову може тривати роками, попереджає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

"Тому, якщо говорити про найближче майбутнє, то наша головна увага має бути зосереджена на дипломатичній роботі з нашими сусідами. В першу чергу, з Польщею і Словаччиною", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Інші експерти погоджуються з тим, що дипломатія має стати головним засобом вирішення цієї проблеми.

"Ми вже вичерпали першу емоційну хвилю підтримки від іноземних урядів і суспільств, і на даний момент сподіватися на продовження безкорисної допомоги нам уже не варто. Тож потрібно працювати над тим, щоб досягти порозуміння і зняти всі спірні моменти", - каже Віталій Кулик.

Тим більше, що, за його словами, в цій ситуації є частина вини і самої України: "Наші асоціації виробників не досить активно спілкувалися зі своїми колегами у сусідніх країнах, недосить переконливо пояснювали їм всі обставини. Інколи перевізники і імпортери використовували "зелену вулицю" для наших товарів як нагоду для захоплення внутрішніх ринків інших країн. І українській стороні варто докласти зусиль для того, щоб вирішити ці проблеми".

Задача на трьох

Звичайно, Україна має захищати свої національні інтереси, але не варто при цьому руйнувати добрі стосунки з найближчими союзниками, такими як Польща.

Треба також розуміти, що пріоритетом для України є не експорт аграрної продукції до сусідніх країн, а транзит через їхню територію.

"В умовах відсутності морського коридору сухопутний транзит набуває для України великого значення. Тому треба знімати перешкоди, які існують на цьому шляху, - каже Денис Марчук. - Зокрема у Польщі були проблеми, коли через нестачу співробітників на митниці затримувалися потяги з продукцією. Також затягувалося проведення аналізів продукції, яка перевозиться. Тому зараз розглядається питання про те, щоб фітосанітарний контроль проводився на території тих країн, куди прямує продукція - наприклад, якщо збіжжя призначається для Німеччини, то і контролювати його якість треба в Німеччині".

За словами економіста, колишнього члена Ради Національного банку України (НБУ) Віталія Шапрана, та ж сама Польща має ринок не такий великий як, наприклад, Німеччина або Франція, і те що поляки будуть вживати заходи проти навали української сільгосппродукції, було цілком прогнозовано з самого початку.

"Якщо Польщі заважає зараз українське збіжжя, то варто було б на тристоронній основі (Україна-Польща-Єврокомісія) подумати над організацією транспортного коридору до Гданська (порт у Польщі на узбережжі Балтійського моря – "Апостроф"), - розповідає експерт. - Війна рано чи пізно завершиться, а вихід для українського експорту в Балтийський регіон залишиться. Я б сказав так, що Гданськ - це стратегічний напрямок, важливий для диверсифікації експорту у майбутньому, і чим швидше запрацює цей коридор, тим менший ефект від блокування наших південних портів. Впевнений, що Єврокомісія та Польща і інші країни ЄС зацікавленні саме в такому розвитку подій, який стратегічно вигідніший Україні ніж миттєве відкриття польського ринку зараз. Також у Польщі зраз є мотив – лобіювати інвестиції для цього транспортного коридору з бюджету ЄС та через кредитування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ)".
Tags:     Польща      ЄС      криза      імпорт      експорт      Єврокомісія      позов      заборона      СОТ      аграрна продукція      банк

  • 30-04-24 -
    Як працюватимуть банки на Великдень та травневі свята: графік НБУ

  • 29-04-24 -
    Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

  • 26-04-24 -
    Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

  • 25-04-24 -
    США навряд чи конфіскують російські активи без згоди G7 та ЄС, - AP

  • 24-04-24 -
    Мінфін та Держфінмоніторинг працюють з міжнародними партнерами, щоб внести росію до «чорних» списків FATF та ЄС, – Денис Улютін

  • 23-04-24 -
    В енергосистемі дефіцит: "Укренерго" другий день залучає аварійну допомогу майже цілодобово

  • 22-04-24 -
    Наступні санкції ЄС будуть націлені на тіньовий флот нафти РФ - Швеція

  • 20-04-24 -
    Зеленський підписав указ про обмеження роботи онлайн-казино: що відомо

  • 16-04-24 -
    Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

  • 15-04-24 -
    У "Дії" оновили важливу послугу, вона буде корисна для переселенців

  • 13-04-24 -
    Росія планує перезапустити ЗАЕС, - WSJ

  • 12-04-24 -
    Підвищення тарифів на електроенергію: коли і наскільки зросте вартість світла в Україні

  • 11-04-24 -
    ТЦК зможе забирати автомобілі в українців: кому не пощастить

  • 10-04-24 -
    Врятувати енергетику. Коли та чиїм коштом відбудуться ремонти пошкоджених Росією ТЕС

  • 10-04-24 -
    Авен і Фрідман виграли суд проти ЄС щодо санкцій, але залишаються під ними

  • 08-04-24 -
    РФ змінила тактику атак по енергетиці України - FT

  • 04-04-24 -
    Скільки коштуватиме комуналка: рішення щодо тарифів на газ та світло мають ухвалити вже у квітні

  • 04-04-24 -
    На межі блекауту. На ЗАЕС через обстріли РФ відключилася зовнішня повітряна лінія

  • 02-04-24 -
    Зруйнована енергетика: на скільки українцям вистачить світла

  • 01-04-24 -
    Поляки можуть заблокувати ще один пункт пропуску на кордоні з Україною

  • 30-03-24 -
    Бензин в Україні злетить у ціні: в чому причина

  • 28-03-24 -
    У Кабміні розповіли, чи підвищуватимуть тарифи на світло після масованих ударів РФ

  • 28-03-24 -
    Зарплати, податки, виплати ВПО. Що зміниться з 1 квітня в Україні

  • 27-03-24 -
    Міненерго повідомило про аварійні відключення

  • 26-03-24 -
    Глобальна проблема. Starlink продається на чорних ринках у всьому світі, - Bloomberg

  • 25-03-24 -
    Готуємось до відключень: які наслідки обстрілів ЗС РФ енергетики

  • 25-03-24 -
    Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем

  • 24-03-24 -
    Озвучені збитки енергосистеми України від атак РФ

  • 21-03-24 -
    В Україні дорожчають бензин та дизель, чого чекати від цін далі

  • 19-03-24 -
    Опалення українцям відключать цього року раніше, – голова "Нафтогазу"

  • 19-03-24 -
    Транзит під час війни. Чи продовжить Україна постачання газу з РФ до ЄС без контракту з "Газпромом"

  • 17-03-24 -
    Переселенцям обіцяють субсидію на оренду житла

  • 14-03-24 -
    Через блокаду польських фермерів є черги і на кордоні ще з трьома країнами ЄС

  • 12-03-24 -
    Китай надає Росії економічну допомогу і нарощує торгівлю з нею – розвідка США

  • 04-03-24 -
    2024 року в рамках програми "єОселя" планується видати 12 тис. пільгових іпотечних кредитів, - Шмигаль

  • 28-02-24 -
    Росія встановила рекорд з експорту нафти, - Bloomberg

  • 27-02-24 -
    Привіт, В'єтнам: як Росія тікає від санкцій Заходу

  • 26-02-24 -
    Південна Корея посилить експортний контроль для РФ і Білорусі: яких товарів торкнеться

  • 24-02-24 -
    РОСІЯНИ СТАВЛЯТЬ НА ПОТІК ВИРОБНИЦТВО ГІПЕРЗВУКОВОЇ РАКЕТИ, ЧИЮ «ПРЕМ’ЄРУ» ДАЛИ У КИЄВІ ЦЬОГОРІЧ У ЛЮТОМУ – ISW

  • 21-02-24 -
    Допомога боржникам за комуналку: чи можна отримати субсидію з несплаченими рахунками

  • 21-02-24 -
    ДТЕК ПОСИЛЮЄ СПІВПРАЦЮ З ЯПОНІЄЮ, ЩОБ ЗБІЛЬШИТИ ПІДТРИМКУ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

  • 20-02-24 -
    Дорожче за Київ. Скільки коштує орендувати квартиру у Львові

  • 18-02-24 -
    Запаси вичерпаються: Україні загрожує дефіцит ракет для ППО, — ISW

  • 16-02-24 -
    Від 500 євро. У яких країнах Європи найбільші виплати для українців

  • 12-02-24 -
    Топ-чиновник Міноборони Жумаділов зачищає ринок їжі для ЗСУ під "коло обраних", – Береза

  • 08-02-24 -
    Британія продовжила безмитну торгівлю з Україною

  • 05-02-24 -
    13-й пакет санкцій ЄС проти Росії не матиме нових заборон на імпорт – Reuters

  • 05-02-24 -
    Ердоган обговорить із Путіним новий механізм експорту українського зерна – МЗС Туреччини

  • 03-02-24 -
    Вони повертаються: як зупинити нову блокадну хвилю на кордоні України та Польщі

  • 02-02-24 -
    Накладено арешти та заблоковано мільярди: Держфінмоніторинг звітував про успішну роботу

  • 31-01-24 -
    Украина впервые в истории проходит отопительный сезон на газе собственной добычи – Шмигаль

  • 31-01-24 -
    Підвищення не уникнути: скільки українці заплатять за електроенергію

  • 31-01-24 -
    Вік, стаж та сума виплат. Як вийти на пенсію в Україні

  • 31-01-24 -
    Компенсує втрати: Росія може виробляти щонайменше сотню танків за місяць, — ISW

  • 30-01-24 -
    Боржники без світла. Кому в Україні невдовзі загрожує відключення електроенергії

  • 29-01-24 -
    Хмельницька АЕС після будівництва нових блоків стане найпотужнішою в Європі, - Галущенко

  • 29-01-24 -
    ЄС може "обвалити" економіку Угорщини, якщо вона не підтримає пакет допомоги Україні, - FT

  • 26-01-24 -
    Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

  • 23-01-24 -
    Польща домоглася від ЄС поступок щодо обмеження експорту з України, — FT

  • 18-01-24 -
    Газ, тепло та електроенергія: нардеп розповів, коли може подорожчати комуналка

  • 18-01-24 -
    Темпи експорту зерна Чорним морем відновлено майже до довоєнних - УАК

  • 17-01-24 -
    В Україні відключатимуть усіх, хто не платить за комуналку: чи допоможуть каральні заходи

  • 16-01-24 -
    Чи вдасться уникнути відключень електроенергії: що придумали в Міненерго

  • 27-12-23 -
    Дійшли до межі: чи чекати підвищення тарифів в Україні у 2024 році

  • 24-12-23 -
    У Мінстратегпромі розкрили, які види БПЛА нині може виготовляти Україна

  • 22-12-23 -
    Теща президента "Енергоатома" Котіна придбала будинок за 7 млн під час війни – "Схеми"

  • 22-12-23 -
    Тарифи, пенсії, субсидії. Яких змін чекати у 2024 році

  • 25-11-23 -
    Міноборони знайшло на своїх складах стоматологічне золото на 3,5 млн грн – Forbes

  • 13-11-23 -
    Продати все: чому приватизація у воюючій Україні запрацювала

  • 31-10-23 -
    Допомога ВПО, виплати за зруйноване житло, купе для жінок: що зміниться в Україні з 1 листопада

  • 28-10-23 -
    Тарифи, пенсії, субсидії: що чекає на українців у листопаді

  • 23-10-23 -
    Військово-мор­ські сили працюють: чи є життя без "зернового коридору"

  • 11-10-23 -
    З думкою про вас: що буде з "Київстаром" після арешту акцій

  • 09-10-23 -
    ВАКС закрив справу "Роттердам+"

  • 07-10-23 -
    Шукають зрадників України та спільників Росії: чого досяг Держфінмонторинг з початку повномасштабної війни

  • 07-10-23 -
    За рік понад 200 українських компаній почали розробку безпілотників – Шмигаль

  • 06-10-23 -
    Україна на порозі опалювального сезону. Як регіони готуються до зими та можливих блекаутів

  • 03-10-23 -
    Грошей на озброєння в 7 разів більше: Україна готується до запуску виробництва зброї

  • 30-09-23 -
    Перевірки бізнесу, надбавки до пенсій, перерахунок субсидій: що зміниться для українців з 1 жовтня

  • 29-09-23 -
    Німеччина дозволила Rheinmetall створити спільне з Україною оборонне підприємство
  •